Billige lån skal få fart på det grønne skiftet

 
Billige lån skal få fart på det grønne skiftetIllustrasjonsbilde: Getty Images
DANMARK: Den private interesseorganisasjonen for boliglånsbanker, banker, sparebanker, andelsfond m.fl., Finans Danmark, tilbyr nå billige lån for å erstatte olje- og gasskjeler med en grønn varmekilde.

Av Bjørn Laberg

Selv om utskiftingen av olje- og gasskjeler til varmepumper allerede er godt i gang, går regjeringen og Finans Danmark nå sammen for å gi en økonomisk hjelpende hånd til danske boligeiere som ikke har utsikter til fjernvarme.

De to partene har blitt enige om å gi boligeiere tilgang til billig finansiering, noe som skal hjelpe med insentivet til å gå over fra svart til grønn varmekilde. Med det nye samarbeidet vil boligeiere få mulighet til lån med lav rente. De vil også slippe etableringsgebyr og tinglysningsgebyr når de tar opp lån for å erstatte en olje- eller gasskjel med en grønn varmekilde. De kaller tilbudet 'Fire your guy'.

Dropper registreringsavgift

– Med partnerskapet skaper vi gode rammer for at danske innbyggere kan hjelpe oss å bli fri for russisk olje og gass. Fra regjeringens side dropper vi registreringsavgiften på lån til utskifting av olje- og gasskjeler, og finanssektoren vil bidra med billige lån, slik at du for eksempel kan spare flere tusen kroner på et lån. til en varmepumpe, sier næringsminister Simon Kollerup.

- Med «fire your guy» setter nå bankene og regjeringen turbo på den grønne omstillingen i tusenvis av danske hjem, og bidrar til å gjøre Danmark uavhengig av Russland, sier administrerende direktør i Danske Bank og styreformann i Finans Danmark, Carsten Egeriis til dagensbyggeri.dk.

Partnerskapet stammer fra regjeringens reformforslag Denmark Can More II. Som foreslått vil regjeringen fjerne registreringsavgiften på lån til grønne varmekilder. I tillegg vil ikke finanssektoren ta betalt for å sette opp disse lånene, på samme måte som rentene på lånene vil være lave. Rabatten på de grønne lånene gis på en slik måte at etableringsgebyrer og gebyrer i forbindelse med lånet faller bort. Det betyr at du som forbruker ikke trenger å vente på å få pengene tilbake, da de aldri skal betales.

50 000 utskiftninger på ett år

- Etter gode år med grønne tilskuddsordninger, hvor en rekke olje- og gasskjeler er skiftet ut, er varmepumpebransjen allerede i gang. Varmepumpebransjen anslår at det er mulig å installere opptil 50 000 luft/vann- eller bergvarmepumper i løpet av det neste året. Dette blir en god dobling i forhold til året som har gått. Vi kan ganske raskt bidra til å fase ut naturgasskjelen og erstatte den med individuelle varmepumper, sier Lars Abel, sekretariatsleder i varmepumpebransjen.

KILDE: Dagens Byggeri

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår