Bytt ut varmepumpa på en miljøvennlig måte

 
Bytt ut varmepumpa på en miljøvennlig måteFoto: Varmepumpeforeningen – varmepumpeinfo.no
Brukte varmepumper skal resirkuleres akkurat som annet elektrisk avfall. Men fordi de inneholder gass, må de demonteres av en installatør som er F-gass sertifisert.

Markedet for utskifting av luft-til-luft-varmepumper vokser kraftig, og Prognosesenteret forventer at det vil bli flere utskiftinger enn nye installasjoner i 2022. Dermed skal et stort antall varmepumper med HFK-gass demonteres i tida framover.

– Vi er opptatt at både gassen og varmepumpene blir trygt håndtert og godt tatt vare på slik at mest mulig kan gjenbrukes, sier Rannveig Ravnanger Landet, direktør i Byggenæringens Landsforening og leder av NHP-nettverket, i en pressemelding. (nettverk for gjennomføring av Nasjonal handlingsplan for bygg- og anleggsavfall).

NHP-nettverket har sammen med andre aktører laget film og brosjyre til forbrukere som skal bytte ut varmepumpa. Filmen oppfordrer forbrukere til å kontakte F-gasssertifiserte installatører når varmepumpa skal byttes ut.

– De som har F-gass sertifikat kan få i pose og sekk, mener Stig Rath, prosjektleder for filmen.

Han utdyper: – Tapper du gassen av før varmepumpa demonteres, er du trygg på at den håndteres riktig, så du gjør en god jobb for klimaet og miljøet. Og samler du opp F-gass og leverer, kan du tjene gode penger på det.

- Statlig refusjon for brukt F-gass utgjør ca. 1100 kr per luft-til-luft-varmepumpe, men du må betale et behandlingsgebyr for å levere hos avfallsmottak. Derfor lønner det seg å samle opp fra flere varmepumper før gassen returneres, poengterer Rath.

NHP-nettverket har jobbet med avfallshåndtering i byggenæringen siden 2001, og ser det som naturlig å bidra til at varmepumper håndteres på en skikkelig måte når de byttes ut.

– Gassen tappes forsvarlig og resten av varmepumpa skal leveres inn i el-retursystemet. Da kan flest mulig av komponentene gjenbrukes eller gjenvinnes og fortsatt gjøre nytte, sier Landet. Varmepumper inneholder blant annet kobber som det er viktig å gjenvinne.

Filmen og brosjyren om å bytte varmepumper er laget av NHP-nettverket i samarbeid med Norsk forening for farlig avfall, Norsk Varmepumpeforening, VKE – Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi, Miljødirektoratet, Stiftelsen Returgass, Renas og Direktoratet for byggkvalitet.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår