Den mest lønnsomme bærekraftinvesteringen er kanskje i aggregatrommet

 
Den mest lønnsomme bærekraftinvesteringen er kanskje i aggregatrommetFoto: IV Produkt
- Etterisolere, bytte vinduer og ny belysning er alle gode grep for å skape mer energieffektive bygninger. Men mange gårdeiere glemmer ventilasjonen

- I tillegg betaler investeringen seg selv i løpet av få år, sier Mattias Sjöberg, administrerende direktør i IV Produkt, et selskap som ble startet i 1969 med fokus på energisparing og bærekraft.

Det finnes tydelige tall som viser hvor viktig eiendomsporteføljene er for fremtidige miljømål. Bygninger i EU står for 40 prosent av alt energiforbruk – og en nesten like stor andel av klimagassutslippene. Men av alle bygningene i EU kan bare 15 prosent anses som energieffektive.

Kort installasjonstid
 
– Hvis ventilasjonsaggregatene er eldre enn 20 år, kan det oppnås store besparelser. Ved å bytte ut ventilasjonsaggregatene kan gårdeiere i mange tilfeller spare 50 kilowattimer per kvadratmeter per år. Investeringens inntjeningstid er vanligvis 3–6 år, noe som er kortere enn for mange andre effektiviseringer. For solcellepaneler er inntjeningstiden 8–15 år, sier Sjöberg.

- Hvis man velger å installere solcellepaneler, sparer man egentlig ikke energi – man tilfører ny energi. Det finnes et stort overordnet fokus på å skape ny energi i samfunnsdebatten. Det er nødvendig, men for å løse miljøkrisen må energieffektiviseringer settes på dagsordenen. Det mest bærekraftige er tross alt å energieffektivisere, mener han.

Bildet: Ved å bytte ut ventilasjonsaggregatene kan gårdeiere i mange tilfeller spare 50 kilowattimer per kvadratmeter per år, sier Mattias Sjöberg.

Sammenlignet med mange andre energieffektiviseringer tar det relativt kort tid å bytte ventilasjonsaggregat. Det gamle aggregatet løftes ut, og det nye installeres – og kan i mange tilfeller tas i bruk i løpet av bare noen dager.

Økt produktivitet
 
- I tillegg til fordeler for miljøet og driftsøkonomien skaper forbedret ventilasjon også stor merverdi for de som tilbringer tid i lokalene. Pandemien viste hvor viktig innemiljøet er for at vi skal trives som mennesker. Det handler ikke bare om riktig temperatur, men også om riktig luftkvalitet, sier han.

Mattias Sjöberg mener at ventilasjonsbransjen ikke har lykkes med å informere om fordelene med energieffektiv ventilasjon – og at politikerne og myndighetene også har en jobb å gjøre. Det handler både om informasjon og om å tørre å stramme inn kravene til energiytelsen.

– Hvis man spør 100 personer på gaten om hvordan man kan effektivisere eiendomsporteføljen, er det sannsynligvis ingen som nevner ventilasjonen. Dette til tross for at det er en av de mest effektive og lønnsomme investeringene som finnes for å redusere energiforbruket, sier Sjöberg avslutningsvis.   

Les mer på: www.ivprodukt.no

 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår