Vil starte bachelor for byggeledere

 
Vil starte bachelor for byggeledereBildet: Trond Bjørge er prosjektleder for byggeleder-studiet og skal være en av flere lærere ved bachelorstudiet.
Fagskolen Innlandet på Gjøvik har søkt om godkjenning for et høyskolestudium for byggeplassledere. Et studium som skal gå over tre år og starte opp høsten 2017 dersom de får godkjenning fra Nokut.

Av Tore Kubberød

Det er selskapet Høyere Yrkesfaglig Utdanning AS (HYU) som står bak søknaden. Et selskap som seks fagskoler på Østlandet har gått sammen om og opprettet. Prosjektleder for bachelorstudiet for byggeplassledere er Trond Bjørge, som er lærer på Fagskolen Innlandet og som også skal være lærer på studiet dersomd et blir godkjent.

– Vi har jobbet i halvannet år med forberedelser og innholdet i studiet og søknaden.
Byggebransjen har uttrykt et ønske om at det kommer en utdanning for byggeledere, og innholdet i studiet er basert på intervjuer med mange aktører i byggebransjen. I tillegg er en karrierevei for yrkesfag noe også både LO og NHO har snakket om, forteller han.

Tre års varighet
Fagskolene har normalt to års studietid for sine heltidsstudenter. Høyskolestudiet for byggeplassledere skal vare i tre år.
– Dersom søknaden blir godkjent så håper vi å kunne starte opp en klasse for byggeledelse fra høsten 2017. Vi starter med et heltidsstudium det første året, men vi tar også sikte på å åpne for deltidsstudenter.
Bjørge forteller at søknaden deres er spesiell ved at den er praksis- og yrkesrettet.
– Vi setter krav om at de som søker må ha en yrkesrettet bakgrunn. Enten et fagbrev eller minimum fem år med relevant yrkeserfaring. Vi ser for oss søkere fra alle yrkesgrupper som er representert på en byggeplass.

En region i vekst
Dersom søknaden godkjennes så blir dette det første høyskolestudiet i regi av fagskolene.
– Det er fylkeskommunene som eier fagskolene, og dette er noe seks fylkeskommuner står bak. Siden høyskolestudier er mer omfattende enn det fagskolene kan tilby til vanlig så ble det valgt å opprette et eget selskap som står bak tilbudet. Høyere Yrkesfaglig Utdanning (HYU) AS, som selskapet heter, eies av seks fylkeskommuner.
Hvorfor er akkurat Fagskolen Innlandet valgt til oppstart av det første høyskolestudiet i fagskole-regi?
– Det er stor aktivitet i byggebransjen i Innlandet, og Fagskolen Innlandet er god på byggtekniske fag. Det  kommer studenter til Gjøvik fra hele landet. Vi har allerede et godt grunnlag når det gjelder lærerkrefter, i tillegg til at vi vil leie inn lærere fra de andre høyskolene. Her har vi allerede en liste over hvilke ressurser vi ønsker å bruke. Sier Bjørge.

Se til Danmark og Sverige
Prosjektlederen håper dette er starten på noe som blir en omfattende høyskolerettet yrkesutdanning.
– I Sverige og Danmark har dette vært vanlig i mange år. I Norge har det vært et klart skille mellom fagskoler og høyskoler, mens det i disse landene har en mer sømløs utdanningsvei. Dette har gitt yrkesutdannede muligheten til å gå videre med utdanningen. Det er på tide at Norge kommer etter. Og ingen er bedre rustet til å gi fagutdannede en høyskoleutdanning enn fagskolene.
Trond Bjørge ønsker også at yrkesfag får en større plass på agendaen når yrkes- og studieveiledere og andre skal fortelle ungdom om hvilke muligheter som finnes.
– Det er et stadig større fokus på dette hos industri og næringsliv. De forteller om et stort behov for fagutdannede med yrkeserfaring. Det er derfor viktig at veilederne har større fokus på yrkesfag. Uansett hvordan samfunnet utvikler seg vil det alltid være behov for fagutdannede.

Handler om status
Bjørge, som selv er påtenkt en lærerrolle på høyskolestudiet for byggeplassledere, forteller at dette i veldig stor grad handler om yrkesfagenes status.
– Vi mener fagskolepoengene må likestilles med studiepoengene fra høyskoler. Mange bedrifter ønsker seg først og fremst fagskoleutdannede fordi disse har en bred praksis og yrkeserfaring i tillegg til utdannelsen. Det er viktig at lederutdanningen blir mer praktisk rettet så lederen på byggeplassen faktisk snakker samme språk som de han skal styre.
Han er spent på hva NOKUT ender opp med som avgjørelse.
– Dette er en prinsippsak, fordi ingen fagskoler tidligere har søkt om å få høyskolestatus på sine studier. Jeg er også spent på hva stortingsmeldingen om fagskoler vil si når den kommer. Om reglementet endres slik at vi også kan gi bachelorutdannelse tviler jeg på, men meldingen vil sikkert si noe om finansiering av skolene. I dag er det fylkeskommunene som står økonomisk ansvarlige, og om det også blir tilfelle i fremtiden vet vi ikke.

Søknaden er sendt NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) som er et faglig uavhengig forvaltningsorgan under Kunnskapsdepartementet. NOKUT har et eget styre som beslutningsorgan, og det er de som skal ta den endelige avgjørelsen på om HYU AS får godkjent byggelederutdanningen.
– Søknadsfristen var 15. september, og søkeren har krav på svar senest et halvt år senere. Det vil si 15. mars, men svaret kommer gjerne tidligere, sier førstekonsulent Silje Fagerhaug i NOKUT.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår