Dårlig vannkvalitet påvirker varmeanlegget

 
Dårlig vannkvalitet påvirker varmeanleggetIllustrasjonsbilde: Getty Images
FAGARTIKKEL: Et varmeanlegg trenger vann med god kvalitet for at det skal fungere optimalt og leve lengst mulig. Å ha kontroll på vannet er derfor et effektivt og forebyggende tiltak for alle bygg med vannbåren varme og grønne ambisjoner.

Av Geir Kjærland,
daglig leder, gründer og fagansvarlig i Klart Vann AS.

Misfarget vann i rørene er et tegn på at varme- eller radiatoranlegget trenger rens og vedlikehold slik at det kan prestere optimalt igjen. I denne artikkelen kan du lese om hvordan du kan finne ut om du har forurenset vann i anlegget, og hva du bør gjøre med det. Flere av oppgavene må utføres av rørlegger, men det kan være greit for deg å vite hvorfor jobben må gjøres også. Til syvende og sist handler det jo om god komfort for brukerne i bygget og lave driftskostnader for bygget som helhet. Og da spiller faktisk energibæreren vann en viktig rolle.

Forutsetninger for at et varmeanlegg skal virke optimalt:

• God vannkvalitet. Vannet som sirkulerer i anlegget må være rent. Partikler og magnetitt i vannet legger seg i ventiler, og kan i verste fall forårsake at pumper ryker.

• Fritt for rust og belegg. Hvis ikke, reduseres energioverføringen og effektiviteten blir lavere på blant annet vekslere, radiatorer og gulvvarme. Det kan også føre til skader på sirkulasjonspumper, ventiler og vekslere.

Over tid vil det dannes belegg på innsiden av rør, kjeler og varmevekslere som følge av partikler, kalk, rust, magnetitt (jernoksid), bakterier og oksygen. Det er magnetitten som til slutt gjør vannet misfarget, og kanskje til og med svart. For å finne ut hvilken farge vannet i anlegget har, kan du se i fordelerskapet. Rørene i skapet vil være gråhvite i starten. Etter en kort driftsperiode blir de gulbrune, og senere grå og svarte som følge av slam og magnetitt. Hvis slangene fortsatt er klare og fine, er anlegget sannsynligvis optimalt.

Standardprosedyrer ved nye anlegg

Er det installert nytt varmeanlegg i bygget, er det noen faste prosedyrer som må gjennomføres før bruk. Anlegget skal alltid gjennomspyles for å fjerne eventuelle løse deler og avskalinger fra installasjonen. Dette, og fylling av anlegget, er en viktig del av det rørleggeren gjør. Kommunalt vann er gjerne «normalt godt», det vil si god pH, balansert uten slam og partikler – akkurat slik det skal være. Er installasjonen i et område med privat vannkilde, kan det være smart med en analyse av vannet først. Det kan forebygge store overraskelser i garantitiden.

Livsforlengende stoff

Etter at vannet er fylt på, vil rørleggeren kontrollere anlegget slik at det fungerer optimalt. På mindre system anbefales det å tilsette en inhibitor i vannet. Dette stoffet reduserer hastigheten på kjemiske reaksjoner som fører til korrosjon (tæring). Inhibitoren fungerer som anleggets livsforlenger. Det beskytter metallet, og er spesielt viktig hvis anlegget har komponenter i aluminium. Aluminium er et svært skjørt metall, men samtidig også en veldig god varmeleder. Derfor blir det ofte brukt i varmevekslere og andre komponenter i varmepumpeanlegg.

Behov for årlig kontroll

Alle vannbårne varmeanlegg har i likhet med de fleste øvrige installasjoner og system, behov for jevnlig service og ettersyn. En rørlegger kan ta prøver og vurdere nødvendige tiltak basert på disse resultatene. Viser prøvene at vannet inneholder bakterier, bør det tilsettes en desinfiserende rensevæske. Kontroll av eventuelt magnetfilter og inhibitor hører også med her. I dag blir magnetfilter som regel installert i nye varmeanlegg. Filtrene trekker til seg metallrester, magnetitt og lignende. Dermed dannes det også mindre grums som påvirker egenskapen og levetiden på varmeanlegget. Nye anlegg har gjerne plastrør som reduserer rensebehovet, men samtidig forsterker de behovet for inhibitor for å beskytte resterende metaller.

Slam og magnetitt

I eldre anlegg, som ofte har stålrør, fører korrosjon til at det legges igjen større mengder slam og magnetitt over tid. Og da trengs det oftere en grundig rengjøring av anlegget for å gjenopprette opprinnelig tilstand. Anlegg som har levd en stund har som regel heller ikke noe magnetfilter. Disse trenger derfor oftere tilsyn enn yngre anlegg. Hvis rørleggeren anbefaler deg å installere magnetfilter, er det et godt råd du bør takke ja til. Ved en kontroll er det viktig å informere rørlegger om erfaringer knyttet til bruk: Bruker anlegget mer energi nå enn før? Klarer det å holde temperaturen på samme nivå? All driftserfaring du kan bidra med, vil hjelpe rørleggeren til å kunne gjøre en god jobb med en gang, og ikke minst, eliminere eventuelle feil raskere. Rørleggeren vil med en enkel energitest kunne avdekke hvilket behov anlegget i ditt bygg har.

Konklusjonen er at du bør ha kontroll på kvaliteten på energibæreren – altså vannet - i systemet. Uansett farge. Sørger du for jevnlig kontroll, installerer magnetfilter og behandler vannkvaliteten slik at innvendige metalloverflater ikke korroderer, vil varmeanlegget vare lenger. I tillegg er jeg overbevist om at du vil bli mer tilfreds både med komfort og driftsutgifter i årene som kommer.

(Denne fagartikkelen ble først publisert i VB Bloggen, hvor rørleggerkjeden VB jevnlig publiserer fagartikler rettet mot både proff- og privatkunder)
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår