Byggingeniører- sjelden vare

 
Byggingeniører- sjelden vareBildet: NITO-president Trond Markussen.
Mer enn hver fjerde respondent i en ny NITO-undersøkelse sier at det er problemer med å skaffe nok ingeniører i byggenæringen.
– Undersøkelsen tyder på at det fortsatt er et stort udekket behov for ingeniører innen bygg, til tross for at det den senere tiden har vært tegn på at det bremser litt opp i mange norske næringer, sier NITOs president Trond Markussen.

I februar spurte NITO-medlemmene i samtlige sektorer om hvor det er rekrutteringsproblemer akkurat nå. De to områdene som pekte seg ut var elektro og bygg. 27,3 prosent av de spurte sa at det er rekrutteringsproblemer innen elektro. Tilsvarende tall for bygg var 25,8 prosent. Tallene er sammenfallende med NITOs behovsundersøkelse fra januar 2014 hvor Ipsos MMI spurte over 700 arbeidsgivere. Resultatene viste at det var størst behov for kompetanse innen bygg og elektro.

NITOs president Trond Markussen er litt overrasket over at mangelen innen bygg fortsatt er så tydelig.
– Bygg er den aller største landbaserte næringen i landet. Det er derfor naturlig at behovet for ingeniørkompetanse er stort. Samtidig har vi den senere tiden sett at veien er litt mer humpete for mange norske næringer, og i lys av dette var jeg spent på om behovet hadde falt noe siden MMI-undersøkelsen blant arbeidsgiverne helt på starten av året, sier Markussen.

- Over 9000 av NITOs yrkesaktive medlemmer har byggfaglig bakgrunn, og det er oppløftende å få bekreftet at behovet for disse fortsatt er stort. Og med tanke på de store utfordringene blant annet kommunene har med å skaffe ingeniører vil det nok fortsette slik fremover, selv om noen kanskje må belage seg på å bytte beite, sier han.
Markussen legger til at behovstrenden forsterkes av at mange byggingeniører nå har nådd, eller er i ferd med å nå pensjonsalder ganske snart.
– Det medvirker til at det kan bli stor mangel på byggingeniører, sier han.

Ingeniører er generelt ettertraktet arbeidskraft. De siste behovstallene fra NAV som forteller om en mangel på 6150 ingeniører, og resultatene fra NITOs etterundersøkelse viste at mer enn 90 prosent av NITO-studentene som gikk ut i fjor hadde jobb før det hadde gått et halvt år.
- Mange aktører i byggenæringen er gode på rekrutteringstiltak både mot barn, studenter og yrkesaktive. Samtidig kan bransjen som sådan helt sikkert bli enda bedre til å fortelle hvilke spennende, fremtidsrettede og allsidige karrieremuligheter byggenæringen har å by på. Det er også viktig at det fortsatt satses på å jobbe med omdømme , sier Markussen.
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår