- Er du med på å skape en bærekraftig urban fremtid?

 
- Er du med på å skape en bærekraftig urban fremtid?Bygg- og eiendomssektoren står for 40 prosent av de totale klimagassutslippene i verden. Uten omstilling i vår sektor, ser det grått ut for vår felles grønne urbane fremtid, skriver Katharina Bramslev i denne kommentaren. ( Foto: Grønn Byggalianse).
KOMMENTAR: - Alle aktørene i bygg- og eiendomssektoren er avgjørende for å skape bærekraftige byer og områder, sier Katharina Bramslev, daglig leder i Grønn Byggallianse.

Av Katharina Bramslev, daglig leder i Grønn Byggallianse

 

- Bygninger er den største blindsonen i kampen mot klimaendringene, sa leder for World Green Building Council, Cristina Gamboa, da hun deltok på Urban Future Global Conference i Oslo forrige uke.

Den globale konferansen fylte hovedstaden med nær 3000 mennesker som brenner for bærekraftige byer - eller citychangers – som Urban Future har døpt deltakerne sine.

Vår sektor må med for å skape en bærekraftig fremtid

Grønn Byggallianse, og mange av våre medlemmer og samarbeidspartnere, var blant endringsagentene som delte kunnskap, kompetanse og ideer på konferansen. At bygg- og eiendomssektoren preger en konferanse som handler om vår urbane fremtid burde være selvsagt. Det er også helt avgjørende.

Da Gamboa pekte ut vår sektor som den største blindsonen i arbeidet med å redusere klimagassutslipp, tenkte hun på det store fotavtrykket fra vår sektor: Bygg- og eiendomssektoren står for 40 prosent av de totale klimagassutslippene i verden.

Uten omstilling i vår sektor, ser det grått ut for vår felles grønne urbane fremtid. Det gjelder også i Norge hvis man tenker på alle utslipp som byggsektoren kan påvirke.

Mange drar i riktig retning

Jeg tenkte da på de nesten 300 aktørene i hele verdikjeden, som er medlem i Grønn Byggallianse fordi de vil være en del av det grønne skiftet. Byggeierne våre representerer nå rundt 1/3 av all næringseiendom i Norge, og blir stadig større også på boliger. I tillegg kommer alle arkitekter, rådgivere, entreprenører, byggevareprodusenter og samarbeidspartnere som deler vårt mål om at bærekraft skal bli det selvfølgelige valget.

Jeg tenkte på vinnerprosjektene i den globale konkurransen Reinventing Cities, der blant annet OBOS Nye hjem og INEO Eiendom viser vei med visjonære prosjekter i Groruddalen i Oslo. Jeg satt i juryen, og ble imponert over de høye ambisjonene til selskapene her hjemme. Vi så også inspirerende vinnere i byer over hele verden.

Jeg tenkte også på finansnæringen, som stiller stadig høyere krav til bærekraft før de gir finansiering. Idar Kreutzer, adm.dir i Finans Norge, var på Urban Future-konferansen tydelig på at grå bygg er en risiko for finansnæringen og at de derfor er i ferd med å omstille seg til det grønne skiftet. Og jeg tenkte på flere daglige ledere hos våre medlemmer,  som i det siste har sagt at de bygger bærekraftig fordi det lønner seg – men også fordi barna deres begynner å spørre dem hva foreldrene gjør for å sikre deres fremtid.

Ikke minst tenkte jeg på de rundt 3000 menneskene som fylte Oslos gater og bygninger med ideer og ambisjoner, enigheter og uenigheter, erfaringer og løsninger.

I fremtiden er bærekraft en selvfølge

Pågangsmotet er stort og sektoren er på vei. I Eiendomssektorens veikart mot 2050 beskriver vi vår visjon for fremtiden og veien dit på kort og lang sikt. 39 eiendomsselskap har så langt signert på at de forplikter seg til å følge veikartet.

Vi har en stor jobb foran oss og vi må få opp farten - men det er ikke lenger tvil om at omstillingen er i gang.

Skanskas konsernleder skrev nylig at bærekraftig adferd er et spørsmål om overlevelse. I vår urbane fremtid er bærekraft en selvfølge.

Er du med å skape en bærekraftig urban fremtid, eller blir du igjen i fortiden?

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår