Arkitekter er nøkkelen for videre suksess

 
Arkitekter er nøkkelen for videre suksess- Vi mener arkitekter får muligheten til å løse kompliserte oppgaver på en ny måte med termisk aktive dekker, sier Uponors ekspert på området, Erland Dilling. Foto: Odd Borgestrand
ARCHITECT@WORK 2021: Uponors termiske dekker kom gjennom nåløyet hos arkitektjuryen som bestemte hvilke innovative produkter som skulle presenteres under årets Arhitect@work messe på Lillestrøm. Det syns Uponor-veteranen Erland Dilling var et fornuftig valg.

Av Odd Borgestrand

- For oss er det helt avgjørende å komme i kontakt med arkitekter for å formidle hva man kan oppnå av driftsfordeler ved å velge termisk aktive dekker.  Det er klart det har vært stor drahjelp for oss å kunne vise til suksessen ved det nye hovedbiblioteket i Oslo.

Deichman har fire etasjer utstyrt termisk aktive dekker. Dette er et kjøle- og varmekonsept der energien i betongdekkene blir magasinert. Termisk aktive dekker er et prinsipp for termisk aktivering av betongdekkene. Overskuddsvarmen i rommet magasineres i dekket over, og trekkes ut av bygget via vannførende rør innstøpt i betongen.

- Kjølekapasiteten er 60 W/m2. Dette er et bygg med en åpen løsning, og det er krevende å få god kontroll over temperaturforløpet i bygget, men det ser ut som vi har lykkes sammen med Multiconsult i dette spesielle prosjektet, forteller Dilling med sterkt engasjement.

Betongdekker med varme
- Deichman har 4 etasjer utstyrt med TABS – Termisk aktive dekker. Dette er et kjøle- og varmekonsept der vi magasinerer energien i betongdekkene. Termisk aktive dekker er et prinsipp for termisk aktivering av betongdekkene. Overskuddsvarmen i rommet magasineres i dekket over, og trekkes ut av bygget via vannførende rør innstøpt i betongen. Kjølekapasiteten er 60 W/m2. I varmemodus kan TABS-dekkene levere 30 W/2. Deichman er et passivhus, med et varmebehov på ca 15 W/2 og effekten reguleres ved hjelp at sirkulasjonsvannets turtemperatur. Komforttemperaturen for oss mennesker ligger mellom 21 og 23 grader, og det blir spennende å se hvor stort energibehov som er nødvendig for å ligge på dette nivået også ved det nye biblioteket i Bjørvika. Det vil ta noe tid før vi får et godt svar på det, mener Dilling.

Gir nye muligheter
- Vi mener arkitekter får muligheten til å løse kompliserte oppgaver på en ny måte med dette dekket. Her er det muligheter for lange spenn med såkalte biaksial konstruksjon. Det vil si at man får spenningen begge veier, som blir en sterk konstruksjon, sier han til VVS aktuelt. 

Nå drømmer Dilling om å få se at det nye regjeringskvartalet også benytter seg av de samme dekkene fra Uponor, men helt sikker kan han ikke være. Uansett mener han dekkenes egenskaper er viktig lærdom for arkitekter, og derfor deltar Uponor under årets arkitektmesse på Lillestrøm. Han setter pris på messe-konseptet, der alle utstillere får samme arealstørrelse inkludert et felles torg for fire utstillere.

- Min jobb er å gi et kort, men godt svar til arkitekter hvorfor de skal velge termisk dekke. Dersom jeg når fram med budskapet er jeg overbevist om at vi får betydelige leveranser framover, tror Dilling.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår