Delte ut grønn energipris

 
Delte ut grønn energiprisOlje- og energiminister Tord Lien sammen med prisvinnerne. (Stavseng/OED)
Olje- og energiminister Tord Lien delte nylig ut tankesmia Grønn Fases Energipris for 2014. I år ble prisen gitt til to vinnere. Prosjektene har til felles at de kan bidra til økt energieffektivisering og reduserte klimagassutslipp.

Juryen, bestående av representanter fra akademia og norsk energiindustri, hadde i år valgt ut to vinnerprosjekter, som begge mottok en pris på 50 000 kroner.  Den første vinneren, Tor Haakon Bakken, mottok prisen for sin idé til en løsning for å utnytte energien i varmt tappevann i bygninger, som ellers ville gått tapt.

Årets andre vinner var studentbedriften MorphoSolar fra NTNUs entreprenørskole. Bedriften har utviklet en solkomfyr som allerede nærmer seg kommersialisering.

- Det er fantastisk å se at det finnes så kreative og smarte nye ideer som kan være med på å løse noen av de største utfordringene vi står overfor.  Verden trenger mer energi, samtidig som vi må redusere utslippene. Forskning og utvikling er helt nødvendig for å få fram kunnskap og teknologi som beveger oss i riktig retning. ”Grønn Fases” energipris har derfor viktig rolle når det gjelder å motivere og løfte fram kreative ideer, sier olje- og energiminister Tord Lien.

Tankesmia Grønn Fase er en gruppe med studenter og unge forskere innenfor miljøvennlig energi. Tankesmia er nært knyttet til forskningssentrene for miljøvennlig energi (FME), og ble opprettet i 2009 etter initiativ fra Olje- og energidepartementet. Annenhvert år deles energiprisen ut til studenter eller stipendiater ved høyskoler og universiteter i Norge som har en spennende idé innenfor miljøvennlig energi.

Om vinnerne:

Tor Haakon Bakken – energigjenvinnning fra varmtvann

Prosjektet er en idé til et verktøy for energigjenvinning fra varmt tappevann i bygninger. Løsningen skal hindre at spillvarme med høy temperatur blandes ut med kaldt vann i avløpet og dermed blir vanskeligere å gjenvinne. Løsningen, dersom den realiseres, vil kunne være et viktig bidrag til energisparing. Store mengder energi går tapt ved at varmt vann ikke utnyttes til fulle før det går ut i avløpet. Hvis innovasjonen tas i bruk i hjem, skoler og sykehus verden rundt vil det innebære en svært stor reduksjon av klimautslipp på global basis.
Tor Haakon Bakken jobber som forsker på NTNU. SINTEF Energi og CEDREN. Han begynte på sitt ph-d-prosjekt ved NTNU i 2013.

MorphoSolar – Solkomfyr

MorphoSolar er en studentbedrift fra NTNUs master i entreprenørskap innenfor termisk matlaging, hvor energi fra solen utnyttes. Det baserer seg på 7 års forskning fra 9 PhD og 20 masterstudenter fra NTNU og samarbeidende afrikanske universiteter. Forskningen har vært rettet mot å fange, overføre og lagre varmen fra solen og utnytte dette til matlaging. Deler av denne teknologien er nå moden for kommersialisering.
Det kommersielle teamet bak Morpho Solar består av Guro Grytli Seim og Even Haug Larsen. Begge tar nå en master i entreprenørskap på NTNUs egen entreprenørskole.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår