Betinget optimisme for 2016

 
Betinget optimisme for 2016Bildet: Daglig leder i SGP Varmeteknikk, Jo Helge Gilje
VVS aktuelt har spurt ulike aktører i VVS-bransjen om hvordan de har opplevd markedssituasjonen i 2015, og hvilke utfordringer de ser for seg i 2016. SGP Varmeteknikk, og daglig leder Jo Helge Gilje, er ikke udelt optimistisk.

Av Bjørn Laberg.

– For oss har det vært en betydelig reduksjon på enkelte områder i 2015. Dette gjelder spesielt for biovarme og fjernvarme der en har redusert aktiviteten betydelig. På tampen av året ser vi imidlertid noen positive indikasjoner på at disse segmentene tar seg litt opp igjen. For øvrige produkter er det mindre endringer, men naturligvis ikke en «kjempeboom», sier Gilje til VVS aktuelt.

– Er det noen spesielle utfordringer som har pekt seg ut i negativ eller positiv retning i løpet av året vi snart har lagt bak oss?

– TEK15 gjør at hele bransjen får en stor utfordring fremover, der jeg mistenker at mange bygg vil bygges utelukkende med bruk av strøm. Dette setter oss med andre ord 30-40 år tilbake i tid, og det er synd med tanke på miljøet, understreker Gilje.

– Er det et prosjekt dere er spesielt fornøyd med å ha deltatt i, i løpet av 2015?

– Jeg vil gjerne trekke frem to prosjekter. Det ene er leveranse av luftporter til Posten sin nye terminal på Alnabru. Her fant vi sammen med Imtech gode løsninger som ivaretar behovet for luftporter på kjøreportene, samtidig som vi minimerer behovet for ytterligere utstyr til romoppvarming. Det andre prosjektet er Selvik skole, der vi sammen med Vito har levert et solfangeranlegg montert vertikalt på vegg, varmepumpe, el-kjele, ekspansjonssystem, samt takstrips for strålevarme. Prosjektet er i ferd med å bli kjørt i gang og blir et svært bra referanseprosjekt for oss, mener Gilje.

– Hvordan tror du 2016 vil se ut for dere?

– 2016 blir et vanskelig år å spå noe om. På den ene siden kommer TEK15 inn, hvilket vil redusere markedet vårt, sammen med de øvrige, generelle negative trendene. På den annen side vil jeg tro at aktører som Statsbygg og andre offentlige organer vil ha betydelige prosjektplaner for neste år, og det er jo gjerne på denne type store og kompliserte anlegg at vi i SGP får vist hva vi er gode for. Samtidig knyttes det en viss spenning til Økodesigndirektivet, når og om det virkelig kommer til Norge. Dette vil kunne få store konsekvenser, både for leverandører og ikke minst installatører, gjennom de dokumentasjonskrav som stilles, sier han.

– Kommer dere til å delta på VVS dagene 2016?

– Ja, vi skal ha stand på VVS-dagene. Dette er en fin arena for å møte våre kunder, konsulenter og samarbeidspartnere.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår