Energimålinger må tidlig inn

 
Energimålinger må tidlig innBildet: Programsjef for bygg og varme i Enova, Helle H. Grønli
Erfaringer fra prosjektet "Formålsdelt energibruk i energieffektive yrkesbygg" viser at det er viktig å tilrettelegge for detaljert måling av energibruk allerede i prosjekteringsfasen.

Enova satte i fjor høst i gang måleprosjektet "Formålsdelt energibruk i energieffektive yrkesbygg" for å dokumentere faktisk energibruk i et utvalg bygg på lavenergi- og passivhusnivå. Utvalget består av tre skoler og fem kontorbygg.

- Gjennom detaljert måling kan byggeier avdekke feil og mangler, og samtidig ha god kontroll over energibruken. I prosjektet skal faktisk energibruk sammenliknes med beregnet bruk. Energibruken skal dessuten bli registrert på ulike formål som ventilasjon, tappevann, belysning, oppvarming og kjøling, forklarer Programsjef for bygg og varme i Enova, Helle H. Grønli.

Kostbart
Allerede i startfasen av prosjektet har det dukket opp erfaringer Enova mener det er viktig å dele.

- Det viser seg at det er store variasjoner i hvor godt byggene er tilrettelagt for detaljert måling. Noen av byggene var godt instrumentert fra før og hadde bare behov for et fåtall ekstra målere. Andre var dårlig tilrettelagt og har hatt behov for endringer både inne i tavler og i elektriske kurser.
Prosjektet har tatt høyde at det ville være nødvendig å installere ekstrautstyr for å sikre gode målinger, men dette behovet har vært enda større enn forventet. Dette gjelder spesielt utstyr som måler den elektriske energibruken, sier Grønli.

Lærdommener at utbyggere bør tilrettelegge for detaljert energimåling allerede i prosjekteringsfasen av et bygg.
- Det er kostbart å sette inn ekstra måleutstyr og gjøre tilpasninger i etterkant. Om ikke utbyggeren ønsker formålsdelt energimåling fra dag 1, bør man i det minste sørge for at det er enkelt å ettermontere måleutstyr ved behov.

Tavlerot
Prosjektet har avdekket en rekke utfordringer som gjør ettermontering krevende. Blant
annet så er det stor variasjon i hvor godt el-tavler er bygget opp. I enkelte tilfeller er de rett og slett rotete, og det skilles for eksempel ikke mellom lys og teknisk utstyr gjennom egne hovedbrytere.
- Prosjektet har også møtt utfordringer med at oppbyggingen av el-tavler ikke har samsvart
med dokumentasjonen. Det henger nok sammen med at denne dokumentasjonen ikke
alltid blir oppdatert når utbygger gjør endringer i byggeprosessen, sier Grønli.

Hun mener disse utfordringene kan løses med relativt enkle grep.

- Utbyggerne må investere i el-tavler som har stor nok kapasitet til at målere kan ettermonteres, og sørge for ryddig organisering av elektriske kurser. El-anlegget bør ha egne kurser og hovedbrytere for ulike formål. I tillegg må selvfølgelig dokumentasjonen oppdateres når det blir gjort endringer.

Data-uthenting
På enkelte av byggene har det vært vanskelig å hente ut data fra det måleutstyret som er montert.
- Dermed får ikke byggeieren tilgang og kontroll på faktisk energibruk. Utbyggerne må stille krav om at det er lett å eksportere data når de kjøper sentralstyringsanlegg. Utbyggerne bør også definere krav til energioppfølgingssystemet allerede i prosjekteringsfasen, avslutter Grønli.
Det tas sikte på å gjennomføre målinger over en periode på minimum ett år fra august 2014. Endelig rapport på prosjektet skal foreligge høsten 2015. Lærdommen fra prosjektet vil blant annet gi innspill til hvordan energibruk bør etterprøves i yrkesbygg, og om det er enkelte formål som bør ha mer fokus enn andre.  


Disse byggene blir undersøkt:

• Høvik skoleanlegg, Lier Kommune

• Marienlyst skole, Drammen Kommune

• Nardo skole, Trondheim Eiendom

• Malmskriverveien 4, Entra Eiendom AS

• NVE bygget, Entra Eiendom AS

• Papirbredden II, Papirbredden Eiendom AS

• Professor Brochs gt 2, KLP Eiendom Trondheim AS

• Strinda Administrasjonsbygg, Statnett SF

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår