Eiendomsteknologi kommer for fullt

 
Eiendomsteknologi kommer for fullt«LIVING LAB»: Aase Gruppen har installert proptech i sitt historiske 100 år gamle hus på Helsfyr. Bygget blir stadig smartere, mens medarbeiderne er oppdatert på den nyeste teknologien. F.v. Administrerende direktør Kristian Reinertsen, arbeidende styreleder Elisabeth Aase og daglig leder Arthur S. Jensen i Aase Teknikk.
I fjor var proptech en snakkis. I år implementeres eiendomsteknologi for fullt i Norge.

Av Bjørn Laberg

Aase Gruppen tar nå temperaturen på proptech i eget hus – og ser et kjempepotensial for mer effektiv drift og redusert energibruk. Konsernet på Helsfyr i Oslo er blant en rekke av ledende aktører i norsk byggebransje, som tar i bruk eiendomsteknologi nå.

- Vi mener at det virkelig store potensialet for å gjøre eiendomsbransjen mer bærekraftig, ligger i alle tiltak som kan gjennomføres i eksisterende bygg – for å gjøre dem smartere, mer bærekraftige og fremtidsrettede, sier daglig leder Arthur S. Jensen i Aase Teknikk.

100 år gammelt bygg

70-80 prosent av dagens større bygg har ikke sentralt driftsanlegg. Proptech gir et stort potensial for mer effektiv drift og redusert energibruk i eksisterende bygg. Arbeidet med feildiagnostisering og energioptimalisering er også viktig sett i et bærekraftperspektiv: 80 prosent av dagens bygningsmasse fortsatt vil være i bruk i 2050. 4. september installerte Aase proptech i eget hus, for å lære mer om mulighetene ny teknologi gir i eksisterende bygg. Det 100 år gamle bygget i Fyrstikkalléen, huser selskapet som gjennom prosjekter innen byggeadministrasjon, forvalter og skaper verdier for over 10 milliarder kroner.

Blir selvlærende

Ved hjelp av rimelig sensorikk, blir eldre bygg selvlærende via overvåkning av brukermønsteret. Mengder data hentes fra sensorene og sendes opp i skyen.
- Proptech gir oss innsikt og styringsmuligheter til betydelig lavere kostnad enn tidligere. For en veldig lav kostnad kan vi rulle ut sensorikk, som vi bruker på for eksempel kartlegging av inneklima. Og slik får vi innsikt i bygget, og se hvordan vi kan optimalisere. Så kan vi mer målrettet gå inn å foreslå tiltak i kombinasjon med de klassiske tiltakene, enten ved å oppgradere komponentene som sitter der, eller ved å supplere med nye enkeltkomponenter, sier Arthur S. Jensen.

- Veien til å kartlegge tilstanden og for optimalisering av energibruk i et bygg, går nå via proptech, forklarer senior prosjektleder Bjørn-Yngve Kinzler Eriksen i Aase Teknikk. Trådløs teknologi tar bort mange kilometer med kabling i bygget, og med sensorikk kan byggingeniørene:

• Dokumentere inneklima og analysere driftsmønster
• Identifisere områder hvor tiltak er nødvendig
• Sikre verifikasjon av leveranser innen tekniske anlegg

Fra pekestokk til laserverktøy

Tidligere når man skulle feilsøke på bygg, måtte man «grave seg ned» i byggets dokumentasjon. Ved hjelp av proptech kan man for eksempel måle innendørs luftkvalitet, og prosjektere ut fra hvor mange som skal bruke bygget. Litt som da takstmannen gikk fra pekestokk til laserverktøy, gir teknologien nøyaktige svar, men svarene må benyttes riktig for å gi verdi.
- I eksisterende bygg kan vi ved hjelp av disse dataene, omprioritere og tilpasse bygget til dagens krav og dagens bruk. For oss er det viktig å være oppdatert på den nyeste teknologien, for å se muligheter og forstår våre kunders behov, sier Kinzler Eriksen.
Sammen med smartbyggrådgiver Tommy Hagenes installerte Aase inneklimasensorer i hele bygget sitt, i samarbeid med Airthings sin Healthy building solutions.

Har tatt av

De siste årene har det vært en eksplosiv vekst innen sensorikk både hos forbruker og aktører i markedet. Tommy Hagenes, grunnlegger av Energy Control AS, opplyser at proptech «har tatt av» i Norge i år. Aase er et av 100 selskaper Hagenes har implentert proptech i så langt i år.
- Frem til 2018 var proptech noe vi snakket om. I 2019 handler vi. I år har jeg vært med på implementeringen av proptech i 100 bygg. Tankesettet nå går ut på å samhandle, bransjer blir mer datadrevne og begynner å implementere teknologien. Men teknologiens begrensninger er mennesker. For optimal bruk, må vi må få med vår egen organisasjon og vi må få menneskene med på utviklingen, sier Hagenes.

- God strategi er viktig

Smartbyggrådgiveren opplyser at det er viktig å ha en god strategi ved bruk av proptech.
- Du må ha klart for deg: Hva ønsker du å oppnå med teknologien? Er det innsikt? Gjelder det inneklima? Er det tekniske anlegg hvor man ønsker å kontrollere? De ulike sensorene har ulike egenskaper. Det er også viktig å tenke sikkerhet og bruke anerkjente sensorleverandører, som gir tilgang fra API og som er forpliktet til å slette dataene, sier Hagenes.
Senior prosjektleder Bjørn-Yngve Kinzler Eriksen understreker at det ikke handler om teknologien i seg selv, men hva den kan gjøre. Hvordan man bruker innsikten, gode data og plasseringen av sensorer er viktig.
- Sensorikken har blitt billig, og de tar lite plass og kan masseproduseres. Man kan plassere flere sensorer i en liten dings. Men dette er bare verktøy for å oppnå mål. Proptech brukes som et supplement til kunnskapen vår, påpeker Kinzler Eriksen.

Fakta: Proptech
• Proptech står for property technology. På norsk blir det eiendomsteknologi.
• Teknologien kan brukes i næringsbygg og i private, i alt fra visninger, kjøp og salg til sensorikk.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår