Vil hanke inn de utdaterte rørleggerne

 
Vil hanke inn de utdaterte rørleggerneDaglig leder Cato Ove Karlsen og administrasjonsleder Ina Blaesing jobber for å få rørleggere til å bli oppdatert i stedet for utdatert. Foto: Odd Borgestrand
Våtrom skal være tørre, mener Fagrådet for våtrom, men det viser seg at en rekke rørleggere rundt om i landet trenger oppdatering for å oppfylle dette kravet.

Tekst: Odd Borgestrand, Film: Einar Langholen-Schulstad

Det bekrefter daglig leder i Fagrådet for våtrom, Cato Ove Karlsen. Under Bygg Reis Deg var nettopp kompetanseheving blant norske rørleggere et av hovedtemaene i kommunikasjonen ut fra FFV sin stand.

- Vi har mange som er oppdatert, men det er ikke til å stikke under en stol at mange trenger påfyll for å oppfylle kravet til våtromssertifikat Modul A. Dette sertifikatet må oppdateres minst hvert femte år. Det betyr at alle rørleggere som har tatt Modul A før utgangen av 2012 må oppdatere sertfikatet umiddelbart dersom det skal være gyldig fra neste år, understreker Cato Ove Karlsen overfor VVS aktuelt.

Nettbasert kurs
- De som ikke er oppdatert kaller vi utdatert, sier han med et smil, men det ligger også alvor bak. Fagrådet for våtrom tilbyr oppdateringskurs som nettbasert kurs eller som kurs i klasserom gjennom en av sine kursarrangører.

På nettkurset skjer alt via nettet, med instruksjonsvideoer og veiledning. Her er det en rekke test-spørsmål som må besvares for å sikre at rørleggeren har fått med seg innholdet. De som registrerer seg for nettkurs må gjennomføre dette i løpet av èn måned, inkludert avsluttende test.

Kurs i klasserom
- Ved kurs i klasserom skal den enkelte rørlegger møte opp til avtalt tid og sted, og vil ha gjennomføre kurset med instruktør til stede. Rørleggere som vil gjennomføre kurset i klasserom finner informasjon om dette på FFVs nettsider, eller de kan kontakte FFV direkte på telefon, forklarer Karlsen.

Mye nytt
- Spesielt på produktsiden er det mye nytt. Det er viktig å oppdatere seg eksempelvis på tynnfolier på våtrom, det er en rekke nye systemer i forhold til utførelse, og vi har gjort noen viktige erfaringer de siste årene. Det er denne kompetansen vi gjerne vil overføre til landets rørleggere, sier Karlsen.

Karlsen kan ikke oppgi et eksakt antall rørleggere som har godkjent våtromssertifikat, men han antyder at det er om lag 15.000 sertifiserte håndverkere gjennom FFV. Det han vet er at det nå er om lag 700 godkjente våtromsbedrifter med rørteknisk bakgrunn rundt om i landet.

Potensialet er kjempestort. Vi ser klare sammenhenger mellom kompetanse og evnen til å gjøre jobben riktig med en gang. De som er oppdatert fikser dette umiddelbart. De «utdaterte» skaper problemer for seg selv, mener Karlsen.

Utfordringen er at rørleggere ikke er så glad i skolebenken. -Det er en grunn til at de ble håndverkere, sier Karlsen med et smil.

- Det er imidlertid et faktum at de som vet mye også er klar over at det er mye de ikke vet. Rørleggere med solid erfaring blir heldigvis sugne på å lære enda mer. De vet det vil komme godt med i jobben, og hverdagen blir dermed også enda mer interessant, avslutter Karlsen.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår