- Det går rett vei, men jobben må fortsette

 
- Det går rett vei, men jobben må fortsetteBildet: Direktør Toril Hofshagen i Norsk Vann (t.v.) er godt fornøyd med Årskonferansen i Kristiansand. Hun er også veldig fornøyd med at Arnhild Krogh fra Oslo VAV i høst begynner i Norsk Vann på Hamar. Krogh skal håndtere ledningsnett-problematikken på vegne av norske ledningsnetteiere. (Foto: Odd Borgestrand)
Kvaliteten på det norske drikkevannet har aldri vært så god som nå, og det er framskritt på en rekke andre områder av vann- og avløpstjenestene, selv om det er det store etterslepet i vedlikehold og mangel på rekruttering som tar overskriftene.

Av Odd Borgestrand

Det sier direktør i Norsk Vann, Toril Hofshagen, i sin oppsummering etter det hun karakteriserer som en meget vellykket årskonferanse for organisasjonen i Kristiansand.
– Jeg mener oppriktig at ting går rett vei, selv om vi alltid gjerne skulle ha kommet lenger og vi kan bli utålmodige fordi ikke alt skjer raskt nok, verken politisk, statlig eller i egne rekker.

Med 225 deltakere var oppslutningen blant de beste noensinne. Vertskapet, Kristiansand Ingeniørvesen, var tydelig stolt over at så mange fant veien til Kristiansand. Det var også Hofshagen.
– Jeg er glad over oppslutningen fordi årskonferansen er årets viktigste møteplass for norsk vannbransje. Både politikere, statlige myndigheter, kommuner og kommunalt eide selskaper, rådgivere, forskning/undervisning, leverandører, studenter og samarbeidende interesseorganisasjoner var til stede. Hele landet var representert, og det er også viktig for oss når vi samles til årskonferanse, sier hun.


Hofshagen er opptatt av å få fram at kvaliteten på drikkevannet til den enkelte innbygger i landet er svært god.  Elverum, Hvaler, Klepp, Nesodden og Ullensaker topper listen over landets beste kommuner på vannforsyning i 2014. Her er vannet hygienisk betryggende, vannkvaliteten er god og alle innbyggerne har alternativ forsyning dersom det skulle oppstå brudd eller lekkasjer i hovedledningsnettet. Hofshagen mener de aller fleste kommunene i landet leverer god drikkevannskvalitet. I år var det Bærum kommune som ble kåret til årets beste kommune totalt sett.  Tjenesteleder for vann og avløp i Bærum kommune, Knut Bjarne Sætre, sier til VVS aktuelt at det er hans forgjengere som skal ha æren for dagens positive situasjon i Bærum.

– Allerede på 60-tallet startet utbyggingen av et robust system i kommunen. Gode, lydhøre politikere og en dyktig stab har vært avgjørende. Vi har både vilje og evne til å ta i bruk ny teknologi, som for eksempel de gravefrie metodene, NoDig I tillegg har vi fokus på driftskontroll og overvåkningssystemer. Lekkasjesøk er også et satsningsområde i Bærum kommune. Bruttovannproduksjon har aldri vært så lav som nå, 13 mill. m3 i 2014 mot 20,5 mill. m3 i 2004. Det holder ikke bare å søke frem lekkasjen, den må også raskt utbedres. Vi har mål om fortsatt reduksjon av vannproduksjonen, sier Sætre,
Han lover dessuten en betydelig satsing på ledningsfornyelse og separering av fellessystemene.

– Selv om Bærum og en rekke andre kommuner nå bruker store ressurser innen vann- og avløpssektoren er det store utfordringer som venter. Men vi skal også glede oss over de resultatene vi allerede har opplevd i bransjen. Vannbransjen kan aldri hvile på sine laurbær, for det er stadig nye utfordringer som dukker opp. På Årskonferansen var det en rekke sentrale utfordringer som ble tatt opp til debatt.  Vi ser behovet for styrket sikkerhet og beredskap i vannforsyningen, behovet for økt ledningsfornyelse og tilpasning til klimaendringene og behovet for kompetanse- og teknologiutvikling, sier Hofshagen til VVS aktuelt.

– Det var god informasjonsutveksling og debatt på disse områdene. Derfor håper jeg deltakerne dro hjem med fornyet kunnskap og inspirasjon til den viktige jobben som de gjør hver bidige dag med å sikre rent vann i springen og i naturen. Vedtakene på årsmøtet samt debattene på konferansen er et viktig grunnlag for arbeidet vi skal gjøre for vannbransjen på nasjonalt nivå det kommende året – både interessepolitisk og faglig. Jeg opplever at vannbransjen er unik i sin åpenhet og sitt ønske om å samhandle og dele kunnskap med hverandre, og det vil også komme innbyggerne i den enkelte kommune til gode, sier en oppglødd Toril Hofshagen, med 30 års fartstid i bransjen. Hun er blant de som ser muligheter i hverdagen og lar seg ikke distrahere av utfordringene.

Nå ser Hofshagen allerede fram til 6. og 7.september neste år. Da fyller nemlig Norsk Vann 30 år og en stor jubileumskonferanse i Trondheim er allerede under planlegging, forsikrer hun.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår