Dukker opp med bok om undervannsledninger

Publisert: 20 Apr 2022
Av Odd Borgestrand
Derfor blir det for første gang i Hallingtreffs 25-årige historie høytlesning, der forfatteren selv leser fra boka «Undervannsledninger – utfordringer og løsningsmuligheter». I programmet for tirsdag 14.juni står «Boklansering» på programmet kl. 15.50. Dette blir siste programpost drøyt 300 deltakere runder av fagdagen på Vestlia Resort. Det blir garantert også en festlig avrunding før jubileumsmiddagen i Vestliahallen. Tom A. Karlsen er kjent for de underfundige formuleringene om det som skjer nettopp under bakken og i dette tilfelle på havets-, innsjøenes- eller elvenes bunn.
– Vann er vakkert. Uten vann i terrenget forsvinner mye av skjønnheten, sier 70-åringen som har levd med vann og ledningsnett hele sitt voksne liv.
Han har viet sitt liv til orientering og VA-faget, og har vært en viktig ressurs også for plastrør-produsentene Hallingplast og Pipelife.
De optimale løsningene
- Vårt kall blir å finne de optimale løsningene ut fra hensynet til miljø, teknikk og økonomi. Vi står ikke bare ovenfor tekniske og miljømessige utfordringer, men også administrative / organisatoriske.
De største hindringene for en effektiv vannbransje er gjeldende lovverk og offentlig saksbehandling. Vi står bakerst i køen til tross for våre leveranser av verdens viktigste næringsmiddel og til tross for at det er penger i Sareptas krukke, sier Tom A. Karlsen og siterer seg selv fra VA-bransjens egen Rørbloggen, i regi av Hallingplast.
Etter en mannsalder i faget ønsker han å veilede fagfolk i temaet undervannsledninger, og selvfølgelig går han grundig til verks.
Fra land til vann
De moderne undervannsledningene gjorde sitt inntog i takt med utviklingen av ledningsmaterialet polyetylen (PE). Dette fleksible og robuste plastmaterialet muliggjorde installasjon av undervanns-ledninger med minimal bruk av undervannsarbeider med dykkere. Mesteparten av arbeidsinnsatsen kunne gjøres på land og på vannoverflaten, forklarer han innledningsvis i boka som vil bli offisielt presentert under årets Hallingtreff.
- Undervannsledningene ble konkurransedyktige mot landledninger, siden de i hovedsak kunne installeres direkte på sjøbunnen og de ga mulighet for kortere og enklere traseer for ledningene.
Norge var på grunn av sin natur med elever, sjøer, fjorder og hav tidlig ute med å ta i bruk undervannsledninger av PE. De første anleggene ble etablert allerede på 1960 tallet, forteller Tom A. Karlsen.
Lett materiale
Siden PE materialet har en egenvekt som er mindre enn vann, vil ledningene flyte opp til vannoverflaten dersom de ikke belastes med vekter av et annet materiale.
I hovedsak er det benyttet betonglodd av ulike typer, men blytråd og stålvekter har også vært benyttet. Siste utvikling i denne sammenheng er Hallingplast sitt patenterte system med integrert belastning i rørveggen, betegnet SESU og SESU-XL. Tom A. Karlsen husker godt et møte i 2008 på Hallingplast der spørsmålet om ferdig vektede sjøledninger ble luftet for første gang. Hallingplast hadde da lært seg teknikken med å kjøre kapperør med en blylisse under kappa. Bly var imidlertid problematisk rent miljømessig. Da startet jobben med å erstatte bly med en type mineral, og mineralet som ble valgt i pilotprosjektene var barytt.
Pilotprosjekt på hjemmebane
Pilotprosjektet ble gjennomført rett utenfor produksjonslokalene til Hallingplast i Ål i Hallingdal i slutten av oktober 2013. Kommunen skulle etablere ny vannledning til Kleivi Næringspark, og i stedet for et tradisjonelt graveprosjekt langs Riksvei 7 ble 6.800 meter med ferdig vektet vannledning senket i hele Strandafjordens lengde for å levere rent vann til Kleivi og en håndfull gårdsbruk langs RV 7. Sjøledningen i Strandafjorden skal holde i minst 100 år, men rent produksjonsteknisk er metoden nå videreutviklet. Nytt produksjonsutstyr er kjøpt inn og justeringer i selve konstruksjonen av rørene er foretatt.
Ut til kystkommunene
De nye sjøledningene ble godt mottatt, spesielt av kystkommunene, som umiddelbart så fordelene i selve anleggsfasen.
- Det var imidlertid en utfordring å nå fram med budskapet om at kostnadene i betydelig grad ble flyttet over fra entreprenør til produksjonsledd. Entreprenørene sparte mye tid ved å få ferdig vektede rør. Dessuten fikk de hele produktet fra èn og samme leverandør, og transportmessig kommer alt fra samme sted. Rør som blir belastet med lodd kommer fra to ulike leverandører og to ulike leveranser. For tiltakshaver er det dessuten lettere å forholde seg til èn leverandør.
Rådgivere og ledningseierne som ser fordelene har i langt større grad enn tidligere begynt å beskrive ferdig vektede sjøledninger inn i prosjektene, forklarer Tom A. Karlsen.
Etterspørselen etter ledninger i større dimensjoner kom også forholdsvis raskt. Utstyr ble kjøpt inn for å kunne produsere ledninger opp til 315 mm, og i 2015 var tiden moden for å se på muligheten for å øke dimensjonen opp til det dobbelte. Valget falt på å fylle tomrommet mellom medierør og varerør med olivin, og produktet fikk navnet SESU XL.
På dypt vann i Mjøsa
Gjøvik kommune ble pilotkommune. Kommunen lyste i 2019 ut en entreprise for leveranse av en sjøledning som skulle være reservevannforsyning opp mot Biri. Med Mjøsa som nærmeste nabo innså man at sjøveien var en kostnadseffektiv og rask måte å etablere denne ledningen på.
Det dukket imidlertid opp en utfordring når man skulle krysse flere parallelle hovedstrømkabler på 220 meters dyp innenfor et definert område i Mjøsa. Her så man en stor risiko dersom betongloddene havnet på kabelen og skadet disse. Løsningen ble å benytte det nyutviklede SESU-XL-røret, hvor belastningen er påført hele røret, og er omsluttet av et glatt PE-rør. Denne løsningen ble også benyttet i landtaket ut fra Gjøvik, hvor det var brådypt ned til 220meter, der jordras var en utfordring fra tidligere. Et ras kunne ta tak i betongloddene og rive ledningen tvers av. Det glatte SESU-XL røret, fylt med olivin ville derimot ikke ha samme problem. Olivin er et viktig industri-mineral og nærmere 50 prosent av verdens produksjon av olivin skjer i Norge. Olivin benyttes mest som ballast innen offshore, men benyttes også for å dekke til forurensede områder i havnebassenger. Olivin er også et tilsetningsmateriale til betong, blant annet til de store gassrørforbindelsene i Europa.
Bildet: Pilotprosjektet med SESU XL ble gjennomført på 220 meters dyp i Mjøsa i oktober 2020. Foto: Odd Borgestrand
Store dimensjoner
SESU XL-navnet dekker dimensjonene fra 355 mm og foreløpig opp til 800 mm som medierør i PE100 RC. Teknisk sett er det ingenting i veien for å utvide dimensjonene ytterligere, men det betyr nye investeringer i produksjonsutstyr.
Vann- og avløpssektoren er hovedmarked for SESU XL, men Hallingplast leverer også for bruk til sjøkabler. Her kan nevnes leveranse for Nexans til Dundee i Skottland med 800 meter sjøkabler fra flytende vindmøller. Bruksområdet for SESU-rørene, inkludert kabelrør og XL vil bli stadig større, og Hallingplast tror selskapet bare har «pirket i overflata» foreløpig. Hver leveranse blir spesialtilpasset med tanke på belastningsgrad og rørklasse, både på medierør og varerør. SESU XL er med andre ord foreløpig ingen lagervare, opplyser Tom A. Karlsen.
Boka som presenteres under Hallingtreff er en etterlengtet lærebok i legging av sjøledninger, og Hallingplast var ikke i tvil om hvem som skulle stå som forfatter av boka. Det måtte bli Tom A. Karlsen, som likevel må dele noe av æren med gründerne i Hallingplast, med Steinar Tragethon i spissen.
-
Ønsker tilbud på varmeprosjekt i Nittedal
AKTUELLE PROSJEKTER: Nittedal Eiendom KF innbyr til åpen anbudskonkurranse på utvidelse av varmeanlegg på Li hallen.
-
Skanska vant Ahus-kontrakt
AKTUELLE PROSJEKTER: Torsdag 23. juni signert Skanska kontrakten om å bygge prosjektet "Samling av psykisk helse Nordbyhagen" (PHN), med Akershus Universitetssykehus HF.
-
Hvordan definere et plusshus?
FAGARTIKKEL: Hvordan definerer vi egentlig et plusshus? Kort fortalt er et plusshus et bygg som produserer mer energi enn det forbruker, men hva dette faktisk innebærer varierer mellom ulike definisjoner.
-
Kjøleanlegg til besvær?
FAGARTIKKEL: Sommeren er her, og mange steder er kjøleanleggene allerede i full gang. Denne sommeren er det noen steder meldt om rekordvarme, og da er det viktig at kjøleanleggene fungerer optimalt.
-
Haaland går i bresjen for bærekraft i VVS-bransjen
Fra Plussbygget i Mo opererer den tekniske totalleverandøren Haaland Mo. Her selges den overskuddsenergien byggets solceller genererer til lokal kraftindustri.
-
ABAX gjør ISO-sertifiseringer til tradisjon
ABAX har blitt godkjent til å bruke tre ulike ISO-sertifiseringer: 9001 Quality Management, 14001 Environmental Management og 27001 Information Security Management - for tiende år på rad.
-
Åpnet nytt energilager i Luleå
SVERIGE: Nylig ble det nye energilager innviet i tilknytning til LuleKrafts anlegg i Luleå i Nord-Sverige. Investeringen er en viktig del av målet om et fossilfritt energisystem.
-
Ser fram til byggestart på Ås
Til høsten er det endelig byggestart på vannsenteret i Ås. I første omgang blir det med VA-installasjoner, men uten permanent bygg.
-
Ny salgsingeniør hos Froster
Froster AS har ansatt Fredrik Birkeland som ny salgsingeniør, med ansvar over produktporteføljen for VVS/VA.
-
Energioppgradering gir klimagevinst
Å energioppgradere bygninger er mye bedre for klimaet enn å rive og bygge nytt, viser studie som forskere ved SINTEF og NTNU har gjennomført.
-
Heidenreich med ny butikk på Brobekk
Heidenreich fortsetter sin satsning på fysiske butikker og den nye Heidenreich- butikken på Brobekk ble åpnet 19. april.
-
Ny Channel Marketing Manager i Schneider Electric
Lydie Soares (41) startet i april som Channel Marketing Manager i Schneider Electric Norge med ansvar for markedsaktiviteter med elektrogrossister.
-
Gjenvinner WC-plast
DANMARK: Baderomsprodusenten Laufen og Nordens største gjenvinningsselskap, Stena Recycling, har inngått et samarbeide, hvor sisterner og plast fra kasserte danske toaletter samles inn og omdannes til plastgranulat.
-
Skjerpede EU-krav ny i f-gass-forordning
EU kommisjonen publiserte 5. april utkast til ny f-gass-forordning. EU foreslår her både innstramninger og nye forbud mot f-gasser.
-
VVS Norge kan bli partner med Mestergruppen
I et møte med eierbedriftene i VVS Norge presenterte Mestergruppen sitt tilbud om et mulig strategisk partnerskap, der VVS Norge vil inngå i en større sammenslutning bestående av frittstående medlemsbedrifter hos ledende aktører innen bygg og anlegg.
-
Nordbygg er tilbake
Den fire år lange ventetiden er over – 26. april åpnes dørene til det Nordbygg i Stockholm. VVS aktuelt kommer også denne gang til å dekke messen redaksjonelt.
Aktivitetskalender
-
Nordbygg-åpning med 19 norske utstillere
Nordbygg 2022: Etter en rekke utsettelser kunne messegeneralene Peter Søderberg og Lina Hann i dag ønske velkommen til Nordbygg med 920 utstillere. Norge er denne gang representert med 19 ulike selskaper, og det er ny rekord. -
VKE-konferansen nærmer seg
Hovedtemaet for VKE-konferanse 2022 er bærekraft og digitalisering i klimamarkedet – hva skjer og hvor skal vi? -
VKE-konferansen 2022
VKE-konferansen 2022 arrangeres 21. april på Clarion Hotel Oslo i Bjørvika. Tema er bærekraft og digitalisering – hva skjer og hvor skal vi? -
600 tørstet etter faglig påfyll
VA MESSENE 2022: 600 deltakere på dagens VA-messe på Telenor arena fikk daglig leder i VA og VVS produsentene VVP, Bjarne Haugland, til å smile fra øre til øre gjennom hele dagen. -
Danfoss Skolen – Frekvensomformere, grunnkurs 24. mars
Målgruppe: Alle som jobber innenfor prosjektering, installasjon og idriftsettelse. Det er en fordel med litt kjennskap til frekvensomformere. -
Mye å hente under Norsk Vanns fagtreff i mars
Norsk Vann arrangerer sitt årlige fagtreff 7. – 9. mars digitalt. Her blir det tre dager fylt med aktuelle vann- og avløpsfaglige tema. -
Norsk Vann deltar på VA Messene
I mars er det igjen tid for at Norges ledende VA-produsenter tar turen ut i landet for å møte sine kunder på de regionale VA Messene. -
VVS-dagene 2022
Norges viktigste møteplass for energi og miljøteknikk. -
ARCHITECT@WORK 2022
Vi takker til alle utstillere og besøkende for vel gjennomført ARCHITECT@WORK Oslo og vi kan med glede meddele neste dato for messen på Norges Varemesse som er satt til 23. – 24. november 2022. -
Hallingtreff-jubileum flyttes til juni
13. - 15. juni er de nye datoene for 25 årsjubileet til Hallingtreff. Dermed kan de nærmere 300 som allerede har meldt seg på til treffet oppleve Ål og Geilo i vårdrakt som et spennende alternativ til vinterlig prakt. -
Hallingtreff-jubileet må utsettes
25 årsjubileet til Hallingtreff, som skulle vært arrangert 10.-12. januar, er vedtatt utsatt. -
Datoer for VA Messene spikret
Gjør plass i kalenderen til årets store bransjetreff. Ikke gå glipp av muligheten til å møte de største leverandørene med de nyeste produktene og løsningene i bransjen. -
Hallingtreff 2022 følger koronasituasjonen tett
Korona-situasjonen med høye smittetall fører til usikkerhet for en rekke arrangører og deltakere på kurs og konferanser de neste månedene. Arrangørene av Hallingtreff 10.-12. januar 2022 følger situasjonen nøye. -
VA Tour blir VA Messene - er tilbake i mars 2022
COVID 19 tok bokstavelig talt livet av VVPs VA Tour, men utstillerne lever i beste velgående og VVP har lagt en ny plan sammen med Messeselskapet. Nå har VA Tour blitt til VA Messene. -
Påmeldingene strømmer inn til Hallingtreff
Interessen for Hallingtreffs 25 års markering er stor. Onsdag ble det åpnet for påmelding og i løpet av noen få timer hadde 135 deltakere og utstillere meldt seg på. -
SMART industri 2022
Velkommen til den nasjonale møteplassen for industri- og produksjonsbedrifter i Norge.
Aktuelle prosjekter
-
Ønsker tilbud på varmeprosjekt i Nittedal
AKTUELLE PROSJEKTER: Nittedal Eiendom KF innbyr til åpen anbudskonkurranse på utvidelse av varmeanlegg på Li hallen. -
Skanska vant Ahus-kontrakt
AKTUELLE PROSJEKTER: Torsdag 23. juni signert Skanska kontrakten om å bygge prosjektet "Samling av psykisk helse Nordbyhagen" (PHN), med Akershus Universitetssykehus HF. -
Tilbyr rammeavtale innen ventilasjonsfaget
AKTUELLE PROSJEKTER: Bergen kommune, v/ Etat for bygg og eiendom, inviterer til konkurranse om rammeavtale på filter- og ventilasjonstjenester. -
Coop med energismart pilotprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Coop sitt Retailflex-prosjekt innebærer eksperimentell uttesting av innovativt energisystem. Tanken er å utnytte potensialet for energifleksibilitet i dagligvarebutikker. -
Vil renovere vannrenseanlegg i Narvik
AKTUELLE PROSJEKTER: Narvik kommune utlyser konkurranse om entreprise på renovering av Gratangsbotn vannrenseanlegg. -
Oppgraderer ventilasjon ved Risenga svømmehall
AKTUELLE PROSJEKTER: Asker kommune utlyser konkurranse om rehabilitering av ventilasjonsanlegg i Risenga Svømmehall. -
Tilbyr rammeavtaler innen ventilasjon
AKTUELLE PROSJEKTER: Vestland fylkeskommune inviterer til konkurranse om rammeavtaler på ventilasjonstjenester i fylket. -
Ønsker bedre kontroll på vann- og energibruk
AKTUELLE PROSJEKTER: Eiendomsavdelingen i Viken fylkeskommune søker leverandør til et felles energioppfølgingssystem (EOS) for den samlede eide bygningsmassen. -
Planlegger NoDig-prosjekt i Vestby
AKTUELLE PROSJEKTER: Søndre Follo Renseanlegg IKS (SFR) inviterer til anbudskonkurranse om strømpekjøring på cirka 750 meters avløpsrør i Vestby kommune. -
Gir nytt liv til pensjonerte elbilbatterier
AKTUELLE PROSJEKTER: I sitt nyetablerte batterisenter gjør Hagal seg klar til å ta i mot tonnevis med pensjonerte elbilbatterier. -
Søker leverandør av industriell varmepumpe
AKTUELLE PROSJEKTER: Grenland og Vestfold Biogass AS (Greve Biogass) inviterer til tilbudskonkurranse for leveranse av varmepumpe inklusive rørføringer mellom maskiner på Den Magiske Fabrikken i Tønsberg. -
Leverer VVS og ventilasjon i Bekkestua have
AKTUELLE PROSJEKTER: Assemblin prosjekt vest signerte i januar en totalentreprisekontrakt med Consto Øst AS om prosjektering og utførelse av innvendige rørarbeider på boligprosjektet Bekkestua have. -
Søker totalentreprenør til bergvarmeprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Porsgrunn kommune inviterer til konkurranse om totalentreprise på bergvarmeprosjekt ved Vestsiden skole. -
Tilbyr rammeavtale på VA-beredskap
AKTUELLE PROSJEKTER: Rælingen kommune utlyser konkurranse om rammeavtale for beredskap innen vann og avløpstjenester. -
ARK - spennende flerbruksbygg i Stavanger
AKTUELLE PROSJEKTER: På Site 4016 i bydelen Hillevåg i Stavanger har Smedvig Eiendom nå tatt første spadetak i prosjekt «ARK». -
Søker totalentreprenør til ventilasjonsprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Tromsø kommune søker totalentreprenør til ventilasjonsprosjekt ved den gamle lærerskolen.
Bransjekommentar
-
Hvordan definere et plusshus?
FAGARTIKKEL: Hvordan definerer vi egentlig et plusshus? Kort fortalt er et plusshus et bygg som produserer mer energi enn det forbruker, men hva dette faktisk innebærer varierer mellom ulike definisjoner. -
Kjøleanlegg til besvær?
FAGARTIKKEL: Sommeren er her, og mange steder er kjøleanleggene allerede i full gang. Denne sommeren er det noen steder meldt om rekordvarme, og da er det viktig at kjøleanleggene fungerer optimalt. -
- Viktig med trivsel og latter
- Vi trenger flere rørleggere, så vær grei med de vi har. Lærlingene må trives og ha det fint på jobben for at de skal bli. -
- Vi må starte med oss selv
- For å skape et inkluderende arbeidsliv hvor alle skal kunne føle seg inkludert og ønsket, er det viktig at bedrifter tar et tydelig standpunkt i markeringer som Pride. -
Når tar sløsefesten slutt?
KRONIKK: - Hvorfor letes det etter hull for å tette vannlekkasjer i vannrør, når det ikke letes etter energilekkasjer i boliger som kan redusere strømforbruket? Både vann og strøm er et knapphetsgode som vi ikke kan sløse med. -
Fuktgjenvinning til besvær
FAGARTIKKEL: Fuktgjenvinning i roterende varmegjenvinnere, er det en venn eller fiende av inneklimaet? -
Varer ikke ærlighet lengst i anbudsprosessen?
– Det kan ikke være slik at de selskapene som lyver best, er de som skal vinne anbudskonkurransene. Dette er like umoralsk som å sikre seg en toppjobb på bakgrunn av uriktige opplysninger i CV-en. -
Farer ved manglende risikovurdering og ROS-analyse
FAGARTIKKEL: Mange eiere er ikke klar over de farlige situasjonene som kan oppstå med kulde-, klima- og varmepumpeinstallasjoner, hvis sikkerheten ikke er ivaretatt på en ordentlig måte. -
Mangfold er nødvendig for å lykkes
KRONIKK: Selv om flere kvinner oppdager de spennende mulighetene i rørleggeryrket, har vi en svært lang vei å gå før vi er i nærheten av likestilling. -
Viktige krav til oljeutskiller
FAGARTIKKEL: Oljeprodukter i avløpsvannet er veldig uheldig. Alle fossile, syntetiske og biologiske oljer som helles i avløpet kan føre til problemer på avløpsnett og i renseanlegg. Og ikke minst – olje forurenser! -
Gjør pandemi og strømpriser inneklima til en partyvinner?
KRONIKK: Det er bare å innrømme det: «Ventilasjon og inneklima» har ikke alltid vært det svaret på «hva driver du med, da?» som har gitt mest positiv respons i festlig lag. -
- Yrkesfag åpner dører
- Ungdom blir fortalt at de må velge studiespesialiserende for å holde alle dører åpne. Det er direkte feil. Fagbrevet mitt har gitt meg muligheter jeg ellers ikke ville fått og jeg er overbevist om at det har gjort meg bedre rustet til jobben jeg har i dag. -
- Kampen mot prissamarbeid må styrkes
Kronikk: - For å styrke kampen mot ulovlig prissamarbeid bør det legges til rette for mer private søksmål fra kunder og det bør bli mer attraktivt for selskapet å melde fra. -
Taksonomi i Norge – er vi klare?
BRANSJEKOMMENTAR: Hvordan skal man rapportere på grad av bærekraft for bygg- og eiendomssektoren når nasjonalt rammeverk avviker fra EUs metodikk på sentrale områder? Rådgiverne skal bistå, men myndighetene må på banen. -
IT-bransjen – en del av løsningen eller en del av problemet?
KRONIKK: Digitalisering av infrastruktur, næringsliv og samfunnet generelt er et svært viktig steg i retning nullutslippssamfunn og en bærekraftig fremtid. Paradoksalt har IT-bransjen vært dårlige på å sette fokus på hva som kan gjøres bedre i deres eget felt. -
Mobilgigant roper varsku om digitaliseringen
KRONIKK: Mobilbransjen er sterkt involvert i kampen for å trappe opp innsatsen og nå netto nullutslipp i 2050. Hvorfor? På grunn av det store behovet for digitalisering.
Kurs og Seminarer
-
Nordbygg-åpning med 19 norske utstillere
Nordbygg 2022: Etter en rekke utsettelser kunne messegeneralene Peter Søderberg og Lina Hann i dag ønske velkommen til Nordbygg med 920 utstillere. Norge er denne gang representert med 19 ulike selskaper, og det er ny rekord. -
VKE-konferansen nærmer seg
Hovedtemaet for VKE-konferanse 2022 er bærekraft og digitalisering i klimamarkedet – hva skjer og hvor skal vi? -
VKE-konferansen 2022
VKE-konferansen 2022 arrangeres 21. april på Clarion Hotel Oslo i Bjørvika. Tema er bærekraft og digitalisering – hva skjer og hvor skal vi? -
600 tørstet etter faglig påfyll
VA MESSENE 2022: 600 deltakere på dagens VA-messe på Telenor arena fikk daglig leder i VA og VVS produsentene VVP, Bjarne Haugland, til å smile fra øre til øre gjennom hele dagen. -
Danfoss Skolen – Frekvensomformere, grunnkurs 24. mars
Målgruppe: Alle som jobber innenfor prosjektering, installasjon og idriftsettelse. Det er en fordel med litt kjennskap til frekvensomformere. -
Mye å hente under Norsk Vanns fagtreff i mars
Norsk Vann arrangerer sitt årlige fagtreff 7. – 9. mars digitalt. Her blir det tre dager fylt med aktuelle vann- og avløpsfaglige tema. -
Norsk Vann deltar på VA Messene
I mars er det igjen tid for at Norges ledende VA-produsenter tar turen ut i landet for å møte sine kunder på de regionale VA Messene. -
VVS-dagene 2022
Norges viktigste møteplass for energi og miljøteknikk. -
ARCHITECT@WORK 2022
Vi takker til alle utstillere og besøkende for vel gjennomført ARCHITECT@WORK Oslo og vi kan med glede meddele neste dato for messen på Norges Varemesse som er satt til 23. – 24. november 2022. -
Hallingtreff-jubileum flyttes til juni
13. - 15. juni er de nye datoene for 25 årsjubileet til Hallingtreff. Dermed kan de nærmere 300 som allerede har meldt seg på til treffet oppleve Ål og Geilo i vårdrakt som et spennende alternativ til vinterlig prakt. -
Hallingtreff-jubileet må utsettes
25 årsjubileet til Hallingtreff, som skulle vært arrangert 10.-12. januar, er vedtatt utsatt. -
Hallingtreff 2022 følger koronasituasjonen tett
Korona-situasjonen med høye smittetall fører til usikkerhet for en rekke arrangører og deltakere på kurs og konferanser de neste månedene. Arrangørene av Hallingtreff 10.-12. januar 2022 følger situasjonen nøye. -
VA Tour blir VA Messene - er tilbake i mars 2022
COVID 19 tok bokstavelig talt livet av VVPs VA Tour, men utstillerne lever i beste velgående og VVP har lagt en ny plan sammen med Messeselskapet. Nå har VA Tour blitt til VA Messene. -
Påmeldingene strømmer inn til Hallingtreff
Interessen for Hallingtreffs 25 års markering er stor. Onsdag ble det åpnet for påmelding og i løpet av noen få timer hadde 135 deltakere og utstillere meldt seg på. -
- Vi håper på storinnrykk
Påmeldingen til Hallingtreffs 25 års jubileum åpner 10. november. Treffet arrangeres på Ål og Geilo 10. - 12. januar 2022. -
SMART industri 2022
Velkommen til den nasjonale møteplassen for industri- og produksjonsbedrifter i Norge.
Produktnyheter
-
Swegon lanserer Geyser Sky
Swegon lanserer nå Geyser Sky, en ny propan varmepumpe som er optimalisert for høy temperatur. -
Nye EcoStruxure Building Operation 2022-løsninger
Schneider Electric introduserer nye EcoStruxure Building Operation 2022-løsninger. Disse tar i bruk fornybare energikilder og gjør det enklere å koble systemer og data - både i og utenfor bygg. -
Lanserer ArmaFix VVS
PRODUKTNYHET: Armacell presenterer en ny isolert rørklemme, ArmaFix VVS. Denne rørklemmen er basert på resirkulert PET og gir en effektiv isolasjonsløsning for montering av varme-, ventilasjons- og sanitærrør. -
Purus fortsetter sin innovative reise
NORDBYGG 2022: Purus fortsetter med det selskapet betegner som sin innovative reise for tryggere våtrom. Nå lanseres en «talende gulvsluk» under produktnavnet Purus Connect. -
Clivet-Midea - Europas første splitt-aircondition med naturlig kuldemedium
- Nå lanserer ABK-Qviller AS, i samarbeid med Clivet-Midea, Europas første splitt aircondition med naturlig kuldemedium, R-290 propan. Dette er en miljøvennlig og innovativ maskin med en energieffektivitet som rangerer i øverste energiklasse for komfortkjøling. -
Tilbyr rammeavtale på NoDig-prosjekter
AKTUELLE PROSJEKTER: Lillestrøm kommune inviterer til konkurranse om rammeavtale på strømperenovering avløp (NoDig) -
Brødrene Dahl lanserer gjenbruksposer
Brødrene Dahl forsetter det viktige arbeidet rundt miljø- og bærekraftstrategien med å dele ut gratis gjenbruksposer til alle sine kunder i servicesentre på Rørleggerens Dag 11. mars. -
Canes lanserer Huliot Ultra Silent
Canes lanserer Huliot Ultra Silent, et effektivt støydempede avløpssystem som skal gjøer jobben enklere og billigere for rørleggere og entreprenører. -
Artic er Gustavsbergs nye og smarte møbelserie
Artic er Gustavsbergs nye møbelserie. Med Artic er det enkelt å møblere hele badet med en enhetlig design og følelse. Møblene er laget av baderomstilpassede materialer som varer lenge og med minst mulig miljøpåvirkning. -
Hjemmekoselig baderomsdesign med høykvalitetsmøbler i trelook fra Geberit
Treverk på badet har tidligere blitt sett på som utfordrende på grunn av materialets følsomhet for fukt – men løsningen er åpenbar: baderomsmøbler i trelook. Trelook gir baderomsmøbler et varmt uttrykk. Det er ikke uten grunn at tremøbler har blitt populært. Geberit tilbyr en rekke baderomsserier med fuktbestandige møbler av høy kvalitet, som gir badet et elegant og hjemmekoselig uttrykk. -
Finnes det en sammenheng mellom luftkvalitet og helse?
At ren luft er bra for oss er ikke noe nytt. «Ut og få litt frisk luft» har vi hørt siden barndommen. Men hva med inneluften vår? Hvordan påvirker den oss og hva kan vi gjøre for å forbedre den? Og påvirker luften vi puster inn risikoen for å bli dement? -
Swegon lanserer Sigma Sky
Swegon utvider sortimentet sitt med Sigma Sky, en vannavkjølt isvannsmaskin og varmepumpe med kuldemedium R32. -
Lanserer VentiZone
Ventistål har utviklet og lanserer nå VentiZone, et høyaktuelt produkt for næringsbygg. -
Airthings utvider View-serien
Norske Airthings avduker i dag to nye produkter i den populære View-serien på CES 2022 i Las Vegas, verdens største teknologimesse. -
Energimåling i feltet
PEL 104 er en videreutvikling av den kjente energiloggeren PEL103, med 3G og Wi-Fi kommunikasjon. -
AirSecure sier i fra om dårlig inneklima
AirSecure fra ABUS er en smart og enkel CO2- og fuktighetsmåler som forteller deg om luftkvaliteten og fuktigheten - og når du skal lufte ut.
Nyttekjøretøy
-
Først ut med helelektriske Ford E-Transit
De tre første kundeleverte E-Transit i Norge, som nylig ble utlevert hos Kverneland Bil i Stavanger, skal nå settes inn i den daglige driften og levere kontorrekvista og forbruksmateriell til bedrifter i Stavanger og Sandnes-regionen i Rogaland. -
Ford Transit Custom blir helelektrisk
Ford tok i dag nok et stort og viktig skritt på veien mot en helelektrisk fremtid da Ford Pro avslørte de første detaljene om den nye helelektriske E-Transit Custom. -
Fortsetter å sponse Norges Hyggeligste Håndverker
– Vi er svært fornøyd med fortsatt å være hovedsponsor for en kåring som skaper så mye engasjement og stolthet hos håndverkerne, sier Ingvild Øversveen, markedssjef for Volkswagen Nyttekjøretøy i Harald A. Møller AS. -
Først ute med «grønn rørinspeksjon»
JTR Gruppen, med hovedkontor på Nærbø, har fått overlevert sin første helelektriske rørinspeksjonsbil. Trolig er dette den første bilen i sitt slag i Norge. -
Har overtatt Fiat, Alfa Romeo og Jeep i Norge
Fra og med 1. desember 2021 har Bertel O. Steen overtatt importen av bilmerkene Fiat, Alfa Romeo og Jeep til Norge. -
Ford avduker neste generasjon av Ford Ranger: Smartere, tøffere og enda mer praktisk i bruk
Ford avduket i dag den smarteste, tøffeste og mest kapable Ranger pickup som noensinne er utviklet. -
Ranger i fire spesialutgaver
I løpet av året har Norge og Europas mest solgte pickup så langt i år, Ford Ranger, kommer i fire nye spesialutgaver. Nå skal de nye variantene prøvekjøres av europeisk presse. -
Tvinges til å kjøpe flere biler
Dagens regelverk tvinger KTV Group-eier Kennet Nilsen til å kjøpe flere biler enn han trenger. Årsaken er seteavgiften. Et baksete koster bygg og anleggsbedriften 674 000 kroner. -
Salgsstart på elektriske EQV varebil
Mercedes-Benz EQV varebil er et elektrisk alternativ med høyt fokus på komfort. Bilen har en rekkevidde på opptil 357 kilometer (WLTP), og kan hurtiglades med opptil 110 kW. Prisene starter på kr. 689.900,- og den kan bestilles allerede nå. -
Nye Ford E-Transit skal snart testes av norske kunder
Norge er et av tre land hvor den nye helelektriske varebilen Ford E-Transit snart skal tas i bruk i et stort kundetestprosjekt som gjennomføres i Europa. -
Ford lanserer to nye Ranger-spesialvarianter: Stormtrak og Wolftrak
Ford Ranger var Norges mest solgte pickup i Norge i fjor. Til høsten kommer den i ytterligere to spennende og eksklusive spesialvarianter: Ranger Stormtrak og Ranger Wolftrak. -
Toyota er Norges mest kjøpte bilmerke i første kvartal
Med over 6000 nyregistrerte biler så langt i år, topper Toyota listen over landets mest populære bilmerker ved å være størst både på person og varebil. -
Satser på elektriske varebiler
Bilansvarlig Ståle Thuv i Assemblin kunne uka før påske ta imot de første seks av i alt 32 nye, elektriske varebiler. -
Ford lanserer smarte speil for varebiler
Nå kan du få ettermontert et smart bakspeil til Transit Custom og 2T Transit. Speilet gir deg full oversikt bakover dersom du har varebil uten vindu bak eller fullastet bil. -
Ford utvikler egne lyspanel for å gjøre veiarbeid tryggere
Hvert år blir veiarbeidere som jobber langs europeiske veier skadet eller drept. Nå har Ford utviklet et eget avansert lysende panel som skal gjøre bilene og veiarbeiderne tryggere og synligere langs veien på mørke kvelder. -
Ford Transit utmerker seg i Euro NCAP-test
Ford Transit 2T og Transit Custom er to av varebilene med best aktiv sikkerhet på det europeiske markedet. Det viser en stortest av en rekke populære varebiler i Europa foretatt av det uavhengige kollisjonstestprogrammet Euro NCAP.