BTA-Lab i DAG-akustikk

 
BTA-Lab i DAG-akustikkSkjulte støykilder, for eksempel avløpsrør, kan lokaliseres presist ved hjelp av dette avanserte akustiske kameraet.
Et laboratorium for realistiske tester og målinger innenfor byggestatikk og akustikk – det var slik Geberit beskrev BTA-Lab, selskapets nye laboratorium for byggteknikk og akustikk i Rapperswil-Jona, under innvielsen i oktober 1997

Med det tekniske utstyret og de mange målingsrommene var laboratoriet ved Rapperswil-Jona-fabrikken i en klasse for seg i sanitærbransjen da det ble åpnet for 20 år siden, og det er praktisk talt uten sidestykke den dag i dag. – Byggingen av BTA-Lab var en veldig fremsynt investering, og er en viktig grunn til at Geberit i dag anses som innovasjonsledende innenfor sanitærteknologi, forklarer Oliver Wolff, Head of Building Physics.

Kun om natten og i helgene
Da BTA-Lab ble åpnet i 1997, hadde Geberit allerede betydelig ekspertise innenfor bygningsakustikk og byggestatikk. Lanseringen av det svært lydisolerende avløpssystemet Silent-db20 samme år er et bevis på dette. De mange lydmålingene som var nødvendige for å utvikle dette systemet, ble gjort på målestasjoner plassert i små, trange siderom i hovedbygningen i Rapperswil-Jona. Testene kunne bare utføres om nettene og i helgene, når produksjonsutstyret på fabrikken ikke var i bruk. Varmen og ladestasjonene for gaffeltruckene måtte også slås av for å redusere støyen i bygningen tilstrekkelig.

Besøkende fra hele verden
Det nye laboratoriet ble oppført på en tomt flere hundre meter fra hovedbygningen. Mesteparten av den fire etasjers bygningen ble svært grundig lydisolert slik at verken trafikkstøy eller annen støy fra omgivelsene kan påvirke lydmålingene. Videre ble bygningen konstruert slik at praktisk talt alle slags romlige modifikasjoner kan gjøres når som helst. Over 4 millioner sveitsiske franc (33,75 mill. kroner etter dagens kurs) ble investert i den nye bygningen og den opprinnelige infrastrukturen.

BTA-Lab har til sammen 19 rom til akustiske målinger, fordelt på fire etasjer. Dette gjør det mulig å utføre realistiske tester som tar hensyn til en bygning som helhet og dekker vertikal, horisontal og diagonal lydforplantning. De 19 rommene har en infrastruktur som omfatter:

– Et testanlegg for ventiler med et målerom der det er nesten fullstendig stillhet. Et lengre opphold i rommet er vanskelig å holde ut for mennesker og heldigvis ikke nødvendig. De svært følsomme mikrofonene sender signalene sine diskré ut av rommet.

– Et testanlegg for NS-EN 14366-standarden. I dag må avløpsrør i stadig flere land overholde denne standarden.

– Et Pluvia takavløpsystem til måleformål, som betjenes via en lukket vannkrets.

– Muligheten til å simulere markedsspesifikke konstruksjonsmessige omstendigheter. I 2010 ble det bygget ti baderom i samsvar med landsspesifikke kriterier i BTA-Lab. I 2016 ble det bygget 90 bad her. Materialene til byggingen av disse badene blir ofte importert fra de respektive landene. – Lydtestfasiliteter for dusjkar.

– Avanserte måleinstrumenter: akustisk kamera, laserskanner, vibrasjonsmåler, flerkanalsystemer, kunsthode for psykoakustiske lydanalyser samt mye mer

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår