Alvorlig bekymring for svensk vann og avløp

 
Alvorlig bekymring for svensk vann og avløpIllustrasjonsbilde. Foto: Odd Borgestrand
- Det er nå en stor trussel mot Sveriges vann- og avløpssystem. Dette mener NCC, som beskriver risiko og reformforslag i en ny rapport.

Nylig ble rapporten presentert for Riksdagspolitikerne. 

Sveriges kommunale vann- og avløpsanlegg står overfor et presserende behov for renovering. VA-nettverket, som forsyner omtrent 90 prosent av landets befolkning, ble bygget på 1950-, 60- og 70-tallet og nærmer seg slutten av levetiden. I følge tall fra Svenskt Vatns investeringsrapport utgjør investeringsbehovet i vann- og avløpssektoren 23 milliarder svenske kroner per år, skriver Byggvärlden.

- Situasjonen blir stadig mer alvorlig. Dette er et problem som vi har kjent til lenge og et problem som har blitt undersøkt mange steder, men det har ikke vært noen workshop ennå, sier Henrik Enell, divisjonssjef i NCC Infrastructure, som produserte rapporten "Hvordan kan Sveriges VA-system moderniseres ".

I rapporten beskriver NCC manglene som det foreldede rørledningsnettverket fører til. En konsekvens er unødvendig vannlekkasje fra drikkevann. I Sverige utgjorde vanntapet fra ledningsnettet i 2019 mellom 16 og 25 prosent, med stor variasjon mellom kommunene. Dette medfører store kostnader. Rørledningsnettverket utfordres også av faktorer som en økende befolkning i storbyene og en synkende befolkning i tynt befolkede områder, strengere miljøkrav og klimaendringer.

NCC presenterer ni forslag til reformer for et styrket VA-nettverk. Disse inkluderer ulike finansieringsløsninger, tydeligere tillatelsesprosesser og ansvarsfordeling, samt styrket kompetanse og kapasitet i kommunene ved å avlaste aktørene i bransjen.

- Samarbeid er viktig. For oss, som et stort byggefirma, er denne typen oppgaver vår hverdag. Vi bygger om rørledninger hvert år, mens en kommune kan gjøre det hvert 50. år. Vi ønsker å være med og bidra ved å dele ressursene og kompetansen vår, sier Henrik Enell.

Samtidig mener han at det er viktig at byggefirmaer kommer tidlig i prosessen.

- Hvis vi kommer tidlig inn i prosjektene, er det mulig å finne løsninger som sparer både tid og penger, sier Enell videre.

For å finansiere oppussingen foreslår NCC flere forskjellige løsninger. Rapporten foreslår for eksempel målrettet statlig investeringsstøtte for å utjevne forskjellene mellom kommunene og mellom urbane og tynt befolkede områder

- Antall meter rørledning per individ varierer mellom 6 og 100 meter i landet. En eller annen målrettet støtte er nødvendig for å utjevne forskjellene.

Slitte rør og aldrende kloakkrenseanlegg i kombinasjon med endrede livsmønstre gjør at situasjonen haster, ifølge NCC. Rapporten foreslår også krav til behandling av medikamentrester i kloakkrenseanlegg.

- Det som er så besnærende, er at vanlige mennesker ikke ser manglene og lekkasjene fordi rørene er skjult under bakken. Når jettegryter dukker opp i gatene, kommer det klager umiddelbart, sier Enell.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår