Dansk arkitektteam bak «The Whale»

 
Dansk arkitektteam bak «The Whale»Illustrasjon: Dorthe Mandrup Arkitekter
AKTUELLE PROSJEKTER: Etter mer enn 30 år med hvalsafari, skal det etableres et landbasert opplevelses- og kunnskapssenter ved Andenes fyr. Dorthe Mandrup Arkitekter er kåret til vinneren av arkitektkonkurransen.

Av Bjørn Laberg

Målsettingen er at dette skal bli en attraksjon i verdensmålestokk.

Andenes er et av de beste steder i verden for å se og oppleve hval. Senteret skal plasseres ved sjøkanten på en tomt tett ved landemerket Andenes fyr, med en spektakulær panoramautsikt ut mot Nordishavet. Bygningen har et programmert areal på cirka 4500 m2 og et byggebudsjett på ca. 200 mill. kroner, og ambisjonene er at den både skal utgjøre en attraksjon i seg selv, være et miljømessig forbilde og legge til rette for fremragende utstillinger.

Oppdragsgiver for arkitektkonkurransen er selskapet The Whale AS. Selskapet ble stiftet i 2014 for å føre prosjektet The Whale fra ide til realisering. Selskapet eies av Adolfsen Group, A. H. Holding, Eidissen Consult, Andøy kommune, Andøy Reiseliv, Hvalsafari AS og Sea Safari.

Nylig ble forslaget fra Dorthe Mandrup kåret til vinneren av arkitektkonkurransen. Det danske arkitektteamet ble valgt i et uhyre sterkt felt med internasjonale toppnavn som Snøhetta, BIG – Bjarke Ingels og Reiulf Ramstad.

Dorte Mandrup-Poulsen er en av Danmarks ledende arkitekter og har også markert seg på den internasjonale scenen med for eksempel Isfjord Center i Illulissat. Hun har vunnet flere internasjonale priser for sin arkitektur, og hennes design er valgt til ikke mindre enn fem kulturbygg på UNESCO verdensarvliste.

Dette sier juryen om vinnerforslaget: «Bygningen er et lavmælt bygg som er nærmest fullstendig integrert i terrenget. Formen er elegant, abstrakt og flertydig; den kan gi assosiasjoner til en hvalrygg som bryter havflaten, en bølge, en bro eller en del av terrenget som er snittet og løftet opp.»

- Andøy ligger langt nord, og er et unikt sted og The Whale er et ekstraordinært prosjekt. Ikke bare vil vi skape arkitektur i enda et bemerkelsesverdig landskap, men vi vil også ta del i å øke forståelsen for hvaler og livet i havet, sier grunnlegger og kreativ direktør, Dorte Mandrup.

- Å kåre en vinner av arkitektkonkurransen har vært en stor utfordring, rett og slett fordi det var flere gode forslag å velge mellom. Prosjektet fra Dorte Mandrup er imidlertid en klar vinner og oppfyller konkurransekriteriene på den beste måten. Vi ser frem til å jobbe sammen med Dorte Mandrup for å realisere The Whale på Andenes som skal bli en attraksjon i verdensklasse, sier Børre Berglund, CEO The Whale AS og leder av juryen for arkitektkonkurransen.  

The Whale skal stå ferdig i 2024.

FAKTA:
Prosjektnavn: Hvalsenteret, The Whale
Fylke: Nordland
Kommune: Andøy
Tiltakshaver: The Whale AS
Areal: cirka 4500 m2
Verdi: cirka 200 millioner kroner
RI Reguleringsplan: Asplan Viak AS
Arkitekt: Dorte Mandrup A/S

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta Live.

 

Last også ned vår rapport om: De 100 kommunene som har de største prosjektplanene

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår