Er gjenbruk av kuldemedium en løsning?

 
Er gjenbruk av kuldemedium en løsning?Illustrasjonsbilde. Foto: Honeywell
Fra 1. januar 2020 blir det forbudt å etterfylle med nytt R507A og R404A (GWP > 2500) på kuldeanlegg med mer enn 10 kg total fyllingsmengde.

Dette betyr at kuldeanlegg med større fyllingsmengder må skrotes eller modifiseres etter en lekkasje. Myndighetenes løsning på problemet er å åpne for etterfylling med brukt kuldemedium, men er dette virkelig en mulighet? VKE har dykket inn i regelverket for å gi bransjen en avklaring.

To typer brukt kuldemedium
Den reviderte F-gassforordningen skiller mellom to typer brukt kuldemedium, regenerert og gjenvunnet. Regenerert er kuldemedium renset til samme kvalitet som nytt. Kuldemedium for gjenbruk skal også renses, men verken kvalitet eller metode er nærmere definert i forordningen, skriver VKE på sin nettside.

Regenerert HFK
Regenerert HFK er produsert med brukt kuldemedium som råstoff. Utgangspunktet er brukt HFK av god kvalitet, som er renset for fuktighet, olje, luft og andre forurensninger. Fordi avgift allerede er betalt for det opprinnelige innkjøpet, vil regenerert HFK være avgiftsfritt. Det kan selges og påfylles i alle anlegg av F-gass sertifiserte bedrifter. Den store ulempen er at ingen produserer dette i Norge, og eksport/import til f.eks. Eco Scandic Oy i Finland er sannsynligvis en komplisert affære med Toll- og Miljødirektoratet.

Hva med gjenvunnet HFK?
Gjenvinning er å tappe av kuldemedium fra et kuldeanlegg og rense det for gjenbruk. Normalt renses kuldemediet for olje, fuktighet, syrer og annen forurensning, men det oppfyller ikke samme strenge krav som for regenerert. Altså gis det heller ingen garanti mot at gjenbruk ikke kan føre til skader og havarier. Den svenske bransjeforeningen SKVP fraråder etterfylling med gjenvunnet kuldemedium, først og fremst på grunn av konflikten som kan oppstå i tilfelle kuldeanlegget havarerer etter påfylling. Siden nordmenn er mer risikovillige og foreløpig ikke har tilgang på regenerert HFK, mener VKE at gjenvunnet HFK for gjenbruk kan være en løsning for anlegg med kort restlevetid og der anleggseier er innforstått med at kuldeentreprenøren ikke gir noen garanti.

Etterfylling, betaling og videresalg av gjenvunnet kuldemedium for gjenbruk
Tillatelsen til å fylle på gjenvunnet kuldemedium har kun den virksomheten som har utført gjenvinningen som et ledd i vedlikehold eller service, eller den virksomheten som gjenvinningen ble utført for i forbindelse med vedlikeholds- eller servicearbeider. Anleggseier kan altså bare gjenbruke HFK-en i det samme systemet som det ble gjenvunnet fra, eller i et hvilket som helst annet system han eier.

Kuldeentreprenøren kan fylle gjenvunnet HFK på alle systemer de gjør service på, og ta betalt for kuldemediet dog uten å fakturere HFK-avgift. Avgiften er, som tidligere nevnt, allerede betalt for det opprinnelige kuldemediet. Kuldeentreprenøren kan også videreselge det, men kjøper vil ikke ha lov til å fylle det på. Den retten er forbeholdt virksomheten som utførte gjenvinningen eller eide systemet det ble gjenvunnet fra.

Merking
F-gass forordningen stiller samme krav til merking for både regenerert og kuldemedium for gjenbruk. Merkingen skal opplyse om at dette er regenerert eller kuldemedium for gjenbruk, et sporbart ordrenummer, og kuldeanleggets eier og adresse.

Kilde: VKE.no

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår