Enova skal produsere mer strøm enn de selv trenger

 
Enova skal produsere mer strøm enn de selv trengerBildet: Powerhouse Brattørkaia, som er tegnet av arkitektfirmaet Snøhetta, får et usedvanlig lavt energiforbruk. Illustrasjon: www.mir.no
Enova skal flytte til Entra sitt nye Powerhouse Brattørkaia i Trondheim. Bygget skal kunne produsere mer enn dobbelt så mye fornybar energi som det selv forbruker.
Pionerprosjekt i klimakampen
Huset er Norges første nybygde energipositive kontorbygning, og vil ifølge over tid produsere mer energi enn det forbruker. Det er partnerne Entra og Skanska står for byggingen og Snøhetta er arkitekt. Byggearbeidene startet 2 mai 2017 og vil pågå i nesten to år.
– Entra og Enova deler et sterkt engasjement for å bekjempe klimaendringer, og i denne sammenheng er Enova en viktig rådgiver og partner. Powerhouse Brattørkaia er et pionerprosjekt når det gjelder teknologi, energieffektivitet og produksjon av grønn energi, og vi gleder oss til å ønske Enova velkommen til dette ambisiøse og innovative næringsbygget, sier administrerende direktør i Entra, Arve Regland.
 
Skal produsere dobbelt så mye som det vil trenge
Powerhouse Brattørkaia, som er tegnet av arkitektfirmaet Snøhetta, får et usedvanlig lavt energiforbruk, og utnytter sol og sjøvann til oppvarming og kjøling. Bygget vil dekkes med 3 000 kvadratmeter solceller og gjennom dem produsere rundt 500 000 kWh fornybar energi hvert år. Dette er mer enn dobbelt så mye som bygget selv forbruker til varme, kjøling, ventilasjon og belysning, og medfører at bygget har et positivt energiregnskap over livsløpet inkludert all energi som går med til byggeprosess, materialer og avhending. Prosjektet tar sikte på miljøklassifisering BREEAM-NOR Outstanding og energiklasse A. Bygget har tidligere fått støtte fra Enova, som nå har inngått leieavtale med Entra på 2 560 kvadratmeter.
 
Mye er utleid
Byggeprosjektet ble startet i 2017 og ferdigstilles våren 2019. Bygget blir på 18 200 kvadratmeter og er nå 64 prosent utleid. Andre leietakere er blant annet Skanska, Teekay og Sopra Steria.
Om Powerhouse
Powerhouse representerer et samarbeid om utvikling av plusshus og består av eiendomsselskapet Entra, prosjektutvikleren og entreprenøren Skanska, miljøstiftelsen ZERO, arkitektkontoret Snøhetta, rådgivningsselskapet Asplan Viak.
Et Powerhouse vil produserer mer ren og fornybar energi over livsløpet, enn det som blir brukt til produksjon av byggevarer, oppføring, drift og avhending av bygget.
 

Her kan du lese mer om Powerhouse: www.powerhouse.no

Her kan du lese mer om Brattørkaia: www.brattora.no

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår