- Vi ble ikke hørt!

 
- Vi ble ikke hørt!Bildet: Rolf Munk Blaker
NY TEK: - Vi i Norsk Varmeteknisk Forening hadde så absolutt sett et krav til energifleksibilitet også til boliger og bygg under 1 000 m2.

Av Rolf Munk Blaker, daglig leder i Norsk Varmeteknisk Forening

De nye energikravene skal gjelde fra 1. januar 2016. Det vil være en overgangsperiode på ett år fra 1. januar 2016 til 1. januar 2017, der byggebransjen kan velge mellom gamle energikrav (TEK 10) eller nye energikrav («TEK 15»). De viktigste punktene for medlemmer i Norsk Varmeteknisk Forening er:

• Det er ikke tillatt å installere varmeinstallasjoner for fossilt brensel.

• Bygninger med under 1 000 m2 oppvarmet bruttoareal kan benytte direktevirkende elektrisitet som oppvarmingskilde. Her er det intet krav om vannbåren varme.

• Bygninger med over 1 000 m2 oppvarmet bruttoareal skal ha energifleksible oppvarmingssystemer. Dette innebærer krav til vannbårne oppvarmingssystemer. Det skal også tilrettelegges for bruk av lavtemperatur varmeløsninger.

• Boenheter i småhus skal oppføres med skorstein. Dette kravet bortfaller, dersom boenheten oppføres med vannbåren varme eller i tilfelle der det årlige energibehovet til oppvarming ikke overskrider kravet til passivhus (beregnet etter Norsk Standard NS 3700:2013).

Vi har vært i kontakt med Martin Strand i Direktoratet for Byggkvalitet (DIBK) 19. november, som kan meddele at DIBK skal utarbeide en veileder til forskriften, som først og fremst skal presisere at det ikke foreligger noe forbud mot installering av varmeinstallasjoner (oljekjeler) for biofyringsolje. Det er fossil fyringsolje man vil «til livs». Det er imidlertid slik at de samme installasjonene kan benytte både fossil fyringsolje og biofyringsolje, og i veilederen skal dette reguleres slik at det er utelukkende biofyringsolje, som skal benyttes på nye biofyringsolje-installasjoner i alle typer boliger og større bygg.

Endringene av energikravene til nye bygg skjer etter en grundig høringsprosess, og DIBK har behandlet over 200 høringssvar. Den nye forskriften balanserer etter Regjeringens syn ulike hensyn, bl. a.:

• Behov for skjerpede krav.

• Fleksibilitet ved valg av energikilde.

• Forenkling av regelverket.

• Kostnadseffektivitet.

Vi er i Norsk Varmeteknisk Forening meget misfornøyd med «frisleppet» av elektrisitet til oppvarming av boliger og bygg under 1 000 m2, eksempelvis ved elektriske panelovner. Vi hadde så absolutt sett et krav til energifleksibilitet også til boliger og bygg under 1 000 m2. Vi venter imidlertid i spenning på veilederen, som skal ta hensyn til bruk av biofyringsolje som en fornybar energiressurs til fremtidige boliger og bygg.

Martin Strand i DIBK har lovet å orientere medlemmene i Norsk Varmeteknisk Forening om de nye forskriftene, inkl. veilederen på et faglig ettermiddagsmøte mandag 18. januar 2016 i våre lokaler i Eikenga 13, 0579 Oslo.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår