Billigere boliger uten tilknytningsplikt?

 
Billigere boliger uten tilknytningsplikt?Illustrasjonsbilde
- Flere norske storbyer praktiserer i dag tilknytningsplikt for fjernvarme når nye boliger skal bygges. I alle disse byene kan politikerne kutte nyboligprisene med i gjennomsnitt 60.000 kroner ved å oppheve tilknytningsplikten, sier direktør for næringspolitikk i Norsk Teknologi, Tore Strandskog.

Han viser til beregninger Norges største boligbyggelag, OBOS, har gjort i Oslo. OBOS kan vise til flere eksempler der boligene er blitt uforholdsmessig dyre på grunn av tilknytningsplikten. 

- For eksempel Kværnerbyen i Oslo der det bygges rundt 1 800 boliger. Her hadde det fungert utmerket med luft til luft varmepumper, jordvarme eller elektriske anlegg. Det fikk de ikke lov til å installere på grunn av kommunens tilknytningsplikt for fjernvarme. Taperne blir boligkjøperne, sier Strandskog.

Opp til tre ganger dyrere
- En rapport fra Enova viser at installasjon av vannbåren varme, som er en forutsetning for fjernvarme, kan koste opptil tre ganger mer enn et komplett elektrisk varmesystem. Fjernvarme mister stadig mer konkurransekraft sammenlignet med andre alternative energiløsninger. Tilknytningsplikten, slik den praktiseres i dag, hemmer nytenkning og innovasjon. Hvorfor skal boligeiere påføres unødige kostnader for et varmesystem man ikke ønsker? Det er nå på høy tid med fritak for tilknytningsplikten, og at fjernvarmesektoren må konkurrere på like markedsvilkår, sier fagdirektør næringspolitikk, Per Øyvind Voie, i Elektroforeningen (EFO).

Teknologinøytrale krav
– Boligpolitikk og boligpriser har fått mye oppmerksomhet hittil i valgkampen. Om politikerne mener alvor med at de vil gjøre tiltak for å få ned nyboligprisene bør fjerning av tilknytningsplikten for fjernvarme stå høyt på agendaen, sier Voie.

Han ønsker teknologinøytrale krav.

- Da vil fjernvarme bli benyttet hvor det er best og billigst, mens elektrisitet og andre løsninger vil slippe til i prosjekter hvor de er best egnet.

Svar fra politikerne
Nå oppfordrer Norsk Teknologi og EFO politikerne om å komme på banen og gi velgerne et tydelig svar før valget på hva de ønsker å gjøre med tilknytningsplikten for fjernvarme. - Folk fortjener å vite hvilke partier som faktisk ønsker å gjøre noe for å få ned prisene på nye boliger.

(Kilde: Norsk Teknologi)
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår