Dystert bilde av sikkerhet i vannbransjen

 
Dystert bilde av sikkerhet i vannbransjen
ARCTIC ENTREPRENEUR 2023: Saneringshastigheten i det norske vann- og avløps ledningsnettet er så lav at det vil ta 150 år fornye et ledningsnett som strekker seg sju ganger rundt ekvator.

Av Odd Borgestrand

Under VA-seminaret på Gardermoen i dag ble det tegnet et svært dystert og til dels dramatisk bilde av leveransesikkerheten. Daglig leder i TroVA og leder av den norske arbeidsgruppa og styremedlem i den skandinaviske gravefrie foreningen, SSTT, Jan Stenersen, var under dagens VA-konferanse på Gardermoen tydelig på at situasjonen er prekær under bakken.

Stadig større trussel

Ledningsnettet for vann og avløp i Norge er på svimlende 280.000 kilometer.100.000 kilometer er offentlig eid, og 180.000 kilometer er eid av huseierne. VA ressursgruppa i MEF har forsøkt å få ansvarlige myndigheter til å gi et situasjonsbilde med tanke på sikkerhet i norsk vannforsyning, men ingen ønsket å i noe om et så sensitivt område. Teknisk ukeblad hadde nylig et større oppslag om cyberangrepene som blir en stadig større trussel mot det norske drikkevannet. Dette kommer i tillegg til den tikkende bomben som ligger gjemt under bakken.

Hevet beredskap

Jan Stenersen framsto med et budskap som bransjen kjenner til, men som offentlige myndigheter ikke ønsker å snakke mye om.
- Sikkerhet har vært et tema i norsk vannbransje i en rekke år. Det er godt folk flest ikke vet det vi i bransjen vet, sa Jan Stenersen.  
Nå er det hevet beredskap på grunn av krigen i Ukraina, og det handler om både leveransesikkerhet og vannkvalitet. 
- Skal dette opp på et forsvarlig nivå blir det til en svært høy pris. Stenersen mente det nå var nærmest panikksituasjon i Norsk Vann med tanke på vannsikkerhet rundt om i kommunene.

Fortsatt stort vanntap

Norske kommuner snakker ikke lenger om vannlekkasjer, men om vanntap. Dagens lekkasjer blir ikke mindre. Vannbransjen vil slite med sitt omdømme dersom lekkasjene fortsetter å øke og robustheten svekkes. Kostnadene på vannlekkasjer er enorme fordi kommunene må betale for rensing av vann på avveie. 30 prosent av produsert vann forsvinner fortsatt på vei ut til abonnentene. Stenersen mente kommunene har en rekke utfordringer med alt for mange oppgaver innen vann og avløp. 

- Beslutningsvegring

- Det påvirker hele situasjonen i bransjen. Det gjelder bemanningsutfordringer, forvaltningsoppgaver, kunnskap om drift, offentlige anskaffelser, omdømme og tillit i egen organisasjon. Totalt sett ender dette i beslutningsvegring. Nå må ansvarlige statlige myndigheter ta tak før det situasjonen kommer helt ut av kontroll, mente Jan Stenersen.

Kommunikasjonsrådgiver Frode Skår i Norsk Vann deltok også under VA-seminaret, men ønsket overfor VVS aktuelt ikke å kommentere sikkerhetsnivået i norsk vannforsyning.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår