Bad og sanitærprosjekt for milliarder

 
Bad og sanitærprosjekt for milliarderIllustrasjonsbilde: Getty Images
Av prosjekter registrert i vår prosjektdatabase, som igangsettes i perioden 2018 til 2024, finner vi 2174 prosjekter innen kategorien bad eller sanitær.

Av Pål Engeseth

Disse prosjektene alene utgjør nær 300 milliarder kroner, med en topp i 2022 og 2023. (tabell 1) Dette skyldes nok flere forhold. For det første er det en optimisme i markedet, med flere planer enn det som faktisk blir igangsatt. Det andre forholdet er at mange prosjekter har vært utsatt gjennom de to siste årene med pandemi. Forventningen er større for at disse nå skal igangsettes.

TABELL 1:

Entrepriseform

Over 41 % av prosjektene som er med i grunnlaget har ikke en registrert entrepriseform. (tabell 2) 
På de prosjektene hvor dette er bestemt, ser vi at hele 56,0 prosent av verdien på prosjekter er innen kategorien totalentreprise.

TABELL 2:

Fylke og kategori

Kategorien som har størst prosjektandel er kontor/forretning, som har en prosentvis andel på 16,4 %. (tabell 3) Dette utgjør 189 milliarder kroner, fordelt på 680 prosjekter, noe som gir et snitt per prosjekt på kr 279 millioner kroner. 
Det er Viken som er største byggefylke ut fra disse oversiktene. (tabell 4) 
Viken innehar 23,4 prosent av totalverdien på de registrerte prosjektene innen bad og sanitær. Oslo og Trøndelag kommer på andre og tredje plass. Bortsett fra Svalbard, er Innlandet fylket med lavest registrert aktivitet i denne oversikten.

TABELL 3:

TABELL 4:

Nybygg

Det er flere kombinasjonsprosjekter innen dette segmentet hvor det delvis skal bygges nytt, vedlikeholdes eller rehabiliteres. Oversikten viser blant annet at andelen nybygg ligger på 71,8 %, mens andelen rehabilitering og vedlikehold er på 17,6 og 10,6 %. Vi minner likevel om at verdiene er i milliarder.

Totalen

De 1380 største prosjekter gir en snittverdi på over 1,8 milliarder kroner, mens snittet blir rett under 39 millioner kroner for de øvrige 48 000 prosjektene. Viken er største byggefylke i oversikten, med en andel på 20 %. På en andreplass kommer Oslo med en andel på 16 %. Møre og Romsdal er minste byggefylke med en andel på 3,9 %.

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta SMART.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår