Derfor bør du kontraktfeste BVN

 
Derfor bør du kontraktfeste BVNKLAR TALE: Advokat Ola Fæhn har jobbet en årrekke med konfliktfylte saker innen håndverksbransjen. Han råder forbruker og håndverker til å kontraktfeste Byggebransjens våtromsnorm.
Advokat Ola Fæhn er ikke i tvil: Det er bare fordeler med å kontraktfeste Byggebransjens våtromsnorm – og det vil gi deg et konkurransefortrinn.
Tekst og foto: Rune Midtskogen
 
Nå tar Oslo-advokaten Ola Fæhn hos Forbrukeradvokaten bladet fra munnen: 52-åringens budskap til forbruker og håndverker er klokkeklar; kontraktfest!
– Alt ved BVN er bra og solid. Myndighetene burde bestemt at BVN bør være en minstestandard, sier Fæhn.
 
Rørleggeren verst i klassen
Den erfarne advokaten har lommene fulle av erfaring med saker fra byggebransjen, og det dukker nesten daglig opp konfliktfylte saker på kontorpulten. Han er også medforfatter bak boken «Forbrukerjungelen». 
– Jeg har svært mange saker i løpet av et år. De fleste er knyttet til bruktbolig og oftest sluk- og membranarbeidet. Håndverkeren er som folk flest forskjellig – men jeg slutter aldri å bli overrasket over håndverkere som fremstår som seriøse, men som senere viser seg å være det motsatte. Men jeg møter også håndverkere som rydder opp umiddelbart og som ønsker et godt rykte. Likevel: Det er rørleggeren jeg alltid har hatt flest klagesaker på. Den yrkesgruppen er overlegen på førsteplass, forteller 52-åringen. 
 
– Sett fra forbrukeren sin side er det bare fordeler med å kontraktfeste et regelverk som BVN. BVN går «lenger» enn forskriftene og det gir kunden en ekstra positiv garanti. Byggebransjens våtromsnorm er utrolig bra, sier han.
 
Håndverkeren trenger kursing
– For håndverkeren er BVN et konkurransefortrinn; mange kunder etterspør BVN og det veldig ryddig ovenfor kunden i et avtaleforhold, samtidig som det sparer håndverkeren for konflikter. Hvis det skulle være noen ulemper, må det være at ved å bygge etter BVN går du lenger enn forskriften, og da kan bli holdt ansvarlig for noe du ikke plikter å stå ansvarlig for. Men bygger du etter BVN, og følger «boka» er du trygg. Bruk den! forklarer Fæhn. 
 
Advokaten kurser håndverkere. 
– Bransjen trenger kursing. Mange trenger råd til hvordan du for eksempel skal håndtere reklamasjon, og kjenne til det viktigste som er knyttet rundt plan- og bygningsloven.
Daglig leder i Fagrådet for våtrom, Cato Karlsen, støtter seg til advokat Fæhn sine uttalelser.
– Hovedpoenget med Våtromsnormen er at den setter konkrete krav, for eksempel ved fall hvor den abefaler 1:50 i nedslagsfelt og 1:100 på øvrige flater. Hadde utførende gjort dette til en vane ville vi kommet langt. Forskriftens krav med «tilstrekkelig fall» blir for konfliktfullt, og her kommer skjønn inn i bildet. Å bygge etter Våtromsnormen er ikke dyrere, men det er større sannsynlighet for at du vil klare å bygge riktig første gangen, sier Karlsen.
 
 
 
 
 
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Messeguiden

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår