Vis dovett på verdens toalettdag!

 
Vis dovett på verdens toalettdag!Illustrasjonsbilde (shutterstock.com)
I dag, 19. november, markeres verdens toalettdag over hele verden, for å sette søkelys på behovet for tilfredsstillende toalettforhold for alle. I Norge er det behov for mer dovett!

Av Toril Hofshagen,
direktør, Norsk Vann

Finnes det virkelig en egen toalettdag, tenker du kanskje? Ja, FN har faktisk utpekt 19. november som verdens toalettdag. Bakgrunnen er at hele 2,5 milliarder mennesker mangler tilfredsstillende toalettforhold og at hele 1 milliard av dem må gjøre sitt fornødne ute i naturen."Likhet og verdighet"er temaetforårets toalettdag med søkelys på at kvinner og jenter har økt risiko for å bli ofre for seksuelle overgrep i områder der naturen er toalettet. Det er behov for tiltak på bred front for å forbedre toalettforholdene for en tredjedel av jordens befolkning, slik at de kan tre av på naturens vegne på en verdig og trygg måte. Norge har en viktig rolle å spille i dette arbeidet gjennom å bidra med midler, teknologi og kompetanse.

Innføring av WC
Her hjemme på berget er situasjonen atskillig bedre. Innføring av vannklosetter startet på begynnelsen av 1900-tallet, for å få bedre sanitærforhold og økt komfort. Ålesund var den første byen som satte i gang en systematisk overgang til vannklosetter, i forbindelse med gjenreising av byen etter bybrannen i 1904. I Oslo (den gang Kristiania) fattet man i 1910 vedtak om innføring av vannklosetter samtidig med modernisering av avløpssystemet og bygging av Norges første avløpsrenseanlegg. I dag har de aller fleste innbyggerne i Norge tilgang til gode toaletter både hjemme, på jobben og på skolen, og avløpsvannet blir fraktet bort og renset før det slippes ut til naturen. Dette er avgjørende for å hindre sykdomsspredning i befolkningen og forurensning av naturen.

Behov for dovett
Men vi har en toalettutfordring også her i Norge. Det kastes mer og mer avfall i toalettene, og det kan gi tette ledninger og oversvømmelser både hjemme hos deg selv og andre steder i avløpssystemet. Det kan også gi økte rotteplager og forurensning av naturen.
Vi må vise «dovett»; det vil si bruke toalettet på en måte som gagner oss selv og fellesskapet. Det er faktisk bare tre ting som hører hjemme i do: Tiss, bæsj og dopapir. Innholdet i vaskebøtta kan også helles ut i do etter gulvvasken, men husk å ta ut vaskefilla først!

«Alt annet» skal IKKE i toalettet. Løsningen er enkel. Ha en liten avfallsbøtte ved toalettet, som du kan bruke til hygieneprodukter, q-tips, våtservietter og annet avfall som oppstår på badet. Fettrester fra matlaging bør stå til det stivner og så kastes sammen med matavfallet. Maling, løsemidler og kjemikalier skal leveres til mottaksstasjon for farlig avfall, mens legemiddelrester skal leveres til apotek.

Toalettbesøk gir ofte anledning til refleksjon og ettertanke. Norsk Vann håper alle har tid til å ta seg en liten tenkepause på do på verdens toalettdag. Tenk hvor heldige vi er som har velfungerende toaletter. Tenk hvordan DU kan bidra ved å vise dovett.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår