- Det slurves med dokumentasjonen

 
- Det slurves med dokumentasjonenBildet: Arne Hansen er en ringrev i bransjen, og mener mye arbeid kunne vært spart hvis håndverkeren hadde vært flinkere til å sette seg inn i regelverket.
- De som bygger våtrom må forstå og kunne regelverket, mener takstmann og rådgiver Arne Hansen. Han er stor tilhenger av uavhengig kontroll.

Av Rune Midtskogen

Hansen, som driver Vinger Takst og Byggvurdering AS (VTB) i Kongsvinger, blir av mange fagmiljøer betegnet som «Norges beste rådgiver» innen faget. Han er også foreleser på Norges Eiendomsakademi, og sentral i Fagrådet for våtrom med utarbeidelsen av Byggebransjens våtromsnorm og kursvirksomhet.

– Jeg er en stor tilhenger av uavhengig kontroll, og håper det blir flere kontrollører. Og jeg er overbevist om at uavhengige kontroller i stor grad har bidratt til å hindre vannskader, og resultert i økt fokus til krav om prosjektering. Jeg legger mye arbeid i at uavhengig kontroll skal gjennomføres på ærlig vis. Vi skal gjøre skikkelig arbeid, sier Arne Hansen til Fagrådet for våtrom.

11. april holder han og fagsjef i FFV, Bjørn Grimsrud, kurs i uavhengig kontroll på Gardermoen Airport Hotel hvor kravene til dokumentasjon er en vesentlig del av innholdet.
Kurset har fått tittelen «Alle leser regelverket forskjellig! Hva er det som egentlig gjelder?».
– Det er viktig at de som bygger våtrom forstår og kan regelverket. Det vil lette arbeidet til prosjekteringen og uavhengig kontrollører betraktelig. Jeg bruker mye tid på å forklare og mase om dokumentasjon i etterkant. Det skal være unødvendig. Det slurves for mye med dokumentasjonen, sier Hansen.
– Fagrådet er enig med Arne, og ser også at håndverkeren kan bli flinkere til å følge opp kravene til dokumentasjon. Husk: God planlegging betaler seg alltid. Både løsninger, produkter, kontroll og FDV skal dokumenteres, sier Grimsrud.

Hansen opplever likevel et stort påtrykk av både utførende og kunder som ønsker råd til hvordan ting skal prosjekteres og bygges.
– Som uavhengig kontrollør skal en ikke blande rollene, du er ikke en rådgiver. Selv om det i veiledning til uavhengig kontroll, er ment å kontrollere etter at membran er lagt, ønsker svært mange at vi skal ta en titt på sluk og fall før membran blir lagt, for å eventuelt slippe å gjøre om», sier han.

– Jeg sier ofte; «ring meg før dere legger membran, så jeg får se hvordan det ser ut». Jeg fikk nylig en henvendelse fra en som skulle legge membran, og ønsket å bruke billigere membran på badet. Det er helt greit så lenge utførende kan dokumentere at membranen er egnet for vanntetthet og damptetthet. Vi ønsker selvsagt at ting skal gjøres riktig. Den beste måten å dokumentere at håndverkeren er dyktig, er å gi sluttkunden viktig og riktig dokumentasjon. Der henger ikke de useriøse med.

NB! Bindende påmelding til kurset Godkjente våtromsbedrifter, til Fagrådet for våtrom v/fagsjef Bjørn A. Grimsrud med frist 30. mars. E-post: bjorn@ffv.no 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Messeguiden

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår