Advarer mot boblebad ute

 
Advarer mot boblebad ute
12.12.08: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) går nå ut med advarsel til eiere av utendørs boblebad, boblebad for baderom og steamdusj eller multifunksjonsdusj.
12.12.08: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) går nå ut med advarsel til eiere av utendørs boblebad, boblebad for baderom og steamdusj eller multifunksjonsdusj.

 

Bildet: Hyggelig men slett ikke ufarlig for de som ikke følger installasjonsnormen for våtrom, mener DSB. (Illustrasjonsfoto)

Av Odd Borgestrand

Dette er blitt populære produkter, men erfaring tyder på at det kan være en del mangler ved disse produktene, sier rådgiver Axel Proet-Høst  i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Slike klasse I produkter blir ofte levert med ledning og plugg. Dette er ikke forenlig med de relevante produktstandardene som gjelder. Sikkerheten i boblebad og steamdusjer med elektriske funksjoner, er regulert i enny forskrift om elektrisk utstyr fra 31.oktober 2008 nr. 1164, forklarer rådgiver Høst.
Informasjon som er viktig for en sikker bruk, skal være påført selve utstyret – på norsk. Dette følger av forskriftens § 11 første ledd. understreker Proet-Høst overfor VVS aktuelt.

For stor belastning
Disse produktene er ofte oppgitt til å ha varmeelement på rundt 3 kW. En 3 kW belastning på en stikkontakt nærmer seg maksimal belastning. En stikkontakt montert på en vegg etter norsk bygningsstandard gir 10-15 grader høyere temperatur på lederne i stikkontakten enn den standardveggen som benyttes ved typeprøving av stikkontakter. Dette kan føre til at man kommer over 70 grader på PVC-isolasjonen, noe som kan frigjøre klorgass og føre til dannelse av saltsyre. Dette vil igjen kunne føre til korrosjon og økt overgangsmoststand med glødende kontaktforbindelser og forringelse av omkringliggende materialer til følge. Dette representerer brannfare, understreker Proet Høst.

Fukt og kjemikalier
Han peker også på at et bad er et fuktig miljø med tilstedeværelse av såpe og andre kjemikalier. Hvis dette skulle legge seg som et belegg på en plugg/stikkontakt kan det medføre redusert eller ingen jordforbindelse. Dette er svært uheldig i og med at mye av produktets sikkerhet og beskyttelse mot berøringsfare ligger i nettopp god jordforbindelse.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår