Dalux utstyrer 35.000 norske byggearbeidere med AR-teknologi

 
Dalux utstyrer 35.000 norske byggearbeidere med AR-teknologiBildet: Einar Grimstad (t.h.) og hans kollegaer Even Solbraa og Anastasia Wraa tar løsningen i bruk på Hasle. Foto: AF Gruppen
35.000 norske byggearbeidere kan nå blande digitale bygningsmodeller opp mot faktiske omgivelser, fra helt vanlige mobiltelefoner, gjennom applikasjonen Dalux Field.

Augmented Reality (AR), som innebærer at digital og faktisk virkelighet blandes, er foreløpig mest kjent fra app-baserte spill som Pokemon GO. I byggebransjen innebærer AR typisk visualisering av det som er prosjektert opp mot faktiske omgivelser ute på byggeplassen.

Tidligere har teknologien i byggsammenheng kun vært tilgjengelig for personer med tilgang til spesialutstyr. Nå er BIM-basert AR gjort tilgjengelig for folk flest via vanlige mobiltelefoner og IFC BIM-modeller, og foreløpig for mer enn 35.000 byggearbeidere på norske byggeplasser gjennom applikasjonen Dalux Field.

Et av de første byggeprosjektene i Norge til å bruke AR i det daglige arbeidet er ATEA-bygget og det tilstøtende leilighetsprosjektet Krydderhagen på Hasle. Her har AF Gruppen blant annet brukt Augmented Reality under befaring og ved sluttbefaringer med kunden.

-  AR bidrar, uten tvil, til økt forståelse av hva som skal bygges og hvordan det skal bygges. I tillegg er det svært hendig hvis man f.eks lurer på hvor rørføringer i en ferdig bygd vegg befinner seg, uten å måtte fysisk åpne veggen, eller over hvilken himlingsplate en defekt persiennestyringsenhet befinner seg. Man får jo et slags «røntgensyn» som er veldig kjekt å ha, sier Einar Grimstad, anleggsleder på ATEA-bygget på Hasle for AF Bygg Oslo, i en pressemelding.

Ingeniørene bak AR-teknologien hos Dalux tror på at muligheten for å bruke AR på vanlige mobiltelefoner og standardformater som IFC, Revit og Archicad kan være med på å spre bruken av AR raskt i markedet.

- Vi kan få adgang til bygningsmodellen via mobiltelefonen og vise den til byggearbeidere avhengig av hvor de står. At vår teknologi kan brukes på vanlige mobile enheter gjør det langt lettere for byggebransjen å ta den til seg, da alle etter hvert har en smartphone eller tablet, sier Norges-ansvarlig i Dalux, Malthe Slemming.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår