- Energimeldingen er blitt en kraftmelding

 
- Energimeldingen er blitt en kraftmeldingBildet: Administrerende direktør i BNL, Jon Sandnes (Foto: Odd Borgestrand)
- Regjeringens energimelding er blitt en kraftmelding, hvor produksjon av vannkraft står i sentrum. Det er ingen forslag til hvordan regjeringen vil øke energieffektiviseringen i eksisterende bygg, hvor nær 40 prosent av stasjonær energibruk skjer, sier Jon Sandnes, adm. dir i BNL.

 Meldingen er god på analyse og fakta om kraftmarkedet, men den mangler med noen få unntak politikk og virkemidler

- Regjeringen sier den vil sette et ambisiøst, kvantitativt mål for energieffektivisering fram mot 2030, men målet er for oss svært diffust. OED vil måle energieffektivisering som energiintensitet, og at denne skal reduseres med 30 prosent innen 2030, sier Sandnes videre.

Energiintensitet er definert som energibruk/BNP.

- Foruten at dette blir et bevegelig mål, virker det ikke å være videre ambisiøst.  Vi oppfatter det å være en fortsettelse av dagens politikk for energieffektivisering av eksisterende bygg, og det bygger ikke opp under intensjonen i klimameldingen om å redusere energibruken vesentlig fram mot 2020. Riksrevisjonens undersøkelse i 2015 av myndighetenes arbeid med energieffektivitet i bygg, konkluderer med at Enovas boligsatsing så langt har hatt liten effekt og for yrkesbygg kun en begrenset effekt.

BNL mener det må settes et konkret og kvantitativt mål for energieffektivisering målt i TWh. Den frigjorte energien kan gå til å fase ut fossil energi, bidra til utslippskutt i andre sektorer og minsker presset på norsk natur ved utbygging av kraft og overføringsnett.

- BNL foreslår at det skal brukes 10 TWh mindre i eksisterende bygg i 2030 enn i 2015, sier Jon Sandnes, administrerende direktør i BNL. Reduksjon av energibruk i nybygg er regulert i forskrift og er i dag godt ivaretatt i regelverket.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår