90-åring på offensiven

 
90-åring på offensivenBildet: : Høiax har siden etableringen i 1927 vært pioner i enhver tidsepokes teknologiutvikling, og var på begynnelsen av 1970-tallet blant de første i verden til å produsere rustfrie trykktanker, forklarer administrerende direktør Thomas Buskoven. Foto: Odd Borgestrand
Når Høiax nå har rundet 90 år er det søken etter forbedringer som gjelder. Selskapets konsept er fortsatt ikke ferdig utviklet. Vi skal ikke nøye oss med å tilpasse oss markedet. Hvordan vi utvikler oss, hvordan vi produserer og hvordan vi selger, kan utvikles ytterligere, slår administrerende direktør Thomas Buskoven fast.

Av Odd Borgestrand

- Vi er i en unik situasjon der vi kan foreta viktige og framtidsrettede investeringer uten å måtte ta opp lån. Vi har en god kundebase og har rett og slett et godt konsept.  Ny teknologi, digitalisering og kunstig intelligens kommer i et raskt tempo. Det som tidligere tok 10 år tar nå kanskje bare ett år.  Det betyr at vi hele tiden må være på offensiven, slår Thomas Buskoven fast overfor VVS aktuelt.

Han leder i dag en bedrift som ble grunnlagt i Fredrikstad i 1927, og er dermed landets eldste produsent av varmtvannsberedere. Høiax-navnet oppsto da de fire grunnleggerne Arnt Høidal, Rudolf Akselsen, Roy Akselsen og Hans Elgheim i et uthus på Kråkerøy fant ut at Høidal og Akselsen i moderne kortversjon måtte bli Høiax, - og slik ble det. Hovedkontor og produksjon ligger også i dag i Fredrikstad. Høiax har også butikker og salgsavdelinger i Oslo, Trondheim og Bergen.

Høiax har for mange medarbeidere vært like mye en livsform, som en tradisjonell arbeidsplass.
- Det gode samarbeidsklimaet som har preget Høiax gjennom 90 år, er ingen oppfinnelse levert av et konsulentfirma, men resultatet av kreative og ansvarsbevisste medarbeideres innsats, mener Thomas Buskoven.

49-åringen Tomas Buskoven er selv vokst opp med bedriften. Han startet «på gulvet» i produksjonen som 18-åring. Da han fikk lastebillappen kjørte han ut varer, var innom innkjøpsavdelingen og andre deler av driften. Han skaffet seg bred erfaring før han for snaue 20 år siden overtok som administrerende. 
- For meg er dette blitt en livsstil, og jeg elsker jobben og menneskene som er med å utvikle bedriften. Vi har vært gjennom en rekke endringer, og i dag har vi et produktspekter på 5.000 ulike produkter, forteller han. Buskoven er mer opptatt av å snakke om produkter og nyvinninger enn om egen karriere gjennom snart 30 år i selskapet. 

Høiax har siden etableringen i 1927 vært pioner i enhver tidsepokes teknologiutvikling, og var på begynnelsen av 1970-tallet blant de første i verden til å produsere rustfrie trykktanker. Varmtvannsberedere i rustfritt stål tåler høye temperaturer, og er ved riktig bruk hygieniske og forhindrer Legionella-bakterier.
En sterk forskning- og utviklingsavdeling tar hånd om alt fra utvikling av prosesser og maskiner til utvikling av nye produkter, og Buskoven lover en rekke nyheter det nærmeste året. Foreløpig holder han kortene tett inntil brystet, men letter likevel litt på sløret.

- Det blir nye løsninger for hvordan man styrer en bereder. Nye isolasjonsmaterialer er på beddingen og kanskje kommer det også en egen app der varmtvannsberederen er en del av en smarthus-app, sier Buskoven.

Hele denne bedriftsreportasjen kan du lese i VVS aktuelt nr. 7, som snart er ute hos abonnentene.

Ikke abonnent? Ta gjerne kontakt med oss for et helt uforpliktende prøveabonnement!

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår