Bli vant til jente-rørleggere

 
Bli vant til jente-rørleggereBildet: VB-sjef Øystein Kjellsen vil ha flere jenter inn i rørlegger-yrket og gir full støtte til Ingeborg-nettverket. Her representert ved styreleder Eli Hermine Heyerdahl t.v og Marie Christine Sanner, som var initiativtager og leder av Inspirasjonsdagen 2019 (t.h). I midten «jenta mot strømmen» og inspirator Kari Schibevaag. Foto: Odd Borgestrand
BYGG REIS DEG 2019: - Jeg er jente, jeg er rørlegger, - bli vant til det. Reklamefilmen fra Ingeborg-nettverket satt som et skudd i sin budskapsformidling da nettverket inviterte til inspirasjonsdag under Bygg Reis Deg på Lillestrøm i dag.

Av Odd Borgestrand

  Det er tre år siden Ingeborg-nettverket ble etablert under VVS dagene i 2016, og styreleder med rørleggerutdannelse, Eli Hermine Heyerdahl, har vært en ildsjel og pådriver siden starten. Ingeborg Markussen var Norges første kvinnelige rørlegger og rørleggermester. Hun var over 50 år da hun tok svennebrevet og ble kjendis over natten da hun i en alder av 61 år endelig fikk autorisasjon til å drive rørleggerbedriften hun hadde drevet sammen med sin mann til han døde.

Fortjente flere deltakere

Det var lagt opp til et spennende program og en flott ramme rundt Inspirasjonsdagen, et arrangement som hadde fortjent langt flere enn de 70 som møtte opp denne gang. Det ble forsiktig antydet at firmaer i Østlandsområdet med kvinnelige rørleggere burde innvilget en «konferansedag» med full lønn til sine kvinnelige medarbeidere for at nettverket kunne inspirert enda flere i bransjen.

Økt kvinneandel

Rørbransjen er en av Norges mest mannsdominerte.  96 prosent av alle som utdanner seg i dette yrket er menn.

- Vi vil fremme gode rollemodeller og fremme rørbransjen som en attraktiv arbeidsplass samtidig med at vi øker kvinneandelen. Da må vi stå sammen. Inspirasjonsdagen skal være en motivasjon og inspirasjon til å bli med på dette. For å øke andelen kvinner i bransjen har vi en lang vei å gå, men jeg håper med dagen i dag at vi kan inspirere hverandre til å tenke nytt og lykkes i dette oppdraget, sa Marie Christine Sanner, som var initiativtager og leder av Inspirasjonsdagen 2019.

God utvikling

Selv om det var plass til langt flere på dagens inspirasjonssamling har nettverket vokst fra 35 til 700 kvinner på den lukkede Facebook-gruppa til nettverket. Siden starten for tre år siden har nettverket ansvarliggjort bransjens ledere. BNL og Fellesforbundet har bidratt til felles kjøreregler, med nulltoleranse mot trakassering, seksualisert språkbruk og uønsket oppførsel på arbeidsplassen. Det er blitt bedre brakkeforhold. Kvinner og gravide har fått tilpasset arbeidstøy, og det er en økt bevissthet rundt at kvinner og menn må stå sammen for en trygg og god bransje. Nettverket har også opprettet partneravtaler med ulike selskaper i gull, sølv og bronse, og jakten på flere partnere fortsetter. Nettverket har også egne ambassadører. Målet er en bedre kjønnsbalanse, med en kvinneandel på 20 prosent i bransjen totalt sett. Det er også et mål å gjøre rør til et foregangsfag for kvinner innen bygg og anlegg gjennom å synliggjøre rollemodeller og skape trygge arbeidsplasser.

Bli rørlegger

Styreleder Eli Hermine Heyerdahl oppfordrer jenter til å bli rørlegger fordi de kan få lønn under utdanning, de får en startlønn på nærmere en halv million kroner. Det er familievennlig arbeidstid sammenlignet med mange yrker innen helse og omsorg, og det er gode arbeidsforhold. Her er det også mange muligheter for videreutvikling i faget. Derfor må vi jobbe sammen for å trekke jenter inn i bransjen, sier hun til VVS aktuelt.

Sterkere sammen

IT nettverket Oda har kommet betydelig lengre enn Ingeborg-nettverket og er et inspirasjonsnettverk for videre satsing for norske rørleggere. Styreleder i Oda Nettverket, Kristine Hofer Næss, slo fast at Norge er at de landene med størst kjønnsdeling i arbeidslivet. Her handler det om å øke innovasjonskraften ved å skape mangfold. 88 prosent av ansatte synes ikke deres arbeidsgiver gjør nok for å øke kvinneandelen. Hun kom med anbefalinger om å erkjenne at det er en bransjeutfordring å øke kvinneandelen og mangfoldet.

- Få unge jenter til å forstå at dette er en framtidsrettet bransje med gode utsikter. Med en andel på to prosent i bransjen er det viktig å støtte opp om hverandre på arbeidsplassen i hverdagen.

- Skap en podcast-serie med de kule rørleggerdamene, var et av hennes råd, samtidig som hun mente mannlige kolleger kan være de viktigste driverne for å få til en endring. - Endring starter på toppen, mente hun og anbefalte ledere å bygge ned fordommer og snakk om ubevisst diskriminering

Jenta mot strømmen

Ingeborg nettverket hentet også inn kyteren Kari Schibevaag, jenta mot strømmen, som understreket verdien av å våge å ta egne valg. Som «annerledesjente» har hun alltid ønsket å åpne stengte dører. Hun er flere ganger verdensmester både innen snøkiting og kitesurfing på vann. Hun vil leve et enkelt liv ute i naturen, og lever i dag av ulike aktiviteter tett på naturen.  

Det var tydelig at hennes historie fenget, og at det er mulig å være jenter mot strømmen. Derfor var det tre ting jenter skulle ta med seg hjem etter dagens treff: Bli inspirert og motivert, lær deg å sette i gang de gode tiltakene i egen bedrift og vær rollemodell.

Kjeder deler visjonen

Daglig leder i Varme & Bad, Øystein Kjellsen satt på første rad under Inspirasjonsdagen, og sier til VVS aktuelt at Ingeborg Nettverkets visjon også er VB sin visjon. Derfor har VB, sammen med flere av kjedene i bransjen, lagt inn betydelige ressurser som partner i dette arbeidet.

- Vi trenger jenter i VB, vi trenger dem i byggebransjen  for å skape en naturlig balanse og et mangfold. Vi ser at økt kvinneandel skaper verdier, og derfor vil vi gjerne ha flere inn i vår kjede. Vi ligger i dag helt nede på tre prosent, og det er klart denne andelen må økes betydelig. Vi er glad for at flere og flere av våre medlemsbedrifter tar inn jenter som lærlinger, så jeg tror bevisstheten rundt dette er økende, sier Kjellsen.

- Dette er på agendaen i vårt styre, og da Ingeborg nettverket ble etablert valgte vi å gå inn med betydelige ressurser. Vi får engasjerte damer og menn i «belønning», og disse vil bidra til å løfte VB enda høyere. På kjedekontoret er damene i flertall i dag, og når vi får løftet dette enda tydeligere fram vil andelen rørleggerjenter også øke. Faglig er jentene på minst samme nivå som guttene, men vi må endre holdningene i samfunnet for å få en markant økning. Derfor må vi nå fram med dette budskapet til foreldregenerasjonen. Det er de som kan bruke sine hender som kan bygge, sier Kjellsen.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår