Vil åpenBIM gi arbeidsløshet?

 
Vil åpenBIM gi arbeidsløshet?
Neppe. Tvert i mot vil åpenBIM på sikt skape flere arbeidsplasser. Og ikke bare det. ÅpenBIM vil gjøre langt flere arbeidsplasser «grønne.» Er det noe vår næring sårt trenger, er det å redusere vårt tunge karbon-fotavtrykk.

Av Morten Iversen, buildingSMART

Som den siste store næring som ikke er industrialisert er byggenæringen skyldig i å forbruke mer enn 40 prosent av det totale energiforbruket og slippe ut 30 prosent av klimagassene. Dette er imidlertid bare den negative delen av regnestykket. På den positive siden ser vi nemlig at byggenæringen sysselsetter rundt fire av ti i den arbeidsdyktige delen av befolkning.

Det har i den senere tid blitt reist spørsmål om industrialisering av BEA-næringen vil føre til at den samlede arbeidsstokken minimeres, slik vi har sett i mange andre næringer. Vil økt automatisering og teknologifisering føre til at mange av de som i dag sysselsettes i byggenæringen erstattes av færre mennesker med bakgrunn fra IKT, mennesker med lange utdannelser og minimal erfaring fra byggeplass? I så fall; er ikke dette et argument mot BIM, automatisering og industrialisering? Hva skal vi med flere boliger og næringsbygg hvis en sviktende økonomi, som følge av arbeidsløshet, gjør at folk og virksomheter ikke har råd til å ta dem i bruk?

Da produksjonsindustrien ble automatisert flere tiår tilbake, skapte dette en frykt for at store deler av befolkningen ville bli overflødige. Det ville rett og slett ikke lenger være bruk for dem. Ledigheten er dog ikke høyere i dag enn da. Folk fant seg annet arbeid. Størstedelen av befolkningen jobber i dag innenfor servicenæringen. Generelt sett har vi som nasjon opplevd et løft i antall arbeidsforhold, og vår levestandard og arbeidsmiljø er nå helt uten sidestykke i verdenshistorien.

Det er imidlertid slett ikke sikkert at industrialiseringen og automatiseringen vil bety at vår næring vil trenge færre folk. For det første vil ikke byggenæringen industrialiseres fra den ene dag til den andre på grunn av BIM. Industrialiseringen er et langsiktet prosjekt som vil utvikles inkrementelt, en utvikling selve produksjonen vil trenge færre hender, men samtidig langt flere hoder. Det er mye som skal på plass. Ikke bare må det utvikles en rekke nye teknologier, standardiseringer og metoder, vi må også heve kompetansen, rydde opp i en lite flatterende arbeidskultur hvor «dumping» av utenlandsk arbeidskraft dessverre har fått fotfeste, vi må få på plass et kontraktregime som holder vann, vi må finne grønnere løsninger som gjør at det samfunnet vi i dag bygger ikke blir skylt bort av en mulig, fremtidig syndeflod av oppdemmede klimasynder vi har vært delaktige i å skape.

Dette vil ikke bare kreve at folk setter seg på skolebenken for å bli lærere, programmerere og jurister, det vil også kreve at vi finner vi nye, bedre og langt mer effektive løsninger på dagens og morgendagens utfordringer. Og er det én ting menneskehetens historie har lært oss så er det at de beste løsningene som oftest kommer som resultat av nytenkning, samarbeid og økt kunnskap. Av den grunn kan buildingSMART Norge med hånden på hjertet si at BIM ikke er problemet. BIM er en del av en større løsning. BIM gjør det lettere å samarbeide. BIM gir flere mennesker og miljøer tilgang på kunnskap og hardt ervervet erfaring. BIM gir bedre kontroll og større fleksibilitet. BIM sikrer rettigheter og sunne konkurranseforhold. Og sist, men ikke minst; BIM kan gjøre hele vår næring og alle byggene vi reiser grønnere, mindre energikrevende og langt mer ressurseffektive. Forutsetningen er at det står «åpen» foran «BIM.»

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår