Enklere for sjåfører med yrkesbil

 
Enklere for sjåfører med yrkesbil
Eiere av bil med grønne skilter får nå en enklere hverdag. Nå kan de selv velge hvordan privat bruk av bilen skal skattlegges, og dermed større fleksibilitet til å kombinere privat- og jobbkjøring.

I 2015 åpnet Skatteetaten for at privat bruk av varebil klasse 2 (bil med grønne skilter) kunne skattlegges etter faktisk bruk. Det vil si at den ansatte kan betale per kilometer når bilen blir brukt til private formål.

- Dette var et viktig steg i riktig retning, som gjorde at mange ikke trengte å kjøre omveier for å parkere yrkesbilen før de kunne dra i butikken. Utfordringen har vært at selskapene har måttet binde seg til beskatningsmodell ved årsskiftet. Nå er årsskifteregelen fjernet. For å kunne skattlegges for faktisk bruk, må man ha elektronisk kjørebok installert i bilen. Da trer beskatningsmodellen i kraft fra første hele måned, forteller Annar Bøhn, daglig leder i Autogear.

Autogear er et norsk teknologiselskap som spesialiserer seg på kjøregodtgjørelse og elektronisk kjørebok.

- Å skattlegges for faktisk bruk betyr at det beregnes skattepliktig fordel per private kilometer. Derfor er det en langt mer rettferdig modell, enn sjablong-modellen, hvor du blir skattlagt basert på bilens listepris uavhengig av hvor langt du kjører, fortsetter Bøhn.

Takket være kjøregodtgjørelse er det enkelt for ansatte å «låne bort» bilen til jobben på sporadiske turer. Å låne jobbens bil til privatturer har derimot vært vesentlig mer komplisert.

- Det er viktig å legge til rette for økt fleksibilitet i bruk av biler jobb og privat. Enorme pengesummer står parkert på landets parkeringsplasser, og det bør være et mål å få opp utnyttelsesgraden i bilparken. Det sparer både bedrifter, ansatte og miljøet på, sier Bøhn.

Konkret om de nye regelendringene finner du her.

Her ser du hva som skiller de ulike modellene:

Individuell verdsettelse

 • Ansatte skattlegges per kilometer kjørt privat
 • Satsen er på 3,40 kr per km
 • Private kilometer er all privat kjøring, samt kjøring mellom hjem og arbeidssted.
 • Kan tre i kraft fra første fulle måned etter installasjon av elektronisk kjørebok

Sjablongmodellen

 • Ansatte fordelsbeskattes basert på bilens listepris
 • Bilens listepris reduseres med et bunnfradrag på 50%, opptil 150.000 kr
 • På nedjustert listepris benyttes satser etter sjablonreglene:
  • 30% av listepris inntil 293.200 kroner
  • 20% av overskytende listepris
  • Hvis bilen er 3 år eller eldre i inntektsåret, reduseres listeprisen med ytterligere 25% før inntektstillegg beregnes.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår