- Er byggebransjen for maskulin?

 
- Er byggebransjen for maskulin?Bildet: Anna-Louise Wiik
DANMARK: - Skal vi virkelig skape en bransje som favner bredere, tiltrekker seg flere kvinner og minoriteter, og hvor konfliktnivået reduseres, må det skje endringer – ikke minst hos oss selv.

Av Anna-Louise Wilk, Bærekraftsingeniør og VVS-ingeniør, Norconsult, Danmark

Byggenæringen er kjent for å være en av de mest konfliktfylte næringene her i Danmark. Mange av sakene havner i Voldgiftsnemnda, hvor det har vært en økning på 28 % de siste årene . Det antas at det er et økonomisk tap på ca. 2,2 milliarder kroner årlig i byggebransjen på grunn av konflikter. Ifølge Anne Buhl, som er mekler og ekspert på konfliktmegling i bygg, kan en del av forklaringen skyldes de maskuline karaktertrekkene som kjennetegner bygg og anlegg:

– Jeg opplever en tendens til at det som regnes som en god medarbeider i byggebransjen er energisk, målrettet og stolt, noe som er veldig maskuline trekk. Å være tillitsfull, rolig, nysgjerrig og relasjonell er mer feminine trekk som ikke får mye fremtreden i konstruksjonen. Det påvirker konfliktkulturen på ulike måter, sier hennes vurdering. Bygg og anlegg består i dag av 9 prosent kvinner, og for fagene er det enda færre, kun 4 prosent. Et alarmerende tall dersom man ønsker å skape en bransje med større mangfold og hvor det er balanse i den maskuline og feminine dialogen og tilnærmingen til prosjektene, noe som er en nødvendighet for å redusere konfliktnivået.

På byggeplasser har jeg opplevd flere episoder hvor mannlige ansatte drar konflikter ned i en spiral, fordi ingen av partene på noe tidspunkt tar et skritt tilbake og skaper en felles dialog til beste for – ikke bare seg selv – men hele prosjektet og dets mange skuespillere. Her opplever jeg mangel på nysgjerrighet og refleksjon i forhold til den man står overfor, og dette er et stort hinder for å kunne skape et godt og bærekraftig samarbeid.

Det er de feminine verdiene som i disse situasjonene mangler i tilnærmingen til mennesket, slik at partene ikke bare styres av de maskuline verdiene – som ofte fører konflikten til Voldgiftsnemnda, som både er ekstremt økonomisk tungt, tid- og ressurskrevende. Velger du derimot å bruke en mekler for å løse konflikten, kan du i mye større grad minimere det økonomiske tapet og sløsingen med tid og ressurser. Samtidig vil det være stor sannsynlighet for at du i fremtiden vil kunne samarbeide om nye prosjekter og gjennom større bevissthet og refleksjon faktisk lære av konflikten – fordi du alltid kan lære noe av møtet med en annen person, uansett av om møtet i forholdet er positivt eller negativt.

I den danske byggebransjen er det behov for at vi skaper en annen og mer fremtidsrettet mentalitet, som nettopp tar til orde for tankegangen «oss» og ikke «dem», og som forener interessene til aktørene i prosjektet. Som kvinne er det en stor utfordring å komme inn i byggebransjen, og jeg har bevisst valgt bort jobber hos byggefirmaer, fordi det på mange byggeplasser er skapt en kultur der kvinner blir sett ned på og overskridende adferd aksepteres – selv i 2023.

Skal vi virkelig skape en bransje som favner bredere, tiltrekker seg flere kvinner og minoriteter, og hvor konfliktnivået reduseres, må det skje en kulturendring. Det krever i utgangspunktet at byggebransjens mange aktører anerkjenner den konfliktfylte – og til dels primitive – atferden som et problem, men da må endringen også skje hos den enkelte. For når det skjer en endring inni oss, skjer det også en endring rundt oss og i tilnærmingen til menneskene vi omgås i hverdagen.

Spørsmålet er, er vi interessert i å utvikle oss som mennesker?

KILDE: dagensbyggeri.dk

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår