Advarer mot cowboy-tendenser

 
Advarer mot cowboy-tendenserBildet: Daglig leder i Energiverket AS, Richard Granskogli
Juni 2017 ble det ventede forbudet mot fyring med fossil olje og parafin en realitet. En av aktørene som drar fordel av dette, er Energiverket AS som økte omsetningen med over 50 prosent i 2017, fra 24 millioner til over 37 millioner.

Til tross for stor økning kommer daglig leder i Energiverket AS, Richard Granskogli, med et skremmeskudd for både oljefyreiere og varmepumpebransjen.

- De siste årene har man installert mellom 5 000 og 6 000 varmepumper for vannbåren varme i Norge. Naturvernforbundet anslår at det fortsatt finnes opptil 80 000 oljefyrer i Norge. Dersom brorparten av disse skal konvertere til varmepumpe innen forbudet i 2020, slik tendensen har vært til nå, snakker vi 35 - 40 000 installasjoner i året. Det vil bli et kjør uten like og kan bety problemer både med leveringssikkerhet og for seriøsiteten i bransjen, advarer han.

- En av risikoene er at det kommer useriøse aktører på banen. Vi opplevde dette da luft/luft-varmepumpene kom for fullt på starten av 2000-tallet. De første årene ble det solgt noen tusen i året, men i 2003 eksploderte markedet. Dette året innførte Enova økonomisk støtte til innkjøp av luft/luft, og det ble solgt 55.000 slike pumper, sier Granskogli.

- Etterspørselen var enorm og det var knapphet om kvalifisert montasjekapasitet, og heller ingen krav til kompetanse for å få lov til å installere. Dette resulterte i mye feil og dårlige installasjoner og løsninger for kundene. Varmepumper ble solgt over en lav sko. Varmepumper for vannbåren varme er langt mer komplekse enn luft/luft, det blir derfor spennende å se hvordan bransjen utvikler seg de neste årene, sier han.

Granskogli har noen konkrete ting kunden bør se etter hos forhandleren for å være mest mulig sikker på at prosjektet er i trygge hender:

1. Spør om 10 - 20 referanser på akkurat det med å bytte ut oljefyr
2. Sjekk at installatør har Sentral godkjenning og at produktet er godkjent
3. Sjekk regnskapet, det siste du vil er at anlegget streiker og forhandleren er konkurs
4. Se etter Novap-godkjenning og F-gass godkjenning
5. Følg magefølelsen din, det er en viktig investering du står ovenfor

Energiverket AS er Norges største forhandler av varmepumper for vannbåren varme. Med flere avdelingskontor rundt Oslofjorden og 5 nye prikker på kartet er Energiverket godt i gang med å bygge en landsdekkende kjede.

- Vi økte omsetningen med over 50 prosent i fjor skal fortsette veksten i årene som kommer, men vi skal ikke vokse for enhver pris. Det tar tid å finne de rette folkene, sørge for skikkelig opplæring og la de nye få tid til å kjenne kulturen og bransjen. Vi skal fortsatt ansette 4-5 nye rørleggere og montører i løpet av de neste månedene. Bakgrunnen for den ekspansive veksten er det nevnte fyringsforbudet, kombinert med at stadig flere bygger bolig med vannbåren varme, sier Granskogli avslutningsvis.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Messeguiden

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår