- Alt for høye krav til ventilasjon!

 
- Alt for høye krav til ventilasjon!Nicolai Riise, arkitekt, konsernsjef og partner i MAD arkitekter, mener at byggebransjen må tenke helt nytt om bruk av materialer i bygg. RE-USE-bygget: Mad arkitekter ønsker å bygge et bygg fullstendig med bruk av gamle materialer, derfor kaller de det «søppelhus». Planene med RE-USE bygget på Gullhaug Torg 1 i Nydalen er nå under regulering. Byggets materialer skal i det fulle og hele være gjenbruk fra andre steder, og totalt er planen at bygget skal være på 20 000 kvadratmeter. (Ill: MAD arkitekter).
Arkitekt og konsernsjef i MAD arkitekter, Nicolai Riise, mener at kravene til ventilasjonsanlegg og automatikk i bygg i dag er unødvendig høye. Han minner om at byggebransjen må senke sine CO2-utslipp radikalt de neste 12 årene.

Tekst og foto: Therese Alne Bolin

 - Den oppfatningen mange aktører i byggebransjen har om standarden og kravene til ventilasjonsanlegg og automatikk i bygg er feil, unødvendig høye og må endres, mener konsernsjef i MAD arkitekter, Nicolai Riise. MAD planlegger nå å bygge et bygg i Oslo fullstendig av gjenbruksmaterialer.

Men de møter mye motbør, på alle områder der de tar utstyrs- og materialkrav i bygg opp til nøye vurdering.

- Det er ikke bare når det gjelder ventilasjon og automatikk vi møter motbør. Det er for eksempel yttervegger, der materialprodusentbransjen møter våre utfordringer med nye produkter. Og gjerne at det skal være et gjenbruksmateriale, som er malt opp og tilsatt et eller annet, så de på en måte har fått et nytt produkt. Men det er ikke sånn vi skal drive. Det jeg skal gjøre er å ta det ene elementet og flytte det fra A til B og gi det en ny innpakning, som ser bedre ut enn sånn som det så ut fra A, sier han.

Å mene at kravene til ventilasjon, automatikk og temperaturer må endres eller senkes, faller ikke i god jord, spesielt ikke hos dem som jobber i den bransjen.

Les også om planene om å bygge et hus fullstendig av gjenbruksmaterialer her.

Møter mye motgang

- Jeg tror folk er redde for arbeidsplassene sine. Jeg tror de tenker at dette har vi ikke gjort før, det er nytt. Folk er generelt skeptiske til nye ting. Det pussige er at dette har vi jo holdt på med i generasjoner, i tusenvis av år! sier Riise og sikter til at det for få tiår siden ikke var disse høye kravene til ventilasjon, materialer og automatikk i bygg. Å gjenbruke noe som er brukt før, er ikke noe nytt, påpeker han.

 - Utgangspunktet må være at vi er nødt til å redusere utslippene og klimafotavtrykkene – og at vi har svært dårlig tid.

Under et foredrag han holdt på Green framholdt han at Norge og verden må tenke helt annerledes når det gjelder bygg, hvis vi skal klare å redusere CO2-utslippene våre tilstrekkelig.  Tanken er at vi må bruke det vi har, i stedet for å lage enda flere produkter.

Vi redder ikke verden med flere produkter, mener Riise. Han viste blant annet to bilder, ett med bygningsavfall fra en bygård i Oslo for 100 år siden, hvor det ble brukt ca. 50 materialkomponenter, stål, glass, tre mm., og ett med materialer på et nybygg i dag.

 - Et nybygg i dag består av 20 000 materialkomponenter og du kan velge fra 200 000 materialkomponenter! Hvis noen lurer på hvorfor vi blir allergiske, får astma og sånn, tenk dere det! Det er fint med alle som vil tenke miljø, men du redder ikke verden med nye produkter, sa han.

Under regulering

Planene med RE-USE bygget på Gullhaug Torg 1 i Nydalen er nå under regulering. Byggets materialer skal i det fulle og hele være gjenbruk fra andre steder, og totalt er planen at bygget skal være på 20 000 kvadratmeter.

-  Når vi ønsker å bygge i fullskala av gjenbruksmaterialer, så er det fordi de materialene vi da bruker allerede er nullet ut i sitt CO2-regnskap, så det er måten vi ønsker å redde verden på, sier Riise.

Må tenke helt nytt

 - Det som er litt synd, det er at ikke folk skjønner konsekvensene av å bremse. Og vi har nå fått så dårlig tid, vi har 12 år på oss på å halvere CO2-utslippene våre, og det er klart da må vi gjøre noe drastisk. De som setter seg på bakbeina, de skyver vi rett og slett ut. De får finne seg noe annet å gjøre.

Hvis ikke folk er fremoverlent i denne perioden her nå, så kommer de til å bli forbigått av ganske mange andre, advarer han.

Samme kostnader som nybygg

Riise påpeker at de både skal gjøre noe som er bra for verden og noe som er økonomisk bærekraftig. For uten at det er økonomisk bærekraftig, så blir det ikke noe av.

- Vi skal klare å bygge et fullskala gjenbruksbygg med samme kostnader som et nybygg. Vi har sett at vi klarer å håndtere forskriftskravene. Jeg jobber med et forsikringsselskap i forhold til å se på forsikring og garantier. Og vi jobber rett og slett bredt med ganske mange fagfelt. Vi har også startet et kommunikasjonsselskap rettet mot eiendomsbransjen nettopp for å kunne møte den motstanden vi forventer fra andre faggrupper og leverandørindustrier. Dette er ikke godt nytt for de som produserer ventilasjonsanlegg, forteller Riise.

Og han er overbevist om at leietakerne vil strømme til deres nye «søppelbygg», som han kaller en «katedral», og som han lover skal «skinne som en Opera».

- De som skal bo i dette, leietakerne, må har lyst på å bo i det. Det må se fint ut, avslutter han.

 

FAKTA:

Navn: RE-USE-bygget

Sted: Gullhaug Torg 1, Oslo, Nydalen

Oppdragsgiver: Avantor AS

Arkitekt: Mad

Adresse: Gullhaug Torg 1

Areal: ca. 20.000 m2

Eiendommen er under regulering

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Messeguiden

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår