Brenner for miljø og gravefri framtid

 
Brenner for miljø og gravefri framtidBildet: Foredragsholdere samlet på ett brett. Fra venstre SSTT-leder Lars Wermskog, Bjørn Zimmer Jacobsen, Stavanger, Rune Hatleberg, Sola, Borghild T. Folkedal, Asplan Viak, Tor Heggernes, Pipeliner AS, Svein Rune Myhre, Olimb Rørfornying AS, Leif Terje Øvernes, IVAR, Dag Espen Båsum, Båsum Boring AS, Hendrik Pannman, Kjeldaas AS og Odd Hummelvoll, IVAR. (Foto: Odd Borgestrand)
Den norske arbeidsgruppa i Scandinavian Society for Trenchless Technology (SSTT) «toppet laget» med noen av landets fremste eksperter på gravefrie metoder da foreningen inviterte til fagtreff i Stavanger onsdag.

Av Odd Borgestrand

Fra entreprenørsiden var Olimb Rørfornying, Pipeliner, Kjeldaas og Båsum Boring representert med kompetente foredragsholdere. Fra rådgiversiden var Asplan Viak representert med en av sine eksperter på gravefrie metoder, og både Oslo, Stavanger og Sola kommuner stilte med noen av sine fremste vannbransje-ledere for å øke oppmerksomheten og kunnskapen om målrettet ledningsrenovering.

Salgssjef i Olimb Rørfornying, Svein Rune-Myhre, prosjektleder Hendrik Panman hos Kjeldaas AS, daglig leder Tor Heggernes i Pipeliner AS og Dag Espen Båsum i Båsum Boring AS, var alle åpne på muligheter og begrensninger innenfor ulike NoDig metoder.
At konkurrerende entreprenørselskaper velger å være åpne om egne utfordringer er sjelden i anleggsbransjen, men dette viser at NoDig-entreprenørene er opptatt av å formidle metodenes miljømessige og økonomiske fordeler, mener alle aktørene som deltok i Stavanger.

- Vi deltar på denne typen fagtreff for å gjøre hverandre gode, sier Tor Heggernes i Pipeliner AS i Bergen. Dette selskapet har spesialisert seg på fornyelse av vannledninger, mens Vestfold-firmaet Kjeldaas AS er kjent for å kombinere konvensjonell graving og ulike NoDig metoder. Båsum Boring har over 60 års erfaring med blant annet fjellboring, utblokking og energibrønner, og har en solid markedsandel innenfor disse segmentene i Norge.

Strømpeforinger fra Olimb dekker nå både vann- og avløpssiden. Fornying av hovedledninger vann med mange anboringer har lenge vært en utfordring, men nå kan fornyingen gjennomføres uten at det er nødvendig å grave ned på anboringene. Dette er et stort framskritt, sier Myhre, som mener norske kommuner og interkommunale selskaper har et ansvar for å velge den mest miljøvennlige og rimeligste løsningen når ledningsnettet skal fornyes. Da er det liten tvil om at NoDig metodene kommer best ut både for vann og avløp, mener entreprenørene som var representert under fagtreffet.

Stavangerregionen har ikke vært den mest aktive innen gravefrie metoder, og det er en av grunnene til at den norske arbeidsgruppa i SSTT mente det nå var på høy tid med et fagtreff i denne regionen.  Når et femtitalls fagpersoner fra en rekke kommuner og vannverk i Rogaland deltok på dagens fagtreff må det betegnes som en suksess for SSTT som hovedarrangør, sammen med Stavanger kommune og IVAR (Interkommunalt vann, avløp og renovasjon, som totalt dekker 13 Rogalandskommuner).

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår