Den briljante kum

 
Den briljante kumINNOVATIVT: - Dette har vært et spennende utviklingsprosjekt som vi har gjort sammen med Basal, sier Gard Boberg Hov som er salgssjef hos Jackon AS. Foto: Mona Sprenger
Med Basal Briljant har kumproduksjon i Norge blitt industrialisert.

Av Mona Sprenger

-Du får den ikke bedre, sier salgskonsulent i NOBI AS, Geir Gammelsrød til VA-forum.

Å støpe renneløp er ikke lenger et håndverk. Den oppgaven utfører en robot hos Jackon AS i Fredrikstad.  I et lukket rom freser en stor rød maskin ut en skreddersydd form i ekspandert polystyren (ESP).  Det er bare tre år siden Basal gikk til anskaffelse av roboten og plasserte den hos Jackon AS. Mottakelsen av de industrielle masseproduserte renneløpskummen har vært over all forventning.

- Dette har vært et spennende utviklingsprosjekt som vi har gjort sammen med Basal. Vi har hatt et veldig godt samarbeid, sier Gard Boberg Hov som er salgssjef hos Jackon AS. Han forteller at det kun har vært noen små barnesykdommer og at dette går veldig bra.

- For oss er dette veldig innovativt.

I 2016 produserte Jackon AS over 1000 Briljant kummer og prognosene framover er positive.

Den beste kummen
Fire Basal-bedrifter produserer Briljant kummer. Det er Skjæveland Cementstøperi AS, Loe Rørprodukter AS, NOBI AS og Ølen Betong AS, som akkurat har startet produksjonen. Salgskonsulent i Nobi Geir Gammelsrød forteller at salget går bedre og bedre.

- I forrige måned leverte vi 67 kummer. Det er fortsatt en utfordring å få konsulenten til å forstå at det er skreddersøm. Det er veldig mye å spare på monteringstiden, sier salgskonsulenten, som ønsker seg en robot i fabrikken.

- Jeg skal ha en hit!

- Salget øker på. Fra måned til måned, sier Roger Larsen, driftsleder i Skjæveland Cementstøperi, som har gått bort fra gammelmåten å lage kummer på.

- Håndarbeid er det slutt på.

Skreddersøm
I korte trekk foregår produksjonen på denne måten: På en nettside kan alle som har tilgang gå inn å skreddersy kummen selv. Når all informasjon er lagt inn, sendes en PDF og en 3D-fil til brukeren. 3D-filen er den samme som roboten benytter for å frese ut forma til renneløpskummen. Filen inneholder all data som antall rørtilknytninger samt vinklene og høydene på disse, dimensjoner, rørtyper, fall og radius på renneløp, samt kumdimensjon..

- Vi har to rom for produksjonen. Det betyr at vi kan gjøre et emne klart, mens roboten jobber i det andre rommet. Det effektiviserer produksjonen, forklarer Gard Boberg Hov.

Lager støpeform
Det ferdige EPS-renneløpet sendes til Basal bedriftene, hvor det benyttes som støpeform når bunnseksjonen støpes. EPS-formen plasseres i en stålform og fylles med betong.
Bunnseksjonen produseres i selvkomprimerende betong. Dette gir samme glatte overflate som utstøping av bløtbetong, samtidig som kvaliteten og styrken er den samme som i tørrbetong. Etter herdingen tas EPS´en ut og kummen er klar for levering.

Med dette systemet kan byggherre selv angi alle varianter av rørtilknytninger for DN 1400 og mindre, type rørtilknytning, fall, vinkel på tilknytningsrør og kumdimensjon DN 1000, 1200 og 1600. Også fall på bankett og rennehøyde kan bestilles etter ønske. Dette er et stort framskritt, mener Bjørn Tore Ødegård leder for produksjon i Loe Rørprodukter AS.

- Dette er en helt annen kum enn de vi leverte før. Den er homogen og det er mindre sjanse for lekkasjer. Det er et stort fremskritt for betongbransjen som lever av å levere kvalitet, sier Ødegård, som har inntrykk av at tilbakemeldingen er veldig gode.

- Så lenge vi ikke hører noe er tilbakemeldingen gode. Kundene ringer bare når noe er galt, sier han.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår