Batterier inn, ledninger ut på verktøy

 
Batterier inn, ledninger ut på verktøyDemo av en batteridrevet sirkelsag på standen til Hikoki. På saga er det også montert et speedometer som viser vatteffekten som er nødvendig for å utføre de ulike jobbene. Foto: Odd Borgestrand
BYGG REIS DEG 2019: Det er stor utvikling innen batteriteknologi for yrkesverktøy. En rekke verktøyprodusenter som deltar under årets Bygg Reis Deg, mener tiden med strømtilkobling og ledninger er forbi.

Av Odd Borgestrand

Blant de store aktørene i det norske markedet er Hikoki, for de fleste kjent som Hitachi. Det er allerede gått ett år siden navneskiftet, men fortsatt er det en del som stusser når de ser den store standen til Hikoki på Bygg Reis Deg. Navneskiftet skjedde 1.november 2017 Merkenavnet Hitachi Power Tools, ble kjøpt opp av et amerikansk investeringsselskap og skiftet navn til Hikoki Power Tools.
Med nye eiere ser vi at det også er blitt en høyere grad av innovasjon og dermed enda bedre og mer funksjonelt verktøy enn tidligere. Mye skjer fort og nye produkter kommer på løpende bånd, sier en godt fornøyd, Fredrik Bernabe, som er Distriktssjef for Østfold/Oslo/Akershus og deler av Hedmark.

Multivolt med speedometer
Det er en imponerende samling proff-verktøy som vises fram i hall E på Norges Varemesse på Lillestrøm, og mange leverandører har tatt i bruk det de betegner som framtidens batteriteknologi. Et eksempel er multi volt 36, som også er kompatibel med 18 volt, forteller Fredrik Bernabe, der han demonstrerer en batteridrevet sirkelsag på standen. På saga er det også montert et speedometer som viser vatteffekten som er nødvendig for å utføre de ulike jobbene. Det er Vatt-effekten som er avgjørende for hvor godt en maskin kan jobbe.
-Skal vi for eksempel kløyve et panelbord trenger vi om lag 550 Vatt av saga for å gjøre jobben hurtig og effektivt. Det klarer de fleste 18 volt sagene. For å ha samme påskyv i en 2’’, så er behovet på 1000 til 1200 Vatt. Multivolt-teknologien gjør det mulig å droppe alt av ledninger, mener Fredrik Bernabe.

To nivåer
Multvolt betyr ett batteri og to voltnivåer. 36V Li-ion batteriet er kompatibelt med 18V batteriverktøy med slide batteriinnfesting. Takket være ny teknologi oppdager batteriet selv om det brukes i en 18V eller 36V maskin, og justerer dermed voltnivået automatisk. Til tross for muklligheten for doblet effekt er batteriet like kompakt og veier like lite som dagens 18V batterier. Dette gir god ergonomi, mener Bernabe.
Multi Volt plattformen åpner likevel for bruk av strøm der det er mest naturlig. Det løses ved å investere i et hybridadapter, og da kan utstyret benyttes gjennom et vanlig strømuttak.

Lang levetid og rask lading
36 volts verktøy krever halvparten av strømstyrken i forhold til bruk med 18-volt verktøy for å kunne oppnå samme effekt. Takket være lavere strømstyrke og et integrert kjølesystem, varmes batteripakken opp mye langsommere. Dette har en positiv effekt på batteriets kapasitet og levetid: batteripakken kan derfor levere full effekt over en betydelig lengre tidsintervall.  Bernabe mener en proff øker kapasiteten på en arbeidsdag betydelig med de nye batteritypene.
Ved bruk av nyutviklede hurtigladere lades multibatteriene i løpet av en halv time. De største batteriene med en effekt på 1440 W trenger drøye 50 minutters ladetid. Batteripakkene ha forlenget kan lades opp til 1.500 ganger uten at dette går utover effekten, slår Bernabe fast overfor VVS aktuelt.

Stor interesse
At interessen for verktøy er stor blant besøkende på årets messe er det ingen tvil om. Spesielt skolelever og studenter viser stor grad av nysjerrighet og interesse for de mange verktøytypene, noe utstillerne selvsagt setter stor pris på. Det er ungdommen som er framtidas kjøpegruppe, og selv amatørene vil ha proffutstyr, blir vi fortalt.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår