Elektriske arbeider utføres ulovlig

 
Elektriske arbeider utføres ulovligIllustrasjonsbilde: Getty Images
El-bransje og forsikringsselskap advarer: Det omsettes for nærmere 600 millioner kroner av aktører som utfører ulovlige elektroinstallasjoner I Hordaland årlig. Elektrobransje og forsikringsselskap frykter for liv og helse til hordalendingene.

(kilde: Arvid Steen / Nelfo)

- Kanskje vi har vært for dårlige til å informere om farene og konsekvensene av å bruke ufaglært arbeid innen vår bransje. Men nå står vi sammen, og skal iverksette tiltak for å begrense svart arbeid i vår bransje. I løpet av 2019 håper vi blant annet å sette i gang en kampanje for å informere om farene og konsekvensene ved å bruke ufaglærte til elektrisk arbeid, sier regionsjef Morten Mjeldheim i Nelfo, el-entreprenørbransjens landsforening.
BKK Elsikkerhet, Thunestvedt AS, Tryg Forsikring og el-bransjens arbeidsgiverforening, Nelfo er alvorlig bekymret for brannsikkerheten til vestlendingene. De vil nå sette søkelys på hvordan el-bransjen kan gjøre livet tryggere for vestlendingene. De mener at det er på tide å gjøre noe - før liv går tapt på grunn av ulovlig utførte elektriske arbeider.

Kan stenge strømmen til vestlandske bedrifter
En annen organisasjon som har en god oversikt over el-installasjoner hos private og bedrifter er BKK Elsikkerhet AS, som utfører myndighetspålagte kontroller på elektriske installasjoner. Helge M. Andersen leder BKK Elsikkerhet AS. Det er hans avdeling som utfører myndighetspålagte kontroller på elektriske installasjoner.

- Avdekkes alvorlige feil i det elektriske anlegget har vi forskjellige reaksjonsmidler som vi kan benytte. Stenger vi strømmen kan dette medføre alvorlige konsekvenser for de de fleste. Det skjer ikke ofte, men vi gjør det dersom det er fare for liv og helse, sier Andersen.

Han er skremt over omfanget og de alvorlige funn som de har avdekket der ufaglærte har utført elektroarbeid. Vi kaller dette El-krim og øker nå vår ressursbruk for å avdekke disse forhold.

– Det er nok flere årsaker til at det foregår elektroarbeider av ufaglærte, men en av årsakene er enkel tilgang til billig elektromateriell. Dermed er terskelen senket i forhold til å få ufaglærte til å gjøre jobben for seg. Vi har stoppet ulovlig elektroarbeid for drøyt 100 millioner kroner det siste året i Bergen og Hordaland. Det sier seg selv at mørketallene er enorme. Vi greier ikke sjekke alle. Nå frykter vi at morgendagens brannårsak er feil i det elektriske anlegget bygget av ufaglærte, sier Andersen.

 

Livsfarlig å ikke bruke fagfolk
BKKs el-sikkerhetsekspert får støtte av Hordalands største elektrofirma, Thunestvedt AS. Administrerende direktør, Andrè Teigen tror at mange prioriterer å spare noen kroner foran å bruke fagfolk som gjør et godkjent arbeid.

– Vi vet at mellom 300-600 millioner kroner årlig, omsettes av aktører som utfører ulovlige elektroinstallasjoner i Hordaland. Jeg tror ikke alle skjønner alvorlighetsgraden av å tukle og installere elektrisk anlegg uten at det er korrekt utført av fagfolk. Hvert år ser våre montører el-anlegg som er brannfarlige. Det du kanskje sparer på å hyre inn svart arbeidskraft, kan fort bli en økonomisk ruin for deg når huset ditt brenner ned. I alvorlige tilfeller kan liv gå tapt, sier, sier direktør i Thunestvedt Elektro, Andrè Teigen.

Du kan miste forsikringen din
Forsikringsbransjen vet også godt om at tallene for svart arbeid innen elektrobransjen øker. Det bekymrer også dem, forteller forebyggelsesekspert i Tryg forsikring, Øyvind Setnes.

– Vi er glade for at en samlet elektrobransje i Bergen og Hordaland ønsker å informere om svart arbeid innen elektro. Og vi skal være med å bidra med forebyggende informasjon og hjelpe bransjen.

Ikke alene i kampen
Kvartetten BKK Elsikkerhet AS, Thunestvedt AS, Tryg forsikring og el-entrprenørbransjens landsforening,Nelfo er ikke alene i kampen mot svart arbeid innen elektrobransjen. BKK har et tett samarbeid med andre tilsynsetater og bistår blant annet A-krim Hordaland, som består av Skatteetaten, Kemneren, NAV, Politiet og Arbeidstilsynet.
– Vi har økt intensiteten mot ulovlige arbeider de siste årene. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) åpner også opp for at vi kan bruke mer ressurser på dette arbeidet. Vi avdekker flere og flere aktører som ikke følger lover og retningslinjer innen el-faget. Med økt satsing i årene framover, håper vi å stoppe enda flere useriøse aktører, og dermed gjøre det mindre fristende å bruke ufaglært arbeidskraft, sier Andersen.

Bransjen må ta ansvar
NELFO mener også at deres egne medlemmer må være enda mer på hugget for å stoppe useriøse aktører i bransjen. I tillegg ønsker han også at de seriøse elektrikerne skal være med å ta et ansvar for å være med på å rydde opp i egen bransje.

­– Våre medlemmer skal ikke løpe rundt på byggeplasser å «leke politi» men vi har bedt dem om å være på vakt, og rapportere inn mistanker om svart arbeid. Bransjen må også ta et ansvar, og tilbakemeldingene fra våre medlemmer er at de ønsker også å være med i kampen mot kriminelle på arbeidsplassene. For oss handler det også om å bygge fagstolthet. Det skal ikke være slik at det er «ok» å bruke svart arbeidskraft i el-bransjen, sier Mjeldheim, fra Nelfo Bergen og Omegn.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår