- Vil være en attraktiv samfunnsaktør

 
- Vil være en attraktiv samfunnsaktørBildet: Hamar er vertskap for Norsk Vanns årskonferanse. Byen fornyer seg også når det gjelder vann- og avløp, og det merkes i området rundt konferansehotellet Scandic og Hamarhallen. (Foto: Odd Borgestrand)
Når direktør i Norsk Vann, Toril Hofshagen og ordfører Morten Aspeli i morgen ønsker velkommen til Norsk Vanns årskonferanse 2014 på Hamar, er det med en klar melding om at norsk vannbransje er en viktig og attraktiv samfunnsaktør.

Av Odd Borgestrand

200 bransjefolk samles over to dager i Hamarhallen, der kommunen har gravd opp det meste rundt hallen for å bygge ny infrastruktur og moderne infrastruktur i innfartsveien til Hamar sentrum.
Det gir et signal om at fornyelsen i norsk vannbransje er i gang, både innen forskning og utvikling, rekruttering og i praktisk arbeid rundt om i kommunene.

Første tema under årets konferanse er da også vannbransjens plass i kommunereformen. Er kommunereformen et svar på vannbransjens store investeringsbehov, og må det større enheter til for å få denne delen av norsk infrastruktur opp og på? Stortingsrepresentant Eirik Milde fra Høyre, og styreleder i Norsk Vann og rådmann i Sogndal kommune, Jostein Aanestad, blir utfordret til å svare på disse spørsmålene.
Arrangørene har i tillegg hentet inn ekspertise fra Danmark, som har gjennomført en stor kommunereform og dermed også en stor vannreform.

Det skal handle om omdømmebygging i den andre sesjonen på tirsdag. Norsk Vann har oppnevnt regionale vanneksperter som har til oppgave å profilere nødvendigheten av bransjen. Norsk Vann vil profilere seg sterkt i forbindelse med årets TV-aksjon, som handler om å gi èn million mennesker rundt om i verden tilgang til rent vann. Da er det også naturlig at generalsekretæren i Kirkens Nødhjelp stiller opp og forteller om hvordan denne visjonen skal realiseres.

Norsk Vann ønsker også å ta i bruk sosiale medier i større grad i forbindelse med hverdag og kriser i vannbransjen. Årets svenske innslag skal handle om satsing på økt kunnskap og interesse for vannets kretsløp. Svensk Vatten gjennomfører et treårig prosjekt, der vannets kretsløp skal fange interesse hos medel-Svensson, og kanskje kan også norsk vannbransje hente noen tips og ideer.

Årskonferansens andre dag er delt inn i workshops og befaringer. Rådgiver Arne Haarr i Norsk Vann vil lede sesjonen som tar for seg nye verktøy og anbefalinger for en bransje i utvikling. Her skal det handle om forvaltning, finansiering og klimatilpasning i kommunene.
Rådgiver Trond Andersen leder sesjonen for ledningsnettfornyelse, og har med seg faglig ekspertise som ser nærmere på kommunenes ulike planer for fornyelse, kvalitetssikring, framtidsrettede løsninger, reduksjon av verdens høyeste lekkasjeprosent og et dypdykk inn i problematikken rundt stikkledninger.

Den siste sesjonen ledes av avdelingsleder Kjetil Furuberg, som tar for seg teknologiutvikling og innovasjon i bransjen.
Her diskuteres blant annet behovet for koordinering av utviklings- og forskningsbehov hos kommuner og IKSer.  Det stilles spørsmål ved hvilke samarbeidsformer som er mest hensiktsmessig. Representanter fra VAnnforsk vil ta for seg finansieringsmuligheter.

Årskonferansen avsluttes med befaringer til Hamar kulturhus og Stortorget. Det blir byvandring i sentrum og langs Mjøsa med orientering om Hamar kommunes mange byggeprosjekter, og orienteringom overvannsløsninger og flomplaner.
En gruppe vil besøke HIAS IKS sitt anlegg i Ottestad, der det blant annet skal orienteres om hvordan ressursene i avløpsvannet skal utnyttes.

Det blir garantert også en høy sosial faktor under årskonferansen. Tirsdag kveld vil direktørskiftet i Norsk Vann bli behørig markert. Einar Melheim blir takket av etter 11 år i direktørstolen og Toril Hofshagen blir ønsket velkommen inn i stillingen. Hvordan denne markeringen skal foregå er foreløpig en hemmelighet, men VVS aktuelt er tilstede under hele årskonferansen på Hamar og oppdaterer nettsidene og bringer fyldig dekning i neste utgave av VVS aktuelt.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår