Ålesund på det europeiske fjernvarmekartet

 
Ålesund på det europeiske fjernvarmekartetFoto: Karl Otto Kristiansen
Som by nummer 50, er Ålesund nå representert på det europeiske fjernvarmekartet. Ålesund er med dette den tredje norske byen på denne europeiske oversikten som viser et mangfold av bærekraftige varme- og kjøleløsninger i byer i Europa.

Ålesund kommune har de siste årene satset sterkt på å fremme bærekraftige løsninger og regionens avfallshåndtering der restavfallet utnyttes til fjernvarme i byen, er en viktig del av dette. Dette forteller ordfører Eva Vinje Aurdal om i den filmen som nå representerer Ålesund på det europeiske fjernvarmekartet.

Det europeiske fjernvarmekartet er etablert av Euroheat and Power, et nettverk for europeiske bedrifter i fjernvarmebransjen, forskere og beslutningstagere. Hensikten er å lære av hverandre og på den måten fremme effektiv energibruk og bærekraftige løsninger for oppvarming og kjøling i Europa.

Ålesund har vært fjernvarmeby i flere tiår, og det jobbes kontinuerlig med videreutvikling både av energigjenvinningsanlegget og fjernvarmenettet. Daglig leder i Tafjord Kraftvarme, Irene Vik, påpeker at det i dette arbeidet er nyttig å lære av det som blir gjort i andre fjernvarmebyer, men at de også har noe å lære bort til andre.

- Fjernvarme er en løsning for byer og på det europeiske fjernvarmekartet finner vi et mangfold av ulike måter å utnytte den på. Felles for alle er at samtlige bidrar til fleksible energiløsninger – og til mer bærekraftige byer. Her i Ålesund brukes fjernvarme både til oppvarming og kjøling av bygg, i industriprosesser og til varmt vann i springen. Fjernvarmen benyttes også til snøsmelting i bygater og på fotballbaner, noe som gjør at vi slipper å bruke maskiner for å fjerne snøen, sier hun.

Det som gjør energigjenvinningsanlegget i Ålesund spesielt i forhold til de fleste andre anleggene i Europa, er at restavfallet utnyttes både til produksjon av fjernvarme og til strøm. Dette bidrar til stor energiutnyttelse. Ved anlegget er det også en akkumulatortank der det lagres 7.000 m3 varmt vann som benyttes i fjernvarmenettet ved behov. Dette er Norges største «termos» som inneholder energi tilsvarende hele 23.000 Tesla Powerwalls-batterier.

- Vi utnytter ressurser som ellers ville gått til spille. Restavfallet brukes til noe nyttig i byen vår, og det er vi stolte over å kunne bidra til. Det synes vi også at resten av Europa skal få vite om, sier Vik.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår