Energinøytrale renseanlegg kommer

 
Energinøytrale renseanlegg kommerBildet: Salgssjef i Krüger Kaldnes, Sofia Knudsen. (foto: Odd Borgestrand)
– Morgendagens avløps renseanlegg blir ikke lenger et renseanlegg men et kraftverk. I dette kraftverket skal vi produsere energi framfor å forbruke energi. I tillegg vil det bli et sterkt fokus på gjenvinning av fosfor.

Av Odd Borgestrand

Salgssjef for det kommunale markedet og industrimarkedet i Krüger Kaldnes, Sofia Knudsen, tegner ikke et fjernt framtidsbilde, men dagens teknologi som gjør det mulig å omskape renseanlegg til kraftverk. Denne teknologien videreutvikles i en rekke internasjonale miljøer. Hos Krüger Kaldnes handler det om å levere innovative løsninger som skaper verdi både for kundene og for miljøet, står det i firmaets egen-beskrivelse.

Jæren tidlig ute
Sentralrenseanlegget på Nord- Jæren, SNJ, er et av anleggene som snart settes i drift som et energinøytralt anlegg. Her har Krüger Kaldnes levert en del av utstyret. I det nye renseanlegget skal vannet ledes gjennom finfiltrering før det biologiske trinnet, dette for å få mer potent slam som igjen øker gassproduksjonen.

Det energiproduserende renseanlegget
– Dagens norske renseanlegg er et oppsamlingssted for avløp som vi helst ikke ønsker å se. Her er det tilsetning av kjemikalier og betydelig forbruk av energi for å få noen sluttprodukter ut, enten i form av rent vann eller slam for jordbruksformål. Energinøytrale renseanlegg forutsetter en viss størrelse. Mange anlegg i Norge er ikke på dette nivået, men mindre renseanlegg kan samle slammet fra disse anleggene på et sentralt sted, og dermed utnytte slammet på en best mulig måte, mener Knudsen.

De siste månedene har det vært stort fokus på utslipp av plast i naturen. Nå arbeides det for å kunne benytte slam fra avløpsrenseanlegg til å produsere en hundre prosent nedbrytbar plast. Plasten skal være nedbrytbar ved normale temperaturer.
– Nå kan vi produsere plast som forsvinner i jordsmonnet etter seks måneder. Dette kan bli en del av «fabrikken» i tilknytning til et renseanlegg, antyder Knudsen.

Må løfte blikket
– Norske kommuner må se dette i et langsiktig perspektiv og løfte blikket. Resultatene kommer ikke i morgen, med unntak av de selskapene som har store anlegg som inkluderer biogassproduksjon. De vil se effekten av sitt energiforbruk umiddelbart. Vi må tørre å se alternativene til de tradisjonelle anleggene som vi har bygget siden 70-tallet. Av klimamessige årsaker bygger vi anleggene innendørs, og det gjør også noe med fotavtrykket i det vi bygger ut. Vi må våge å se på andre typer renseprosesser enn de tradisjonelle for å redusere byggearealet mest mulig.  Vi må legge vekt de gamle tegningene nå, sier Knudsen med en viss ironi.

– Norske kommuner er tidvis svært konservative, men ikke uten unntak. Vi har mange små kommuner i dette landet uten kapasitet og anledning til å oppsøke de nyeste løsningene. Tankene og ideene ønsker vi å spre utover landet, understreker Sofia Knudsen.

Hele artikkelen kan du lese i VVS aktuelt 6, som nå er på vei ut til våre lesere

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår