Best drikkevann i Sirdal og Vågan

 
Best drikkevann i Sirdal og VåganBildet: Enhetsleder for vann og avløp i Sirdal kommune, Frank Haughom (t.v) og leder for vann og avløp i Vågan kommune, Stig Rune Dybwik tok i mot prisen for Norges beste drikkevann under Miljø & Teknikk-messa på Lillestrøm i dag. Foto: Odd Borgestrand
MILJØ & TEKNIKK 2019: Tonstad vannverk i Sirdal kommune og Brettesnes vannverk i Vågan kommune i Lofoten leverer landets beste drikkevann. Brettesnes vant klassen for overflatevann mens Tonstad vannverk vant klassen for grunnvannskilder.

Av Odd Borgestrand

Kåringen skjedde under Miljø & Teknikk-messa på Lillestrøm i dag. Sirdal kommune har deltatt i tidligere konkurranser om landets beste vannverk, men det er første gang kommunen har deltatt med Tonstad vannverk. Det er første gang Vågan kommune deltar, og dermed var det to debutanter som gikk til topps i årets kåring.

Inspirerende og moromt
Enhetsleder for vann og avløp i Sirdal kommune, Frank Haughom tok imot prisen på vegne av Tonstad vannverk, et vannverk om daglig forsyner 1200 abonnenter i Sirdal.
- Det er morsomt og inspirerende for oss å få denne utmerkelsen, og det bekrefter at de tilbakemeldingene vi har fått fra våre brukere stemmer også på nasjonalt nivå.
Vi har en meget god grunnvannskilde, og behøver dermed ikke å gjøre så mye med vannet før vi sender det ut på nettet. Vi leverer rett og slett vann av naturlig god kvalitet, sier Haughom.

Rett fra naturen
- Det er en forutsetning for å levere godt vann at vi har en god kilde.
Det bekrefter også leder for vann og avløp i Vågan kommune, Stig Rune Dybwik
Lavt fargetall og friskt og godt vann rett fra naturen gjorde oss til årets vinnere, sier en godt fornøyd avdelingsleder, som leverer vann til industri og mellom 300 og 500 private abonnenter, avhengig av sesong. Vannkilden ligger på drøye 300 meters høyde i et flott terreng. Her er det lite vegetasjon og lite groing rundt vannet. Vannet er omringet av fjell, noe som er en forutsetning for godt vann. Inntaket ligger dessuten ganske dypt fordi kilden er dyp. Dermed har vi godt vann hele åre, og UV-rensing er eneste tiltak før drikkevannet går ut til abonnentene. Det mest spesielle er likevel at vannet tappes  på Skrova, etter en transport i sjøledning av PE, - åtte kilometer fra Brettesnes.

Drukket vann fra 126 vannverk
Juryen, bestående av Lasse Fredriksen i Eurofins, Sigrun Dahl i Rambøll, Kirsten Våge i Skaun kommune og juryleder Johan Nilsen, la vekt på smak, lukt og farge under utvelgelsen av de 18 vannverkene som gikk til finalen etter kvalifisering i ni regioner rundt om i landet.
Juryleder Johan Nilsen har vært med landet rundt og smakt på vann fra 126 vannverk før dagens finale.  Det er mye godt vann i Norge, slo han fast under finalen på Lillestrøm i ettermiddag.
Det er Norsk Vann og Norsk Kommunalteknisk forening (NKF) som kårer Norges beste drikkevann.
Konkurransen har blitt arrangert siden 2001 og arrangeres hvert 3. år.

Alle landets 880 vannverk som oppfyller kravene til kundegrunnlag, inviteres til å være med i konkurransen - men det er altså opp til de enkelte vannverkene hvorvidt de ønsker å delta. Det finnes ca. 1950 vannverk i Norge.  Det var en enstemmig jury som kom fram til vinnerne i de to klassene, der hvert enkelt vannverk opererte med hemmelige nummer, for å oppnå en mest mulig objektiv bedømmelse. Her er det ikke snakk om en kjemisk analyse, men juryens vurdering av smak, lukt og farge.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår