Brakkeaksjonen vant Ingeborg-prisen

 
Brakkeaksjonen vant Ingeborg-prisenBildet: Styremedlem i Ingeborg-Nettverket, Marie Linn Havsgård, overlevere prisen til Jorge Dahl (t.v) og Espen Nordvik fra Unionen og Brakkeaksjonen.
Ingeborg-prisen 2021 er tildelt Brakkeaksjonen og ble utdelt på Ingeborg-Nettverkets digitale Inspirasjonsdag, torsdag 14. oktober.

- Dette synes vi i Unionen er utrolig hyggelig, og til inspirasjon for å arbeide videre med tilrettelegging for å få flere kvinner i bygg og anlegg. Arbeidet med å få endret Arbeidsmiljøloven, slik at det ikke skal være tvil om at det skal rigges for både kvinner og menn på alle byggeplasser, har fått en vitamininnsprøytning med denne prisen, sier Jorge Alex Dahl, daglig leder i Unionen.

Unionen er en avdeling i Fellesforbundet og organiserer innenfor byggfag, byggeindustrien, havbruk, glass, asfaltarbeid og veivedlikehold, steinindustrien, jordbruks- og gartnerinæringen og naturbruk. Unionen har om lag 3500 medlemmer, og ble stiftet 1. oktober 1990.

En absolutt suksess

- Brakkeaksjonen er et felles prosjekt mellom Elektroarbeidernes fagforening, Norsk Arbeidsmandsforbund avd. 6 og Unionen Fagforening. Gjennom dette prosjektet informerer vi medlemmer og andre om lov- og avtaleverkets bestemmelser om brakkeforhold, samt at vi reiser på byggeplasser i bergensområdet og sjekker forholdene i spise- og skiftebrakkene. Siden oppstarten har Brakkeaksjonen vært på over 200 inspeksjoner, og samarbeidsprosjektet har absolutt har vært en suksess. Utviklingen av brakkeforholdene har blitt merkbart bedre, og det er knapt en byggeleder som ikke vet hvem Brakkeaksjonen er når de kommer, sier Dahl.

- Brakkeaksjonen opplevde etter oppstarten en manglende vilje til å rigge for kvinner. Fra 2017 har derfor Brakkeaksjonen konsekvent rapportert om manglende rigging for kvinner til Diskriminerings- og likestillingsombudet, Arbeidstilsynet, Byggherre og Riggansvarlig. I dag kan vi med stolthet si at vårt fokus på dette feltet til slutt er blitt kronet med seier. Fra i år skal alle tarifferte byggeplasser ha separate garderober og toaletter for kvinner og menn. Dette er nå slått fast blant annet i Fellesoverenskomsten for byggfag og Landsoverenskomsten for elektrofagene, sier han videre.

Kvinneandelen i bygg øker

- Det er mange grunner til at andelen kvinner i bygg og anlegg går opp, men de fysiske arbeidsforholdene er definitivt en av grunnene til økningen. Flere jenter enn noen gang søker seg til bygg- og anleggsteknikk på videregående. I 2012 var kun fire prosent av søkerne jenter. I år er andelen 10 prosent av søkerne. Det er en formidabel økning på under 10 år. Det beviste arbeidet med å øke kvinneandelen i bransjen bærer frukter, og forhåpentligvis er vi i ferd med å forlate inngrodde meninger om at det kun skal rekrutteres fra halve befolkningen.

- Vi lover Ingeborg-Nettverket at vi skal fortsette arbeidet med å kontrollere brakkeforholdene på byggeplassene våre. Vi kan også med glede meddele at det startes opp Brakkeaksjon i både Trondheim og Oslo den nærmeste tiden, sier Jorge Alex Dahl, daglig leder i Unionen, avslutningsvis.

Kilde: Unionen.no

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår