Deler kompetanse med neste generasjon

 
Deler kompetanse med neste generasjonBildet: 72 åringen Bjarne Paulsrud er blant Europas fremste på slambehandling. Nå har han meldt seg til tjeneste for Norconsult. Foto: Odd Borgestrand
72-åringen Bjarne Paulsrud regnes som en av Europas fremste eksperter innen VA-prosesser, og spesielt innenfor slambehandling. Nå har han meldt seg til tjeneste for Norconsult AS, med kontor på Lillestrøm.

Av Odd Borgestrand

Paulsrud etablerte selskapet Aquateam AS for 25 år siden sammen med 3 andre forskere fra Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA). Selskapet, som ble kjøpt opp av rådgiverselskapet Cowi i 2013, drev uavhengig anvendt forskning innen vann- og miljøsektoren.

Naturlig å takke av
Paulsrud og et par av de andre seniorene i selskapet fikk tre års «plikt-tjeneste» som en del av overdragelsen til Cowi. Paulsrud rundet 67 det året Cowi overtok Aquateam, og valgte å ta de tre årene som innleid konsulent gjennom sitt eget selskapet Paulsrud Consulting AS.
Som følge av endringer både i drift og ledelse i Cowi var det naturlig å takke av etter plikttjenesten, og da tok det ikke lang tid før Paulsrud ønsket å jobbe videre med sitt fagfelt. Han tok da kontakt avdelingsleder i Norconsult på Lillestrøm, Eirik Rismyhr med sin henvendelse om samarbeid. De to kjente hverandre godt fra felles prosjekter i Nedre Romerike Avløpsselskap, NRA, og etter noen korte samtaler var overgangen til Norconsult et faktum.

Et stort potensial
- Norconsult så et potensial i kunnskap og kompetanseoverføring til den yngre generasjonen når selskapet nå bygger opp en VA-prosessgruppe i selskapet.
Det sier Jonny Ødegård, avdelingsleder for VA prosess, og markedskoordinator for VA i Norconsult.
72-åringen Paulsrud er formelt innleid på prosjektbasis, og syns det er en god løsning for begge parter.
- Det innebærer jo at jeg kan styre arbeidsmengden litt selv, og i min alder er det godt å kunne legge inn noen ekstra feriedager i løpet av et år, sier den spreke pensjonisten.
- Vi setter stor pris på å ha Bjarne som en del av vårt team på Lillestrøm. Hans kompetanse er uvurderlig i de prosjektene vi nå jobber med, sier avdelingsleder Eirik Rismyhr.

Blant de beste
Rismyhr legger ikke skjul på at han er glad for samarbeidsavtalen med Paulsrud.
- Han passer godt inn hos oss og blir behandlet som en «vanlig» ansatt, selv om han trolig er blant de beste i Europa innen slambehandling. Dette var en mulighet vi bare måtte gripe, sier Rismyhr.
Rismyhr har jobbet sammen med Paulsrud i hele sin yrkesaktive periode på drøyt 20 år, og gleder seg over at det samarbeidet kan fortsette enda noen år.
- Vi har vært faglig uenig noen ganger, men vi har alltid kommet fram til gode løsninger sammen, sier de to med et smil.

VA-prosesser og trening
For Paulsrud handler det meste om VA-prosesser og fysisk trening. Han er en utrolig sprek pensjonist, og mener fysisk trening er helt avgjørende for å holde seg i form og dermed også sikre seg en best mulig alderdom.
Han mener det også er underlig at ikke flere velger prosessfaget innen vann og avløp, for her er det virkelig mye spennende å jobbe med.  Samtidig er det et faktum at norsk vannbransje ikke er kjent for å ta de store kvantesprangene på kort tid, men det skjer en god utvikling mer i det stille, mener han.

Attraktiv partner
Norconsult på Lillestrøm har betydelige oppdrag innen avløpsrensing og biogass. Blant annet er NRA nå i planfasen med tanke på etablering av et stort biogassanlegg, og her vil Paulsrud spille en sentral rolle, enten det blir plassert på Lillestrøm eller eventuelt i Sørum. Flere kommuner på Romerike arbeider med ulike slambehandlingsprosjekter og avløpsrensing, og her er også Norconsult inne på rådgiversiden.
- Biogass er godt egnet som drivstoff for kjøretøy, slik at det på sikt kan erstatte diesel. Dette er ingen nyhet, men det er viktig at de store anleggene utnytter potensialet som ligger i biogassen, mener Paulsrud.

Lokal tilstedeværelse
Paulsrud og Rismyhr er bevisst på at Norconsult skal være en attraktiv samarbeidspartner for mange aktører på Romerike, blant andre samtlige kommuner og Nedre Romerike Avløpsselskap, NRA.
- NRA er et framoverlent selskap som ønsker å være i front innen avløpshåndtering, og for oss er det viktig å vinne oppdrag knyttet opp mot blant andre NRA og kommunene som står bak selskapet, sier Rismyhr.
- Lokal tilstedeværelse og stor etterspørsel etter våre tjenester på Romerike er bakgrunnen for nysatsingen Norconsult nylig har gjennomført på Lillestrøm. Et flott kontorbygg midt i sentrum av Lillestrøm er blitt en god base for lokal utvikling på Romerike, mener Rismyhr.

Mange store og spennende oppdrag
Oppdragsmengden på Romerike er økende. Innenfor sine kompetanseområder har Rismyhr og hans medarbeidere en rekke oppdrag for sterke vekstkommuner som Lørenskog, Skedsmo og UIlensaker. Norconsult har i dag rammeavtale med samtlige kommuner på Romerike, på en rekke fagområder.
- Investeringstakten innen vannbransjen generelt er svært stor, og derfor er vi inne i en rekke prosjekter også lokalt. Skedsmo kommune utmerker seg med svært ambisiøse politikere som ønsker betydelig framdrift på fornyelse av vann- og avløpsnettet i kommunen. Vi har merket et klart trykk på vilje til gjennomføring. Derfor er det en stor utfordring å skaffe gode fagfolk til å bli med på de mange prosjektene. Jobb er det faktisk nok av framover, sier Rismyhr.

Bildet: Eirik Rismyhr (t.v) og avdelingsleder for VA prosess og markedskoordinator for VA i Norconsult, Jonny Ødegård. Foto: Odd Borgestrand

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår