- Endelig inn på kjøkkenet

 
- Endelig inn på kjøkkenetBildet: Daglig leder i Fagrådet for våtrom, Cato Ove Karlsen, innrømmer at det har tatt tid å ta utfordringene på kjøkkenet på alvor. Foto: Odd Borgestrand
VÅTROMSDAGENE: Fagrådet for våtrom kan ikke lenger lukke øynene for at kjøkkenet i realiteten er blitt et våtrom, og at soverom og bad også i moderne hjem er blitt en felles enhet. Nå lover daglig leder Cato Ove Karlsen at fagrådet skal komme på banen i samarbeid med SINTEF Byggforsk.

Av Odd Borgestrand

Temaet kjøkken ble ikke belyst under Våtromsdagene, som ble arrangert i Oslo torsdag og fredag, men Karlsen bekrefter overfor VVS aktuelt at styret i Fagrådet nå har bestemt seg for å innlemme kjøkken i sin rådgiver- og opplysningsaktivitet.

Lærer av svenskene
Fagrådet vil i stor grad basere seg på det arbeidet svenske bransjeorganisasjoner har gjennomført. Flere anvisninger vil bli oversatt til norsk og formidlet ut i bransjen uten at dette skal koste for mye. Mye vil komme på plass i løpet av første kvartal 2019.
- Norge og Sverige har mye til felles når det gjelder byggeskikk, og mye av det svenske materiellet kan derfor overføres til det norske markedet. I våtrom har svenskene satset langt mer på åpne anlegg enn det som er vanlig i Norge. De benytter også i stor grad foliemembraner, noe som kommer mer og mer også i Norge. Mye av det svenskene allerede har implementert kommer nå inn i norske bedrifters hverdag, mener Karlsen.

Kjøkken er ikke våtrom
Forskningsleder i SINTEF Byggforsk, Lars-Erik Fiskum slår fast at kjøkken er ikke bygd som våtrom. Samtidig gjør flere vanntilkoblede maskiner at kjøkkenet nå er mer utsatt for vannskader enn tidligere. Bransjepraksis og ulik tolkning av TEK fører til mange dårlige løsninger, mener han. Han henviser til svensk vannskadestatistikk der kjøkkenet nå har tatt over som boligens mest vannskadeutsatte rom, og Fiskum antar at situasjonen er tilsvarende i Norge. En tredel av alle vannskader i Sverige kommer i kjøkkenet, mens 28 prosent oppsto i andre våtrom. For noen år siden var situasjonen motsatt.

- Kjøkkenet har de siste årene fått flere løse, vanntilkoblede maskiner som oppvaskmaskin, kjøleskap, og kaffe/vannmaskiner. Dette er produkter som er mer skadeutsatt enn de faste rørinstallasjonene som rør, ventiler og armatur, fordi de ikke har samme krav til teknisk dokumentasjon og montering.

- Det største problemet er testtrykket. Utstyr er testet med et trykk på et par kilo, mens det norske trykket ligger på det dobbelte. Kjøkkenet skal ikke være et våtrom i ordets rette forstand, og soverommet skal heller ikke være et bad, slik det har utviklet seg til i enkelte boliger, sier Cato Ove Karlsen. 
- Vi følger med på trendene, men det er viktig at den tekniske siden også blir en del av estetikken. Derfor har vi kurs i FFV-regi av arkitekter, slik at de blir gjort oppmerksomhet på de tekniske hensynene, sier han.

Ting tar tid
Karlsen innrømmer at det har tatt litt for lang tid før Fagrådet for våtrom tok beslutningen om ta tak i kjøkkenutfordringene som et tillegg til våtrom.
- Selv hos oss, som en liten organisasjon, tar ting tid, sier han. Han hadde håpet at myndighetene og andre bransjeorganisasjoner innen byggenæringen også hadde tatt tak i problemstillingen og bidratt noe mer. Karlsen vil ikke peke på helt konkrete organisasjoner for å tråkke noen av dem på tærne. 

- Nå blir i det minste fagrådets egne medlemsbedrifter utfordret. Blant disse finner vi tunge aktører som Rørentreprenørene Norge, Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg, EBA, Faggruppen for bygg og anlegg, VA og VVS produsentene, VVP, Byggevareindustrien og Huseiernes Landsforbund.

- Det er viktig at bransjeorganisasjonene nå løfter fokuset opp på fag. Det har vært veldig mye KS de siste årene, og kvalitetssikring har nesten utviklet seg til å bli et skjellsord, noe som absolutt ikke har vært hensikten. Det er få som prater fag, og det syns vi i Fagrådet er trist, sier Karlsen til VVS aktuelt.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår