- Det går ikke raskt nok med å redusere energiforbruket i bygninger

 
- Det går ikke raskt nok med å redusere energiforbruket i bygningerIllustrasjonsbilde. Foto: Grundfos
HVAC- og vannsystemer i bygninger står for 40 prosent (1) av verdens energiforbruk. Dette er en av de store utfordringene i den grønne omstillingen, og oppgavene må løses av installatører, rådgivere og produsenter i fellesskap, oppfordrer Grundfos.

Det er en enorm oppgave som venter i hele Europa. Det anslås at opptil 97 prosent (2) av de europeiske bygningene må renoveres for å senke energiforbruket og betydelig forbedre energieffektiviteten. Dette er en forutsetning for å nå målet om å være klimanøytrale i Norge innen 2050.

La oss lykkes sammen

Hos Grundfos tror vi at en av de mest effektive måtene å redusere energiforbruket på er å endre og optimalisere måten vi designer, installerer og drifter bygningenes HVAC- og vannsystemer på. Ut med ineffektive sirkulasjonspumper og inn med effektive varmeanlegg.

Vi er allerede langt på vei med banebrytende løsninger hos Grundfos. Vi vurderer at de nevnte endringene og optimaliseringene potensielt kan gi energibesparelser på hele 53,5 TWh i Europa. Derfor ønsker vi å samarbeide med installatører og rådgivere som har unik markedskunnskap og erfaring om hva som kreves når norske bolig- og næringsbygg skal energirenoveres, og nybygg skal spesifiseres bærekraftig.

Vi har en felles interesse i å bekjempe klimaendringene - og vi har et felles forretningsområde som også vekker oppmerksomhet hos kundene våre i en tid med svingende energipriser.

Nye vaner er nødvendige

Vi må utvikle enda mer energieffektive produkter, men vi må også utvikle løsninger som gjør det enkelt og naturlig å endre vaner og adferd. Beregninger viser at 63 prosent (3) av den nødvendige energireduseringen for å bli klimanøytrale krever at vi alle gjør ting mer bærekraftig. Bærekraftige og energisparende produkter må først og fremst komme de 34 millioner energifattige innbyggerne i Europa til gode (4) (5). Dette er innbyggere som ikke har råd til å velge den grønne løsningen som ellers kan sikre dem en lavere strømregning. Energieffektivitet er avgjørende for lik tilgang til grønn energi i fremtiden.

Nye digitale verktøy hjelper installatøren

I dag er 10-20 prosent (6) av HVAC-installasjonene energieffektive. Ofte er det tidkrevende innregulering som skaper utfordringer for installatøren. Derfor har Grundfos fokus på utvikling av produkter som kommuniserer trådløst med hverandre ved hjelp av brukervennlige apper og andre digitale verktøy. Vi ønsker å gjøre installasjon og energigunstig innregulering enklere og raskere for installatøren, og vi tror at krav til energieffektive HVAC- og vannsystemer skaper nye forretningsmuligheter for hele bransjen. Vi tror på at felles innsats er forutsetningen for en klimanøytral fremtid.

 

Les mer om utfordringene på grundfos.no: https://grundfos.to/u6uayF)

Kilder:

(1) https://worldgbc.org/article/why-europes-buildings-can-play-a-critical-role-in-addressing-the-ongoing-energy crisis/#:~:text=Buildings%20account%20for%2040%25%20of,to%20improve%20their%20energy%20efficiency

(2) https://www.bpie.eu/wp-content/uploads/2017/12/State-of-the-building-stock-briefing_Dic6.pdf

(3) https://www.aceee.org/blog-post/2021/06/iea-behavior-change-critical-reaching-net-zero-energy

(4) https://energy.ec.europa.eu/topics/markets-and-consumers/energy-consumer-rights/energy-poverty-eu_en

(5) https://worldgbc.org/article/why-europes-buildings-can-play-a-critical-role-in-addressing-the-ongoing-energy-crisis/#:~:text=Buildings%20account%20for%2040%25%20of,to%20improve%20their%20energy%20efficiency

(6) Grundfos, Top 3 energy renovation mistakes to avoid, leaflet, energy tips, 2022, mater pdf.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår