«Alt for mange er ute og går»

 
«Alt for mange er ute og går»Bildet: – Det er mye å hente på god planlegging og bevisst bruk av arbeidstiden, understreker administrerende direktør i Bravida, Tore Bakke.(Foto: Odd Borgestrand)
– Vi må redusere sløseriet. Venting er lite verdiskapende. Det er dessverre alt for mange som er ute og går på norske byggeplasser, inklusiv hos oss i Bravida. Turene på byggeplassen tilfører verken selskap eller kunde noen verdi.

Av Odd Borgestrand

Administrerende direktør i Bravida, Tore Bakke, tok for seg konkrete prosjekter der hans eget selskap både har tapt og tjent penger under VA/VAV-møteplassen på Voksenåsen kultur og konferansehotell.

– Den store forskjellen er god planlegging og riktig bruk av arbeidstid. I Bravida ble det registrert et prosjekt der vi var helt nede i 13 prosent effektiv rørleggertjeneste. Resten av tiden gikk med til å vente på arbeidskolleger, kolleger i andre bransjer som jobbet på samme arbeidsplass, venting på vareleveranser, reise i butikken for å kjøpe mat, ventetid hos grossisten og ustrukturert arbeidsflyt. Tidstyven er bransjens største fiende, slo Bakke fast.
– Vi er for dårlig på logistikk. Ting må ofte gjøres to ganger. Veggen som ble satt opp i går rives ned i dag.

Ofte sprekk på timer
– Som ansvarlige ledere må vi spørre hvorfor vi sprakk på timer. Var det kalkulasjon, kontrakt, planlegging, omfang, holdninger, akkord eller feil folk? spurte Tore Bakke og ga selv svaret:
– Effektiv produksjon forutsetter at forutgående aktivitet er avsluttet. Vi må ha rett materiell på rett sted. Vi må de rette hjelpemidlene, tilgjengelige medarbeidere som er et godt arbeidslag, god informasjonsflyt, tilgjengelig plass og ytre forutsetninger. Planlegging er nøkkelordet, og her har vi mye å lære av svenskene.Hovedårsak til sprekk på timer er i de fleste tilfellene at forutsetningene er endret. Glem heller ikke at basen i et rørleggerteam er nøkkelpersonen sammen med prosjektleder, understreket Bakke.

God styring i Østfold
Som leverandør av varer og tjenester for 500 millioner kroner gjennomførte Bravida sin andel av det nye sykehuset i Østfold, der selskapet oppnådde et positivt resultat. Suksessfaktorene var god planlegging, logistikk og verdiskapende tid.Bakke understreket i sitt foredrag at det er mest å hente på bedre utnyttelse av tid.  De som planlegger godt har lavere tidsforbruk pr kvadratmeter. En rørlegger som ønsker å tjene penger må være strukturert i sitt daglige arbeid. God planlegging åpner for god materiellflyt, som igjen øker andelen verdiskapende tid.Bravida har hittil i år klart å redusere timeforbruket på henting av varer med 10.000 timer. Under byggingen av sykehuset i Østfold hentet ikke Bravida en eneste vare. De sørget for at grossistene leverte varene ved nærmeste vareheis.

Bakke mener prosjektledelse ikke kan undervurderes, og komplekse prosjekter krever god ledelse og god dokumentasjon.
– Vi kan ikke følge entreprenørenes tidsplan, men bygge opp vår egen plan for gjennomføring. Bravida har gjeninnført en form for akkord for å øke effektiviteten, og belønner sine medarbeidere når inntjeningen tilsier dette. De som jobber effektivt blir også belønnet. Vi må jobbe systematisk med de gode prosjektene og vi må jobbe smart fordi vi gjerne vil ha dem på norske hender. Det kan vi klare hvis vi tar tiden på alvor, konkluderer Bravida-sjefen.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår